Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης πήραν το όπλο τους

Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης πήραν το όπλο τους

Οι σταυροφόροι του «Ελεύθερου Κόσμου» ενάντια στη νέα «Αυτοκρατορία του Κακού»

 

Από την Εργατική Πάλη Μάρτη

 

Σύσσωμο το επίσημο αστικό πολιτικό προσωπικό βρήκε την ευκαιρία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να περάσει σε ένα υποκριτικό κρεσέντο καταδίκης του πολέμου, που μετατρέπεται ταχύτατα σε αντιρωσική υστερία. Γιατί, βέβαια, αν πράγματι ενδιαφέρονταν για την ειρήνη θα έπρεπε π.χ. να μην στείλουν όπλα στην Ουκρανία, να αρνηθούν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, να μειώσουν αντί να αυξάνουν τους εξοπλισμούς κ.ά. Είναι μόλις πριν λίγες μέρες που οι δήθεν φιλειρηνιστές της βουλής ψήφιζαν εν χορώ νέα εξοπλιστικά 7 δισ. (ΚΚΕ και Μέρα25 ψήφισαν παρών στις τορπίλες υποβρυχίων), σε μια στιγμή εθνικής ενότητας. Αν ενδιαφέρονταν για τους πρόσφυγες από τους πολέμους της μηχανής ΗΠΑ – ΝATO – Γαλλίας – Μ. Βρετανίας, θα μας μιλούσαν για τις «επιτυχίες» τους σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, Λ. Αμερική… για τα πάνω από 40-60 εκ. πρόσφυγες απ’ τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» (7,1 εκ. μόνο στη Συρία). Για τα εκατομμύρια θύματα των επεμβάσεων και πολέμων τους, για χώρες, πόλεις, χωριά που μετέτρεψαν σε ερείπια. Όμως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση αλλά και Μέρα25 υπερασπίζονται με νύχια και δόντια το δυτικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, αυτό υπηρετούν και ενισχύουν, με διαφοροποιήσεις για το θεαθήναι εδώ κι εκεί.

Για να είσαι «ουδέτερος», πρέπει να μην κάνεις «κακές παρέες» με ιμπεριαλιστές

Ας μην αδικούμε το Μέρα25: ψελλίζει για λύση στο Ουκρανικό με διπλωματικό τρόπο, προς μια ουδετερότητα της χώρας. Μετά όμως συντονίζεται με την υπόλοιπη χορωδία: «αυτός ο πόλεμος είναι βάρβαρη επιλογή του εγκληματία πολέμου με το όνομα ‘Βλαντιμίρ Πούτιν’, για την οποία φέρει ακέραια την ευθύνη και ολόκληρη την αμαρτία». Λες και ο πόλεμος ξεκίνησε χθες, από έναν και μόνο «επιτιθέμενο». Καλό θα ήταν βέβαια, μας λέει ο Βαρουφάκης, να τα είχαν βρει οι Δυτικοί με τη Ρωσία, αντί να επιμένουν (γιατί άραγε;) για νατοϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Αυτό το συνονθύλευμα (συνηθισμένο για το Μέρα25) είναι μόνο ένα φύλλο συκής μπροστά στην κούρσα των εξοπλισμών, γερμανικών ή και ελληνικών. Ο Βαρουφάκης στήριξε την παραμονή της Ελλάδας σε ΕΕ/Ευρώ, με το μνημόνιο-γέφυρα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και έκανε τότε τα πάντα για να βοηθήσει τον οικονομικό στραγγαλισμό που επέβαλλε εν πολλοίς η Γερμανία. Τώρα, που ο οικονομικός γίγαντας (όπως ο ίδιος λέει) θέλει να μεγαλώσει και στρατιωτικά, δεν γίνεται να τον εμποδίσεις με λόγια στη βουλή και podcast… Δεν γίνεται ταυτόχρονα να μην θες να είσαι «ουρά του ΝΑΤΟ και λαγός των ΗΠΑ», να θες μια αναβάθμιση της δικής σου θέσης ως ελληνικός καπιταλισμός, και ταυτόχρονα να αρνείσαι την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

 

Όσοι «δεν βλέπουν» τα ναζιστικά τάγματα εφόδου σε Ουκρανία και Ελλάδα

Όλοι οι μνημονιακοί πολεμοκάπηλοι παριστάνουν τους ανήξερους για το μισοφασιστικό καθεστώς του Κιέβου, με το πραξικόπημα του 2014, την καταπίεση αλλά και τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον Ρώσων και ρωσόφωνων με χιλιάδες θύματα, τα τάγματα εφόδου στην Οδησσό που πυρπόλησαν το κτίριο των συνδικάτων με δεκάδες νεκρούς. Είναι οι ίδιοι που δεν βλέπανε (ακόμη χειρότερα: κομμάτια του κράτους και πολιτικό προσωπικό καλύπταν ή συνομιλούσαν) τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και που σήμερα αφήνουν ελεύθερους δολοφόνους φασίστες.

Ο Μητσοτάκης «καλός στρατιώτης», ο Τσίπρας «μονομάχος»

Ο θλιβερός και πολεμοκάπηλος Μητσοτάκης για μια ακόμη φορά πρωτοπορεί. Από 27 μέλη της ΕΕ, μόνο 10 παρείχαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, από 30 μέλη του ΝΑΤΟ μόνο 11. Στέλνουν «βοήθεια» σημαίνει ουσιαστικά ότι εξοπλίζουν τους ναζί της Ουκρανίας (τάγμα Αζόφ κ.λπ.). Το ίδιο ασυγκράτητος ήταν για την αποστολή στρατού στο Σαχέλ συνδράμοντας τον γαλλικό ιμπεριαλισμό (μάλλον το σχέδιο ναυαγεί, λόγω της ήττας που υφίσταται εκεί ο τελευταίος).

Είναι κατάντια ο ελληνικός λαός να υφίσταται ξανά το λιβάνισμα του Μητσοτάκη από τα φασίζοντα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα. Ενώ πριν λίγες μέρες είχε αρχίσει να παραπαίει μέσα στα συντρίμμια της ακραίας ταξικής-νεοφιλελεύθερης πολιτικής του (εγκληματική διαχείριση πανδημίας, κακοκαιρίας κ.λπ., αστυνομοκρατία, γιουρούσι στο κρατικό χρήμα, αντεργατικά εκτρώματα όπως ν. Χατζηδάκη, κύμα ιδιωτικοποιήσεων όπως της ΔΕΗ που φούντωσαν παραπάνω την ακρίβεια κ.ο.κ.), τώρα τον εμφανίζουν ως στιβαρό ηγέτη, που βάζει τη χώρα στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» (πάντα ο πιο «δεδομένος σύμμαχος» των ΗΠΑ, κατά τη δική του ρήση) και μας προστατεύει από τους εθνικούς κινδύνους.

Αλλά και το επιχείρημα-φερετζές του Τσίπρα ότι δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις είναι πραγματικά αποστομωτικό! Της ίδιας κατηγορίας με το άλλο φαιδρό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει λευκή επιταγή στους εξοπλισμούς και θα εξασφάλιζε πιο φτηνούς. Η λογική αρχίζει να παίρνει διαζύγιο με την πραγματικότητα με την ύπουλη δήλωση: «Για εμάς αυτοσκοπός είναι η ειρήνη…Οι εξοπλισμοί είναι ένα μόνο μέσο για να πετύχουμε τον στόχο μας». Δικαίως τα ΜΜΕ σημειώνουν την εθνική ομοψυχία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλλε καθοριστικά να φτάσει η Ελλάδα να δαπανά 3,8% του ΑΕΠ για πολεμικούς εξοπλισμούς, πάνω κι απ’ το ποσοστό των ΗΠΑ (3,52%). Όσο για την υποκρισία του για τους πρόσφυγες: χρειάζεται να θυμήσουμε ποιος εφάρμοσε τη δολοφονική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις «ανθρωπιστικές» νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο;

Πόλεμος με όλα τα μέσα, σε όλα τα επίπεδα

Πίσω από τα λογύδρια υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου, της ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, ελευθερίας κ.λπ. κρύβονται οι πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ, η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, η μεγαλύτερη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Με το δηλητήριο του μιλιταρισμού και εθνικισμού, τα κόμματα της ελληνικής αστικής τάξης θέλουν να φτιάξουν ένα αρραγές μέτωπο για να μπουν στο πλευρό των ΗΠΑ-ΕΕ στον πόλεμο κατά της Ρωσίας (και της Κίνας), που επιταχύνεται και σκληραίνει.

Η αποστολή πολεμικού υλικού, όπου πρωτοστάτησε η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι το μοναδικό όπλο (κάτι ξέρει ο Τσίπρας, που δεν θέλει υποτίθεται μόνο εξοπλισμούς). Υπάρχουν και άλλες πλευρές, πολύ σκληρές. Οι οικονομικές κυρώσεις: αποκλεισμός από το σύστημα SWIFT, πάγωμα του Nord Stream 2, περιορισμός εμπορικών σχέσεων, «μαύρη λίστα» σε πρόσωπα και επιχειρήσεις. Αλλά και αυτές μιας ιδεολογικής τρομοκρατίας: απαγόρευση ρωσικών ΜΜΕ, ακόμα και μουσικών, φοιτητών… Σε όλα αυτά (με διακοσμητικές ενστάσεις) συντάσσονται όλα τα αστικά κόμματα. Που δεν μπορεί, κάτι θα έχουν ακούσει επίσης για τις 38 χώρες που υφίστανται μονομερείς και παράνομες κυρώσεις από τις ΗΠΑ (με συμμετοχή και της ΕΕ), με αποτέλεσμα να στερούνται ακόμα και βασικά φάρμακα. Ή για τις πατέντες των εμβολίων του κορονοϊού, που τις κρατάνε εφτασφράγιστες οι φαρμακοβιομηχανίες του «ελεύθερου κόσμου»!

Τέτοιες κυρώσεις χτυπάνε βάναυσα τους λαούς, παρά τις υποκρισίες περί «ολιγαρχών», λες και οι δυτικοί μεγαλοκαπιταλιστές και πολυεθνικές συσσώρευσαν αμύθητα πλούτη με τον τίμιο ιδρώτα τους.

Επέκταση ΝΑΤΟ – Βάσεων: με υπογραφή ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Ο δρόμος για τον πόλεμο στρώθηκε και με την ενίσχυση των βάσεων-ορμητηρίων των ΗΠΑ, καθώς και με τους «άξονες» με τα αντιδραστικά καθεστώτα Ισραήλ και Αιγύπτου: όλα ήταν κοινή πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος είχε προωθήσει εργολαβικά και τη Συμφωνία των Πρεσπών, που εφάρμοσε κατά γράμμα η ΝΔ, ώστε η γειτονική Μακεδονία να μπει στο ΝΑΤΟ (Μάρτιος 2020).

Η στρατηγική σημασία της βάσης στην Αλεξανδρούπολη είναι μεγάλη. Καταρχάς προστατεύει εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους να αγοράζουν πανάκριβα έναντι του ρώσικου: έτσι καταπολεμούν την ακρίβεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ! Επίσης, όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες ασκήσεις του ΝΑΤΟ (συμμετείχαν οι μεγαλύτερες δυνάμεις στην ιστορία του), γίνεται το κύριο λιμάνι ανεφοδιασμού του στα Βαλκάνια. Πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την στρατιωτικοποίηση του λιμανιού. Τέτοια παρουσία και διευκολύνσεις είχε να δει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός από τη χούντα.

Η ελληνική αστική τάξη συντάσσεται με τον νούμερο 1 ιμπεριαλιστή τρομοκράτη, τις ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» των χωρών του, σύμφωνα με τον Μπάιντεν και τον γ.γ. του Στόλτενμπεργκ. Επομένως, το θέατρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι ενδεχομένως και εκτός συνόρων… και η πολυπόθητη «ουδετερότητα» αυτόματα μετατρέπεται σε ουτοπία και εξαπάτηση του ελληνικού λαού.

Αλίμονο στο λαό που θα ανεχτεί τέτοιους τυχοδιώκτες όπως οι Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης ως «ηγεσία»!

Μια κουβέντα για το ΚΚΕ: Βρίσκεται πάλι σε δυσάρεστες ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στην πλήρη υποταγή στην αστική πολιτική και στη ρεφορμιστική-σταλινική πολιτική (που οδηγεί πάντα στην πρώτη, όταν τα διλήμματα οξύνονται). Η θέση «καμία εμπλοκή-συμμετοχή» είναι σωστή (αν και σε καμία περίπτωση δεν εξαντλεί τα καθήκοντα ανάπτυξης ενός αντιπολεμικού κινήματος, στα οποία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το ΚΚΕ). Τι γίνεται όμως όταν υπονομεύεται ή θολώνεται από άλλες επιλογές; Ποια είναι η πραγματική αξία της, όταν το ΚΚΕ διαρκώς στοιχίζεται ενάντια στην «τουρκική επιθετικότητα»; Και γιατί τόση φούρια, ενώ λίγο πριν καλούσε μόνο σε «επαγρύπνηση», να καλέσει πρώτο (μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ) σε συγκέντρωση καταρχήν στη ρωσική πρεσβεία; «Δεν επιλέγουμε ιμπεριαλιστή», λέει το ΚΚΕ και σωστά – αλλά την ίδια στιγμή δεν τόλμησε να καταψηφίσει τις τορπίλες των υποβρυχίων. Εκτός κι αν ο ελληνικός στρατός δεν εντάσσεται στο στρατόπεδο των δυτικών ιμπεριαλιστών και έτσι… ενισχύεται η «λαϊκή άμυνα». Με τέτοια γλιστρήματα, δεν οικοδομείται μαζικό αντιπολεμικό κίνημα.