Ανακοίνωση – Ενημέρωση: Το Ενιαίο Σωματείο αναστέλλει τη λειτουργία του – Συνεχίζουμε με οδηγό την Ενότητα και τον Αγώνα των εργαζομένων

Ανακοίνωση – Eνημέρωση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VodafoneWindVictus

To Eνιαίο Σωματείο αναστέλλει τη λειτουργία του

Συνεχίζουμε με οδηγό την Ενότητα και τον Αγώνα των εργαζομένων

Συνάδελφοι, μετά από 7 χρόνια δράσης, το Ενιαίο Σωματείο (Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VodafoneWindVictus) υποχρεώνεται από τις εξελίξεις να διακόψει τη λειτουργία του.

Το Ενιαίο Σωματείο είχε ιδρυθεί το 2014. Τότε οι Vodafone και Wind είχαν προχωρήσει στη δημιουργία της Victus, ως κοινής θυγατρικής, όπου μετέφεραν μεγάλο αριθμό συναδέλφων. Η μεταφορά είχε γίνει με σωρεία αυθαίρετων και πραξικοπηματικών ενεργειών των δύο διοικήσεων, που έβλεπαν μια ευκαιρία (πέρα από τις τεχνικές ανάγκες και επιχειρηματικές «λύσεις»), να χτυπήσουν τον αγωνιστικό συνδικαλισμό που είχε ριζώσει από το 2005 και στις 2 εταιρίες. Παρά τις αντιξοότητες, οι εργαζόμενοι σε Vodafone και Wind έκαναν τότε έναν μακροχρόνιο αγώνα, με συνελεύσεις, απεργίες, κινητοποιήσεις και δράσεις.

Είχαμε έτσι επιβάλλει, κατά τη μεταφορά, την πλήρη διατήρηση της ΣΣΕ που ίσχυε στη Vodafone και όλων των δικαιωμάτων. Πράγμα που δεν ήταν εξαρχής καθόλου αυτονόητο και που δεν εφαρμόστηκε σε άλλες μεταφορές, όπου έλειψε η ανάλογη κινητοποίηση των εργαζομένων.

Η ίδρυση της Victus σήμαινε την ενοποίηση ενός μεγάλου μέρους του δικτύου. Επίσης, τα σχέδια που τότε ξεδίπλωναν οι Vodafone και Wind, έδειχναν στην κατεύθυνση της ολοένα και πιο στενής σύγκλισής τους. Άλλωστε, λίγα χρόνια πριν είχαν επιχειρήσει να συγχωνευτούν.

Σε αυτή τη βάση, είχαμε κινηθεί μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους και στις 3 εταιρίες για τη συγκρότηση του Ενιαίου Σωματείου. Προσπαθώντας, στις νέες συνθήκες, να προωθήσουμε την ενότητα των εργαζομένων με έναν αναβαθμισμένο τρόπο. Ώστε να σταματήσουμε τη γάγγραινα του κατακερματισμού σε δήθεν «ανεξάρτητες» εταιρίες. Να μην επιτρέψουμε την αποδυνάμωση του συνδικαλισμού και στις 3 εταιρίες.

Από την πρώτη στιγμή, το Ενιαίο Σωματείο στάθηκε αγωνιστικά για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων των εργαζομένων. Με συνελεύσεις και συναντήσεις, περιοδείες, στάσεις εργασίας και απεργίες, συμβάλλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και σε όλες τις επιθέσεις της εργοδοσίας. Σημειώνουμε ανάμεσα σε πολλά την καθοριστική συμβολή του Ενιαίου Σωματείου: α) Στην απόσυρση του κατάπτυστου Κανονισμού Εργασίας στη Victus το 2016. β) Στην αντίσταση ενάντια στις απολύσεις, με συντονισμένες κινητοποιήσεις και δράσεις και στις 3 εταιρίες (π.χ. ο πολυήμερος αγώνας την Άνοιξη του 2017 ενάντια στις απολύσεις στη Victus, που κορυφώθηκε με την κοινή απεργία στις 4/4). γ) Στη Vodafone, στην απόσυρση μηνύσεων ενάντια σε εκλεγμένους συνδικαλιστές και στη μακροχρόνια δικαστική διεκδίκηση συναδέλφων ενάντια στην εργοδοσία. δ) Στη μάχη για να μη διαλυθούν με «εθελουσία» και τα τελευταία τμήματα της εξυπηρέτησης πελατών στη Wind. ε) Στο σπάσιμο των χουντο-απαγορεύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση στις 26/11/2020. στ) Τη συμμετοχή μας σε όλες τις γενικές απεργίες ενάντια στα Μνημόνια και στα μέτρα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (ενάντια στους αντι-ασφαλιστικούς νόμους Κατρούγκαλου, στον εργατοκτόνο νόμο Χατζηδάκη κ.λπ.). ζ) Σε πολλές δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης σε άλλα σωματεία, σε εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων και κλάδων.

Οι συνθήκες που μεσολάβησαν, δεν επέτρεψαν στις προσπάθειές μας να ολοκληρωθούν. Οι δυσκολίες και τα φαινόμενα υποχώρησης αυξήθηκαν. Όχι μόνο στο πεδίο δράσης του Ενιαίου Σωματείου, στις 3 εταιρίες, αλλά σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνολικά το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Καταρχάς, η αθλιότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έσπειρε τεράστια σύγχυση και απογοήτευση. Λειτούργησε ισχυρά ενάντια στη συσπείρωση των εργαζομένων.

Δεύτερο, αυξήθηκαν τα φαινόμενα όπου εκλεγμένοι συνδικαλιστές δεν σέβονταν δημοκρατικά παρμένες αποφάσεις. Δεν συμμετείχαν σε κηρυγμένες απεργίες ή έφευγαν με τα κακόφημα «πακέτα» κάποιας «εθελουσίας». Σε αυτά τα άσχημα φαινόμενα (μια πληγή για όλο το εργατικό κίνημα και την ίδια την αξιοπιστία ενός αγωνιστικού συνδικαλισμού, ειδικά στους νεότερους συναδέλφους), το Ενιαίο Σωματείο δεν έδειξε ανοχή. Δεν υποτάχθηκε ποτέ στη βολική άποψη ότι δήθεν πρόκειται για «ατομική απόφαση», ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εκλεγμένους συνδικαλιστές, που διεκδικούν την εκπροσώπηση των εργαζομένων. Αντιπάλεψε αυτή την άποψη, αντιστάθηκε και έμεινε σ’ αυτό όρθιο μέχρι τέλους. Πράγμα για το οποίο είμαστε περήφανοι και μπορούμε να κοιτάμε όλους τους συναδέλφους στα μάτια.

Τρίτο, το Ενιαίο Σωματείο αντιμετώπισε μια συστηματική εχθρότητα από την εργοδοσία. Που, δικαίως από την πλευρά της, είδε στο Ενιαίο την προσπάθεια αναβάθμισης ενός αυτόνομου, μαχητικού συνδικαλισμού, μια επικίνδυνη «σφήνα» στα σχέδιά της.

Tέταρτο, η γραφειοκρατία των συνδικαλιστικών οργανώσεων (Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων), στάθηκε πολύ εχθρικά ενάντια στο Ενιαίο Σωματείο. Με αυθαίρετους, αντιδημοκρατικούς αποκλεισμούς, αρνήθηκε όχι μόνο κάθε ουσιαστική βοήθεια και αλληλεγγύη, αλλά ακόμα και την εγγραφή μας. Πρόκειται κυριολεκτικά για πρωτοφανές γεγονός. Που μάλιστα υποχρέωσε πολλά σωματεία να αντιδράσουν (π.χ. σε συνέδριο του ΕΚΑ, η εγγραφή μας υποστηρίχτηκε περίπου από το 1/3 των συνέδρων) – αλλά δυστυχώς όχι αρκετά έγκαιρα, ισχυρά και αποτελεσματικά. Η πολύ άσχημη κατάσταση όπου έχουν βρεθεί πλέον αυτές οι β΄ βάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, δείχνει το δίκιο που είχε το Ενιαίο Σωματείο από την αρχή: στο να απαιτεί την εφαρμογή δίκαιων, ισότιμων κανόνων και διαδικασιών, στη βάση μιας εργατικής δημοκρατίας, για την εγγραφή όλων των σωματείων – ενάντια σε αποκλεισμούς με αυθαίρετα ιδεολογικά ή πολιτικά κριτήρια.

Τα τελευταία 2 χρόνια, στα παραπάνω προστέθηκαν: α) Οι ανυπέρβλητες δυσκολίες με τα λόκνταουν και την τηλεργασία. β) Οι νέοι προσανατολισμοί από διοικήσεις και μετόχους, η δημιουργία ενός συνολικά νέου τοπίου στις τηλεπικοινωνίες. Π.χ. με την εξαγορά της Wind από τη United και την απόσχιση ακόμα περισσότερων κομματιών (δημιουργία Vantage και Hellenic Fiber). Ειδικότερα, αυτός ο νέος προσανατολισμός διέλυσε το έδαφος «κοινοπραξίας / ομίλου», που είχαν αρχίσει να συγκροτούν οι Vodafone και Wind, με ουσιαστικά ενιαίο διοικητικό και εργοδοτικό προσανατολισμό. Και έτσι, εκ των πραγμάτων, διαχωρίζει τις συνδικαλιστικές προσπάθειες σε επιχειρησιακό επίπεδο, στα νέα εταιρικά σχήματα που προκύπτουν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Ενιαίο Σωματείο, μετά από πολλές προσπάθειες κα αφού τις εξάντλησε, υποχρεώνεται να αναστείλει τη λειτουργία του. Το απερχόμενο ΔΣ, μαζί με πάρα πολλούς συναδέλφους, παραμένουμε στις γραμμές του αγώνα των εργαζομένων. Ήδη έχουμε προχωρήσει στη συμμετοχή μας στα επιχειρησιακά σωματεία σε Vodafone, Victus, Vantage. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε και να ενισχύουμε την ενότητα και τον αγώνα όλων των εργαζομένων. Που είναι τόσο αναγκαία για την αντιμετώπιση της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, των αντι-συνδικαλιστικών και αντι-απεργιακών μέτρων, της ακρίβειας, του χτυπήματος των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν πλέον οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, θα σταθούμε απέναντι.

Είμαστε πεισμένοι ότι δεν αργεί πολύ η μέρα όπου, μαζί με όλους τους συναδέλφους, θα είμαστε μάρτυρες μιας νέας, ισχυρής ανόδου των αγώνων των εργαζομένων, που θα επιβάλλει τα αιτήματα και το δίκιο μας.

20.1.2022