Πανελλαδική πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση – Ώρα να τελειώνουμε με την επικίνδυνη και εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πανελλαδική πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση

Ώρα να τελειώνουμε  με την  επικίνδυνη και εγκληματική  κυβέρνηση  Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Πλεύρης και η Γκάγκα παραμένουν πιστοί στην πολιτική τους. Μια πολιτική μίσους και πλήρους ξεπουλήματος-ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, μετά από 25.000 νεκρούς από την πανδημία αλλά και πολλές χιλιάδες από τα «καθαρά» περιστατικά που δεν εξυπηρετήθηκαν, μετά τις δεκάδες χιλιάδες ακυρωμένα χειρουργεία και τα πολύ περισσότερα ακυρωμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, μετά από την μετατροπή της πλειονότητας των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου, μετά από όλα αυτά, οι κυβερνώντες αντί να σκύψουν πάνω από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να το ενισχύσουν, κοιτάνε πως θα του περάσουν οριστικά ταφόπλακα ― κι αυτό το σχέδιό τους το ονομάζουν… «νέο ΕΣΥ»!

Την ώρα που οι οργανικές κενές θέσεις στην Υγεία είναι πάνω από 40.000 και σε σχέση με πέρυσι εργάζονται 10.000 λιγότεροι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία, η κυβέρνηση επιχειρεί τους 16.000 συμβασιούχους, επικουρικούς και του ΟΑΕΔ να τους χωρέσει σε μία προκήρυξη… 4.000 θέσεων! Παρ’ όλο που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ,  η κυβέρνηση έκοψε στον προϋπολογισμό του 2022 κοντά 800 εκατομμύρια ευρώ από την υγεία (πέρυσι είχε μειώσει τις δαπάνες κατά 600 εκατομμύρια!).

Το «νέο ΕΣΥ» είναι το αντιδραστικό σχέδιο της  κυβέρνησης:

1) Διατηρούνται οι τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Και επειδή στην νέα εποχή δεν χωράνε άλλοι μόνιμοι και οι μισθοί τους, σημαίνει και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας (βλ. τρίμηνες συμβάσεις), φτηνοί, εξουθενωμένοι, περιπλανώμενοι υγειονομικοί από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες. Οι εργολαβίες που ήδη έχουν εισχωρήσει στα νοσοκομεία θα επεκταθούν σε όλα τα τμήματα. Ήδη έχει ξεκινήσει το «γλέντι» με αφορμή τις ελλείψεις μετά και τις αναστολές εργασίας των συναδέλφων που δεν εμβολιάστηκαν.

2) Η «αξιολόγηση» στην υγεία δεν θα αφορά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά την υποταγή της στην λογική του κέρδους.

3) Μείωση του αριθμού των κρεβατιών, που ήδη έχει μειωθεί δραματικά με την μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου (covid-19). Θα μπουν νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων με “κριτήριο” τη χιλιομετρική απόσταση, την πληρότητα, κλπ.

4) Νέοι κόφτες στις δωρεάν παροχές στους ασθενείς για φάρμακα, θεραπεία και εξετάσεις γιατί στο «νέο ΕΣΥ» «θα παίρνεις μόνο ότι πληρώνεις από την τσέπη σου».

5) Νέα δωράκια και νέα πελατεία στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας που όχι μόνο λιποτάκτησε αλλά απορρόφησε και ζεστό κρατικό χρήμα την περίοδο της πανδημίας. Νέα πεδία κερδοφορίας στην υγεία για τα τρωκτικά από την παραπέρα εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, τις εργολαβίες, τις ΣΔΙΤ.

Αυτή η κυβέρνηση, όπως λίγο πολύ και η προηγούμενη, το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να μειώσουν στο ελάχιστα δυνατόν τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, να ξεχαρβαλώσουν το ΕΣΥ, να μετατρέψουν σε μια τεράστια αγορά την υγεία για να κερδίζουν οι διάφοροι επιχειρηματίες της υγείας και της ασφάλισης (οι σύγχρονοι έμποροι θανάτου) ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να πεθαίνουν ολοένα και περισσότεροι, σε ολοένα και μικρότερη ηλικία.

Απεργούμε και Απαιτούμε:

  • Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών – συμβασιούχων.
  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία.

 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην Υγεία

http://antepithesitonergazomenon.blogspot.gr

τηλ.: 2310265730        e-mail: [email protected]