Οι βάσεις για ένα Μαζικό Aντιπολεμικό Kίνημα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι βάσεις για ένα Μαζικό Aντιπολεμικό Kίνημα σε Ελλάδα και Ευρώπη

 

Τι σημαίνει Πάλη ενάντια στον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο – Πως να την οργανώσουμε

 

Από την Εργατική πάλη Μαρτίου

 

  1. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η στρατιωτική κλιμάκωση του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστών Δύσης και Ανατολής. Η όξυνση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και η συνεχής οικονομική υποβάθμιση ΗΠΑ-ΕΕ οδήγησαν τους δυτικούς ιμπεριαλιστές σε ένταση της επίθεσής τους (βλ. οικονομικές κυρώσεις, πραξικοπήματα, στρατιωτικοποίηση της Αν. Ευρώπης κ.ά.) και της ασφυκτικής περικύκλωσης της Ρωσίας. Έτσι, η ιμπεριαλιστική εισβολή των Ρώσων πυροδοτήθηκε από τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές.
  2. Το ιμπεριαλιστικό / αυταρχικό καθεστώς Πούτιν επέβαλε βάρβαρη εκμετάλλευση της ρώσικης εργατικής τάξης προς όφελος μιας χούφτας ολιγαρχών / καπιταλιστών και τη δορυφοριοποίηση γειτονικών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν δικαιούνται οι δυτικοί ιμπεριαλιστές να προβάλλουν τους εαυτούς τους ως δημοκράτες και υπερασπιστές του Διεθνούς Δικαίου ενάντια στον Πούτιν.

Αμερικανοί και ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, ειδικά μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 και ακόμα περισσότερο αξιοποιώντας την Πανδημία, εφαρμόζουν στο εσωτερικό των χωρών τους μια κίβδηλη «δημοκρατία», όπου νόμος είναι το δίκιο των πλούσιων ελίτ, όπου όποιον κι αν ψηφίσεις η πολιτική που εφαρμόζεται παραμένει η ίδια, άγρια αντεργατική. Αναβιώνουν τον ρατσισμό, την ακροδεξιά, τον φασισμό. Ενισχύουν διαρκώς την αντιδημοκρατική αναδίπλωση στο εσωτερικό τους, την οικοδόμηση ενός κράτους έκτακτης ανάγκης. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ-ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος βιαστής κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου. Με ψέματα και γκαιμπελίστικη προπαγάνδα βομβάρδισαν και διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία, επιτέθηκαν και επέβαλαν στρατιωτική κατοχή σε Ιράκ, Αφγανιστάν, οργάνωσαν δεκάδες πραξικοπήματα, εμφύλιους πολέμους και σφαγές για να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα. Οι Δυτικοί δεν μπορούν να εμφανίζονται ως υπερασπιστές του Διεθνούς Δικαίου. Είναι οι μεγαλύτεροι εγκληματίες, που ευθύνονται για αμέτρητους πολέμους και δεινά των λαών του πλανήτη.

  1. Η ΕΕ αποδεικνύεται πιστός ακόλουθος των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, ακόμα και ενάντια στα άμεσα οικονομικά της συμφέροντα. Αφού πρωτοστάτησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας/διαμελισμό των Βαλκανίων και έγινε πρόθυμος σύμμαχος στις εκστρατείες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, τώρα τους ακολουθεί συντεταγμένα στη σύγκρουση με Ρωσία-Κίνα. Αυτοί που έχουν βάψει για αιώνες τα χέρια τους με το αίμα εκατομμυρίων θυμάτων της αποικιοκρατίας σε όλες τις ηπείρους, εμφανίζονται ως φιλάνθρωποι και φιλειρηνιστές. Αυτοί που έχουν μετατρέψει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε αρένα Μνημονίων και αγριανθρωπικού καπιταλισμού, θέλουν να μας πείσουν για τον δημοκρατικό και πολιτισμένο χαρακτήρα τους. Αυτοί που δολοφονούν μαζικά πρόσφυγες, χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρια για τον ουκρανικό λαό. Καμία αυταπάτη. Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές παίρνουν θέση μάχης στο πλευρό των ΗΠΑ, εξοπλίζονται και θα μας σύρουν σε καταστροφικές πολεμικές περιπέτειες. Αφού ξεγύμνωσαν το ευρωπαϊκό προλεταριάτο από εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, αφού μετέτρεψαν σε αποικία χρέους τον ευρωπαϊκό νότο, τώρα ετοιμάζονται με καταστολή και βία να εξαφανίσουν κάθε αντίσταση του εργατικού κινήματος, για να μας στείλουν «κρέας στα κανόνια» για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
  2. Η ελληνική αστική τάξη με σειρά κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) μας αλυσόδεσε στα ευρωπαϊκά μνημόνια, ξεπούλησε όλο το δημόσιο πλούτο, αφαίμαξε όλη τη λαϊκή περιουσία, κατήργησε κοινωνικά, δημοκρατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και μετέτρεψε τη χώρα σε αποικία χρέους και Αμερικανο-νατοϊκή βάση εμπλέκοντας μας σε θανάσιμους κινδύνους. Ενώ μας θερίζει η ανεργία, η ακρίβεια, η φτώχεια, η ΝΔ πετσοκόβει κοινωνικές δαπάνες, ξεπουλά ΔΕΗ (εκτοξεύοντας την τιμή του ρεύματος), ΛΑΡΚΟ, λιμάνια/υποδομές, ενώ δίνει 10 δισ. (!) για εξοπλισμούς και προσλήψεις στην αστυνομία. Αξιοποιώντας και την Πανδημία, κυβερνούν με απαγορεύσεις, πρόστιμα, καταστολή. Νομοθετούν απαγόρευση των απεργιών, φακέλωμα των συνδικάτων και κάθε πολιτικής δραστηριότητας.

Αμερικάνικα κατασκοπευτικά και ελικόπτερα απογειώνονται από Σούδα και Στεφανοβίκειο, αμερικανικά στρατεύματα μεταφέρονται μέσω Αλεξανδρούπολης και ο πρόθυμος Μητσοτάκης στέλνει όπλα στον ουκρανικό στρατό, κάνοντας την Ελλάδα στόχο για τους αντιπάλους ιμπεριαλιστές.

Η ελληνική αστική τάξη, αφού χρεοκόπησε την ελληνική κοινωνία, τώρα ετοιμάζεται να μας προσφέρει θυσία στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ-ΕΕ, για να κερδίζει ιμπεριαλιστική πολιτική προστασία και να θησαυρίζουν οι έλληνες εφοπλιστές (μεταφέροντας υγροποιημένο αέριο) και οι μεγαλοκαπιταλιστές της ενέργειας. Η πραγματικότητα είναι πως στην ίδια μας τη χώρα είναι ο πραγματικός εχθρός, καπιταλιστές, μνημονιακοί, ιμπεριαλιστές και τα κόμματά τους, που μας σκάβουν το λάκκο. Όλοι αυτοί οι «Μένουμε Ευρώπη», που τώρα θέλουν να μετατραπούν και σε «Πάμε Πόλεμο», επειδή «ανήκωμεν στη Δύση». Αυτούς πρέπει να πολεμήσουμε, να τους διώξουμε και να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση σωτηρίας των εργαζομένων.

  1. Για να σταματήσουμε τον πόλεμο και τα δεινά του, πρέπει να στραφούμε κύρια ενάντια στους «δικούς μας» δυτικούς ιμπεριαλιστές και τις ελληνικές κυβερνήσεις που τους ακολουθούν. Αρνούμενοι κάθε εθνική ενότητα μαζί τους, σηκώνοντας ψηλά τη σημαία του ταξικού αγώνα για τα δικαιώματά μας και το βιοτικό μας επίπεδο:

Α) Σε χώρους εργασίας, σχολεία, σχολές, γειτονιές να οργανώσουμε αντιπολεμικές επιτροπές, με σκοπό το σταμάτημα κάθε συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Με απεργίες, διαδηλώσεις, μπλόκα σε δρόμους/λιμάνια/αεροδρόμια να σταματήσουμε την αποστολή στρατευμάτων και όπλων από την Ελληνική Κυβέρνηση, να μπλοκάρουμε την δραστηριότητα των νατοϊκών στρατευμάτων και βάσεων στην ελληνική επικράτεια. Να παλέψουμε για να γίνει πλειοψηφικό το αίτημα για έξοδο από ΝΑΤΟ-ΕΕ, για να φύγουν όλες οι βάσεις. Για να υπερισχύσει η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, με κοινή πάλη ενάντια στον πόλεμο – όχι η καθυπόταξη στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών και αστικών τάξεων.

Β) Να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις εργαζομένων-νεολαίας για την ικανοποίηση των εργατικών αναγκών και συμφερόντων. Πάλη για: αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις – κατάργηση των αντεργατικών νόμων –επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ και των τομέων-κλειδιά της οικονομίας – λεφτά για Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικές Ανάγκες, όχι για εξοπλισμούς και αστυνομία – διαγραφή των λαϊκών χρεών/απαγόρευση των πλειστηριασμών – πλαφόν στις τιμές, εργατικός έλεγχος για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Η οργάνωση της πάλης για τα πραγματικά μας προβλήματα, σε όλες τις χώρες, είναι η πιο ειλικρινής και αποτελεσματική απάντηση στην αγωνία των λαών για την ειρήνη. Ο πιο κατάλληλος τρόπος για να σταματήσουμε τις πολεμοχαρείς κυβερνήσεις μας.

Η πορεία προς τον γενικευμένο Πόλεμο δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κρίσης του καπιταλιστικού/ιμπεριαλιστικού συστήματος, αλλά και της κρίσης του εργατικού κινήματος. Η αποτυχία/προδοσία του σταλινισμού, που σφραγίστηκε με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, και η προδοσία της σοσιαλδημοκρατίας, που συντάχθηκε χωρίς άλλες περιστροφές με το αστικό στρατόπεδο, πλήγωσαν βαθιά το παγκόσμιο εργατικό κίνημα.

Η αστικοποίηση ειδικά μεγάλου μέρους της αριστεράς και των «προοδευτικών» στην Ευρώπη, οι πρόσφατες προδοσίες (βλ. ΣΥΡΙΖΑ, Podemos κ.ά.) – οι πολιτικές «ίσων αποστάσεων» χωρίς να κρατιέται το μέτωπο ενάντια στον «δικό μας» καπιταλισμό/ιμπεριαλισμό – οι αυταπάτες περί «ευρωπαϊκής δημοκρατίας» που δήθεν πρέπει να υπερασπίσουμε απέναντι στον «τσάρο» Πούτιν και γενικότερα απέναντι στη «βαρβαρότητα των Ανατολικών» – η ανοχή ή υπερψήφιση των εξοπλιστικών δαπανών, των νατοϊκών βάσεων, του μιλιταρισμού: όλα αυτά έσπειραν παραπέρα απογοήτευση και σύγχυση στους εργαζόμενους και τη νεολαία, ενθάρρυναν τις ταξικές επιθέσεις και πολεμικές προετοιμασίες αστών και ιμπεριαλιστών. Αποκορύφωμα η ελεεινή θέση ότι «ο λαός της Ουκρανίας έχει δικαίωμα να αποφασίσει ‘ελεύθερα’ ο ίδιος αν θα μπει στο ΝΑΤΟ».

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως ο πιο αποτελεσματικός και με τις λιγότερες δυνατές θυσίες δρόμος για τη σωτηρία και ευημερία της ανθρωπότητας είναι η σοσιαλιστική επανάσταση. Όποιος αληθινά αγωνιά για την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς, δεν πρέπει να εξαντλείται σε πασιφιστικές εκκλήσεις ή σε μια δημοσιογραφική καταδίκη όλων των ιμπεριαλιστών εξίσου – αλλά να πάρει τον δρόμο του ταξικού Πολέμου κατά του Πολέμου. Για τη μόνη λύση, την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος της Εκμετάλλευσης και των Πολέμων, την εγκαθίδρυση μιας Ευρώπης των Εργαζομένων, του διεθνούς Σοσιαλισμού. Η επαναστατική αριστερά πρέπει να ξαναφέρει αυτό το όραμα στην επικαιρότητα, για να δώσει ρεαλιστική διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση και τον πόλεμο.

Σε αυτή τη βάση χρειάζεται η ενοποίηση των προσπαθειών των αντικαπιταλιστικών, κομμουνιστικών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός μαζικού, ταξικού αντιπολεμικού κινήματος. Όμως προσοχή. Αριστερές δυνάμεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη δεν πρέπει να υιοθετούν απόψεις που απηχούν την προπαγάνδα των δυτικών ιμπεριαλιστών, ασπαζόμενοι λογικές «ίσων αποστάσεων» και «δημοκρατικής Δύσης». Ακόμα και γλιστρήματα ή ασάφειες σ’ αυτό το θέμα μπορούν να είναι καταστροφικά. Η ανάδειξη του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της σύγκρουσης και του πολέμου (δηλ. ότι δεν είναι «δίκαιος» ή «αμυντικός» από καμία πλευρά) είναι απαραίτητη – αλλά, σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα πολιτικά και πρακτικά καθήκοντα στο εσωτερικό της χώρας μας, αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας είναι «διμέτωπος». Να είμαστε καθαροί. Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, κύριος εχθρός μας είναι ο δυτικός ιμπεριαλισμός, οι κυβερνήσεις που τον εκπροσωπούν – απέναντι σ’ αυτούς πρέπει να είναι πρωτίστως στραμμένο το μέτωπο της πάλης μας.