8η Μάρτη: Μέρα της Γυναίκας, μέρα Αγώνα – Όλοι/ες στις Συγκεντρώσεις Τρίτη 8/3

8η ΜΑΡΤΗ: ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, ΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Όλοι/ες στις Συγκεντρώσεις Τρίτη 8/3

Αθήνα: Παναττική στάση εργασίας 12-3 μμ – Συγκέντρωση – Πορεία: 1 μμ, πλ. Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 19:00, Άγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα: 18:00, Πλ. Γεωργίου 

Ιωάννινα: 13.00, Περιφέρεια 

 

 

«ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ»: Πιο επίκαιρα από ποτέ είναι τα συνθήματα των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στην Ρωσία το 1917. Ο ξεσηκωμός τους για παύση του πολέμου, αύξηση μισθών και το τέλος του τσαρισμού σηματοδότησε την αρχή της Φεβρουαριανής επανάστασης και την πτώση του τσάρου. Το γυναικείο κίνημα έχει αποδείξει ότι  είναι απ’ τους πιο σημαντικούς πυροδότες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος! Παρά, όμως, τις ιστορικές διεκδικήσεις  (δικαίωμα ψήφου, ισότητα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, πάλη ενάντια στον μιλιταρισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κατάργηση αντιδραστικών νόμων ενάντια στις γυναίκες, κ.ά.), η ισότητα στην εργασία, στην οικογένεια, στη ζωή είναι ακόμη ζητούμενο.

Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και προσφυγιά: Τα πρώτα θύματα γυναίκες και παιδιά

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι έχουν επιβάλλει βαρύ φόρο αίματος στις γυναίκες. Η πλειοψηφία των 6.6 εκ. προσφύγων από τη Συρία είναι γυναικόπαιδα. Στην Ελλάδα με ευθύνη της βαθιά ρατσιστικής κυβέρνησης ΝΔ συνεχίζονται οι δολοφονίες μεταναστριών/στών στη Mεσόγειο, αυξάνονται οι βίαιες επαναπροωθήσεις ενώ με το πρόσχημα της εξάπλωσης της πανδημίας τα κέντρα κράτησης των προσφύγων μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με στρατόπεδα συγκέντρωσης (απαγόρευση κυκλοφορίας, άθλιες συνθήκες κτλ). Σήμερα, τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ολοένα και πιο δυνατά για όλους τους λαούς. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία σηματοδοτούν την εξάπλωση των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων μέσα στην Ευρώπη με ανυπολόγιστες πιθανές προεκτάσεις. Αυτός που βρίσκεται για άλλη μια φορά πιο εκτεθειμένος είναι ο άμαχος πληθυσμός, οι γυναίκες και τα παιδιά! Είναι καθήκον και ανάγκη του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος να σταματήσουμε τα πολεμικά τους σχέδια, πριν να είναι πολύ αργά για την ανθρωπότητα.  Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ πλήρως τυχοδιωκτικά τάσσεται άνευ όρων στο πλευρό των άκρως επικίνδυνων δυτικών ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ. Οι νατοϊκές βάσεις διασκορπισμένες σε όλη τη χώρα βάζουν στο στόχαστρο τον ελληνικό λαό!

Η γυναίκα εργάτρια παραμένει ένα από τα πιο πληττόμενα κομμάτια της εργατικής τάξης

Παγκόσμια, το 70% των φτωχών είναι γυναίκες. Σήμερα, οι εργαζόμενες βρίσκονται κυρίως στους πιο άμεσα επηρεασμένους από την πανδημία κλάδους (εμπόριο, επισιτισμός τουρισμό, υπηρεσίες κτλ). To τσουνάμι των απολύσεων, η μάστιγα της τηλεργασίας, η διάλυση του ΕΣΥ, τα σωρηδόν αντεργατικά μέτρα και οι αυξημένες υποχρεώσεις στο νοικοκυριό έχουν επιδεινώσει την θέση της γυναίκας. Η σήψη και η παρακμή του συστήματος δηλητηριάζει κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και προωθεί τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που τα τελευταία χρόνια και ιδίως εν μέσω της πανδημίας που επέφερε μια ραγδαία όξυνση της κρίσης παρατηρούμε μια τρομακτική αύξηση της βίας και της κακοποίησης των γυναικών. Στην Ελλάδα, οι κλήσεις προς την τηλεφωνική γραμμή για την ενδοοικογενειακή βία, αυξήθηκαν κατά 400% σε σχέση με το 2019. Μέσα στο 2021, 21 γυναίκες δολοφονήθηκαν ενώ  αναρίθμητα είναι τα  περιστατικά κακοποίησης, βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων.

Η αστική ελίτ λυσσασμένα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, να ελέγξει και να αποδυναμώσει το γυναικείο κίνημα παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως τον νόμιμο τιμωρό της «έμφυλης βίας»! Όποτε τους συμφέρει, δείχνουν τα «τέρατα», αλλά πάντα κρύβουν το σύστημα και την πολιτική που τα θρέφει. Όταν βέβαια, οι θύτες είναι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες, στοιχεία εξαφανίζονται και το ζήτημα άρον άρον κουκουλώνεται (βλέπε υπόθεση εικοσιτετράχρονης στη Θεσσαλονίκη) . Άλλωστε, όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κανείς στην ελίτ, όσο πιο βαθιά σκάβει μέσα στους κρατικούς μηχανισμούς και στα αστικά κόμματα, τόσο μεγαλύτερη διαφθορά και ανηθικότητα θα συναντήσει, η οποία παραμένει πλήρως στο σκοτάδι και ατιμώρητη!  

Εργαζόμενες-Εργαζόμενοι ήρθε η ώρα να δώσουμε μια απάντηση στο σάπιο σύστημα τους που γεννά μόνο βία, φτώχεια, πόλεμο και καταστροφή!

Δεν πρέπει να πέσουμε στις παγίδες που στήνει παγκόσμια η αστική τάξη για να μετατρέψει τις γυναικείες διεκδικήσεις σε ένα ακίνδυνο «ταυτοτικό και μονοθεματικό» κίνημα, πλήρως απομονωμένο από τα συνολικά προβλήματα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Απέναντι σε αυτόν τον κάλπικο και ατομικίστικο «διακιωματισμό», Γυναίκες και Άντρες, εργαζόμενες και εργαζόμενοι, νέες και νέοι, να απαντήσουμε με ενωτικούς και ανυποχώρητους αγώνες ενάντια στη ρίζα του προβλήματος, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που ξερνά πάνω μας το πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Είναι κομβικό να προωθήσουμε την ισότιμη και αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στις οργανώσεις και τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Ειδικά τώρα που η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου είναι πιο κοντά από ποτέ, τα γυναικεία αιτήματα πρέπει να ενωθούν στην πράξη με το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα.  Όλες/οι μαζί  να παλέψουμε για την κατάργηση κάθε μορφής εκμετάλλευσης, για έναν κόσμο Σοσιαλιστικό.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ/ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

  • ΚΑΜΙΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ
  • ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ- ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ  ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΟΛΟΗΜΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ/ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΕΝΤΡΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Κ.ΛΠ.)
  • ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΉΣΕΩΝ/ΒΙΑΣΜΩΝ ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
  • ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ/ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ
  • ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ. ΕΞΩ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑΤΟ. ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
  • ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ, ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΑΣΦΑΛΗ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ – ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ –ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ-ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ – ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΕ. ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ – ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
  • ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ