Η ΟΚΔΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Αλέν Κριβίν

Η ΟΚΔΕ αποχαιρετά τον σύντροφο Αλέν Κριβίν

 

Την Δευτέρα, 21 Μάρτη τελέστηκε η κηδεία του Αλέν Κριβίν, σημαντικότατου στελέχους της Ενιαίας Γραμματείας της 4ης Διεθνούς και του γαλλικού τμήματός της. Η κηδεία έλαβε χώρα στο κρεματόριο του Περ-Λασέζ, ιστορικού και συμβολικού νεκροταφείου, όπου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο περίφημος τοίχος των Κομμουνάρων, μνημείο στους τελευταίους υπερασπιστές της Κομμούνας.

Η τελετή μνήμης και η κηδεία οργανώθηκαν από την οικογένεια του και τους συντρόφους του της Ενιαίας Γραμματείας της 4ης Διεθνούς και του ΝΑΚ (NPA). Ξεκίνησε στις 2 η ώρα με συγκέντρωση από την πλατεία Νασιόν, που πορεύτηκε και έφτασε στο νεκροταφείο στις 15:30. Πάνω από δύο χιλιάδες άτομα συμμετείχαν, κυρίως μεγάλης ηλικίας, της γενιάς του εκλιπόντα και αγωνιστών της LCR της δεκαετίας του 70 και 80. Το παρόν έδωσαν επίσης αγωνιστές από την υπόλοιπη τροτσκιστική άκρα αριστερά, από την Εργατική Πάλη (Lutte Ouvrière) και τους λαμπερτιστές του Ανεξάρτητου Εργατικού Κόμματος (POI). Στην κηδεία παρευρέθηκαν και ο Μελανσόν και ορισμένοι εκλεγμένοι του ΚΚΓ.

Λόγο εκφώνησαν από την οικογένειά του η σύζυγος, δύο παιδιά και δύο εγγόνια και ο δίδυμος αδερφός του, Ουμπέρ Κριβίν, μέλος και αυτός της 4ης Διεθνούς. Μίλησαν επίσης ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, μέλος του ΝΑΚ και υποψήφιος της LCR με σημαντικά αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές του 2002 και 2007, ο Φρανσουά Σαμπαντό, ηγετικό στέλεχος της LCR από τα μέσα της δεκαετίας του 70, και ο Αλέξ Μερλό κοινοβουλευτικός βοηθός των εκλεγμένων του Ποδέμος στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όλοι εξήραν μία ζωή πλήρως αφιερωμένη στην υπόθεση της εργατικής τάξης, των καταπιεσμένων και του σοσιαλισμού, έναν χαρακτήρα σεμνό και πάντα πρόθυμο να βρεθεί στην πρώτη γραμμή με αυταπάρνηση στον αγώνα ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση, ένα πρότυπο αγωνιστή. Μετά τους λόγους, το πλήθος τραγούδησε την Διεθνή, δίνοντας τον ύστατο χαιρετισμό.

Η ΟΚΔΕ κατέθεσε λουλούδια στην μνήμη του συντρόφου Αλέν Κριβίν.

 

Κωνσταντίνος Σηφάκης