Γυναίκα και οικογένεια, Λέον Τρότσκι – Αποφάσεις του 11ου & του 13 Παγκοσμίου Συνεδρίου της 4ης Διεθνούς
Χρονολογία: Ιούνης 2007
Σελίδες: 200
Τιμή: 8 ευρώ
Πρόλογος
Το βιβλίο που κρατάει στα χέρια του ο αναγνώστης Για το Γυναικείο Ζήτημα αποτελείται από τρία κείμενα εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Το πρώτο του Τρότσκι αποτελείται από πέντε λόγους και άρθρα και ένα απόσπασμα από το περίφημο βιβλίο του Προδομένη Επανάσταση (Το Θερμιδόρ και η Οικογένεια). Το κείμενο του Τρότσκι με τον τίτλο Γυναίκα και Οικογένεια ασχολείται με τα προβλήματα της γυναίκας στην κοινωνία και πως τα αντιμετώπιζε η Οκτωβριανή Επανάσταση. Και το σημαντικότερο, τις δυσκολίες που συνάντησε το νεαρό Σοβιετικό κράτος προκειμένου να τα λύσει στην πράξη. Πρέπει να πούμε εδώ ότι για τους κλασικούς του μαρξισμού και ιδιαίτερα για τον Τρότσκι που έδειχνε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ασχολήθηκε πάρα πολύ, ο σοσιαλισμός δεν νοούνταν χωρίς την επίλυση του γυναικείου προβλήματος, των οικογενειακών, ατομικών σχέσεων κλπ που κληρονομήθηκαν από το καπιταλιστικό σύστημα. Με την ίδια ακριβώς οπτική αντιμετωπίζονται και όλες θεσμικές και στην πράξη αλλαγές που επέφερε πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα και συγκεκριμένα στο γυναικείο και στην οικογένεια η σταλινική αντεπανάσταση.
Το κείμενο του Τρότσκι δεν έχει μονάχα μια ιστορική αξία. Πέρα από την σημασία και σπουδαιότητα του, έχει και πρακτική αξία για το σήμερα. Γιατί πολλά από τα προβλήματα εκείνης της εποχής-αν όχι στο σύνολό τους-ταλανίζουν και τη σημερινή εργαζόμενη γυναίκα και την εργατική οικογένεια. Μάλιστα από πολλές πλευρές ίσως να έχουν χειροτερεύσει.
Το δεύτερο και τρίτο κείμενο αποτελούν αποφάσεις του 11ου και του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της 4ης Διεθνούς. Η 4η Διεθνής είχε πάντοτε και σύμφωνα με την μαρξιστική παράδοση ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γυναικείο ζήτημα. Δικαίως μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη ότι είναι το μόνο ρεύμα του εργατικού κινήματος που ασχολήθηκε τόσο πολύ θεωρητικά, πολιτικά και πρακτικά με αυτό το πρόβλημα.
Οι δυο αποφάσεις και ειδικά εκείνη του 11ου Συνεδρίου κάνουν μια έξοχη ανάλυση του γυναικείου προβλήματος σ’ όλο τον κόσμο (ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, Τρίτος Κόσμος, χώρες του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού»). Δεν σταματούν όμως εκεί. Προχωρούν και σε μια σειρά από προτάσεις και αιτήματα για την αντιμετώπισή του.
Οι Εκδόσεις Εργατική Πάλη κυκλοφορούν αυτά τα τρία κείμενα μαζί σε ένα βιβλίο με την βεβαιότητα ότι συμβάλλουν στην κατανόηση αυτών των τόσο σημαντικών προβλημάτων που αποτελούν κομβικά σημεία για τους επαναστάτες μαρξιστές και γενικά για την ταξική πάλη.
Εργατική Πάλη