ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Μαχητικοί αγώνες ενάντια σε πόλεμο, ακρίβεια, εξαθλίωση! Όλοι/ες στην Απεργία 6/4

ΜΑΧΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ!

ΚΑΤΩ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ!

 

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ, ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:00πμ. ΕΓΝΑΤΙΑ ΜΕ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ

Συνάδελφοι/ισσες

Η κατάσταση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα είναι πρωτόγνωρη και επικίνδυνη. Η ακρίβεια κατατρώει τους ήδη πενιχρούς μισθούς των εργαζομένων μετά από 12 χρόνια μνημονιακών, ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η πολεμοκάπηλη κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις στην ΑΔΕΔΥ επιχειρούν να φορτώσουν το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αλήθεια είναι ότι η ακρίβεια προϋπήρχε του πολέμου και ήταν αποτέλεσμα του άγριου οικονομικού πολέμου μεταξύ παλιών μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ε.Ε.) και νέων (Ρωσία, Κίνα). Ο πόλεμος είναι η εξέλιξη αυτών των ανταγωνισμών μεταξύ τους για παγκόσμια οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία. Δεν είναι «αθώες περιστερές» οι ΗΠΑ, Ε.Ε.. Έχουν επέμβει σε κάθε γωνιά του πλανήτη όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς βέβαια να υπάρχει γι’ αυτούς κανένα διεθνές δίκαιο και σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών που δέχτηκαν την επέμβασή τους. Η ρωσική εισβολή πυροδοτήθηκε από την Αμερικάνικη και Ευρωπαϊκή ελίτ, στηρίζοντας και δίνοντας όπλα στους Ουκρανούς νεοναζί (Μαϊντάν 2014) και περικυκλώνοντας όλο και περισσότερο τη Ρωσία (βασικό σύμμαχο της Κίνας). Η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, συντάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ, Ε.Ε.,  εκφράζοντας τα οικονομικά συμφέροντα της ελληνικής οικονομικής ελίτ. Έτσι εμπλέκουν επικίνδυνα τη χώρα στον πόλεμο με την αποστολή στρατιωτικού υλικού, επιβολή κυρώσεων, αλλά κυρίως με τις βάσεις και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.  Ο ιμπεριαλιστικός αυτός πόλεμος έχει κύριο θύμα τον ουκρανικό λαό (οδηγείται σε φτώχεια, εξαθλίωση, θάνατο και προσφυγιά), αποτελεί όμως και άμεση θανάσιμη απειλή για την επιβίωση, τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη.

Ο πόλεμος επιβίωσης των εργαζομένων που μαίνεται στην ίδια μας τη χώρα είναι αποτέλεσμα της αύξησης μεν των τιμών των πρώτων υλών στα πλαίσια του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων της εποχής μας, αλλά και της κερδοσκοπίας των χρηματιστηρίων, της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ενέργειας (βλέπε: ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ)  και των τρελών υπερκερδών τους. Ο πόλεμος θα επιδεινώσει περισσότερο αυτή την κατάσταση. Η ακρίβεια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, η βενζίνη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, τα ενοίκια αντί να μειώνονται ανεβαίνουν και η τιμή ρεύματος/φυσικού αερίου έχει ανεβεί κατά 71% και 78,5% αντίστοιχα, ενώ τα βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει είδη πολυτελείας. Ο πληθωρισμός έχει σπάσει ρεκόρ 25ετίας φτάνοντας το 7,2% από 5,1% τον Δεκέμβριο του 2021 και εξανεμίζει κυρίως τα ήδη πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων.

Ενώ η πανδημία ακόμα καλά κρατεί: με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, εκατοντάδες διασωληνομένους και τους νεκρούς να πλησιάζουν τις 28.000 η κυβέρνηση της ΝΔ περικόπτει τις δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία και φέρνει νέο νομοσχέδιο που θα ιδιωτικοποιήσει περαιτέρω τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν έχει πάρει κανένα απολύτως μέτρο στήριξης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, αύξηση των κλινών ΜΕΘ κ.α και εμμένει στη βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική της που κρατά σε αναστολή 7.000 υγειονομικούς και που πιθανά θα φέρει για πρώτη φορά άρση της μονιμότητας και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, τη στιγμή μάλιστα που οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες.

Η παιδεία στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Στόχος η πλήρης ιδιωτικοποίησή της. Η πανδημία αποτέλεσε χρυσή ευκαιρία για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Ψήφισαν και εφαρμόζουν νόμους για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, την αυτονομία της σχολικής μονάδας, την τράπεζα θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ – κόφτη για 40.000 υποψηφίους, την εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ- κολλεγίων, τα σχολεία «αρίστων», την πανεπιστημιακή αστυνομία και την καταστολή του φοιτητικού συνδικαλισμού, την Επαγγελματική Εκπαίδευση, κ.ά., που ιδιωτικοποιούν τη δημόσια εκπαίδευση. Επιχειρούν η μόρφωση των παιδιών από κοινωνικό αγαθό να γίνει «ατομική ευθύνη» του καθενός ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει και ταυτόχρονα ανοίγουν το πεδίο για κέρδη στους ιδιώτες.

Η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων έχει στόχο την ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών για όλα τα χάλια που οι νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές πολιτικές έφεραν στην εκπαίδευση. Οδηγεί στην απομαζικοποίηση του δημόσιου σχολείου – πανεπιστημίου, στην συγχώνευση και το κλείσιμο σχολείων – σχολών και στο άνοιγμα ακόμη περισσότερο της αγοράς εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Αξιολόγηση που θα γίνεται με τις εξετάσεις PISA στη ΣΤ’ Δημοτικού και τη Γ’ Γυμνασίου και από τα αποτελέσματα τους θα αξιολογούνται η σχολική μονάδα και οι εκπαιδευτικοί. Σε συνδυασμό με την αυτονομία της σχολικής μονάδας επιδιώκεται η απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης και το σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ενώ το πέρασμα των προσλήψεων στους Δήμους ή στη σχολική μονάδα όπως επιτάσσει η αυτονομία της σχολικής μονάδας θα επιφέρει την κατάργηση της μονιμότητας και μια τεράστια ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαλύσει όποια εργασιακά δικαιώματα είχαν απομείνει, μετά από 12 χρόνια μνημονίων!  Κυρίως όμως στοχεύει στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης με διάφορους τρόπους (πχ ηλεκτρονικά μητρώα, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, αύξηση προαπαιτούμενων προϋποθέσεων για κήρυξη απεργίας).

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Αποτελεί ανάγκη ένα πραγματικό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο. Ένα πραγματικό κίνημα που θα ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δίνοντας το παράδειγμα για την επόμενη που θα έρθει ότι θα μας βρει μπροστά της. Προχωρώντας και γενικεύοντας τους αγώνες των συναδέλφων σε E-Food, Cosco, ΛΑΡΚΟ και των εκπαιδευτικών. Πρέπει να οργανωθούμε στα σωματεία μας, να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο εργασίας, να οργανώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον πόλεμο και την φτωχοποίηση, ξεκινώντας από την οργάνωση της απεργίας στις 6 Απρίλη. Ο εχθρός είναι στην ίδια μας τη χώρα, αυτοί που περνάνε μνημόνια, που τα εφαρμόζουν, που μας εμπλέκουν σε πολέμους των δικών τους συμφερόντων.

  • Καμία εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας. Έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ. ΠΟΛΕΜΟΣ στον ΠΟΛΕΜΟ, με Απεργίες, Διαδηλώσεις, Καταλήψεις. Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα, καύσιμα. Μείωση ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.
  • 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία. Αύξηση των δαπανών για την δημόσια Υγεία.
  • Επαναφορά μισθών-συντάξεων-13ου-14ου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα.
  • Κατάργηση των νόμων για αξιολόγηση και Αυτονομία Σχ. Μονάδας. Όχι στις εξετάσεις PISA.
  • Προκήρυξη τώρα νέας Απεργίας – Αποχής. Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και την απεργία.
  • Κάτω ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη. Δεν εφαρμόζουμε καμία πτυχή του(ηλεκτρονικές εκλογές κ.α)
  • Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Σχολείο για όλους. Δίχρονη Προσχολική Αγωγή.
  • Σταθερή και πλήρης απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικής, μερικής απασχόλησης. Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλους. Καμία απόλυση υγειονομικού
  • Όχι στο «Νέο» Λύκειο των ταξικών φραγμών. Κατάργηση της Ε.Β.Ε. και της τράπεζας θεμάτων. Περικοπή της ύλης τώρα!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

(: 2310265730 ,  e-mail: [email protected]