Επιτελικό μπάχαλο (και) στα σχολεία, με καταλήψεις – διαδηλώσεις να τους τελειώσουμε, πριν μας πεθάνουν

Παρασκευή 14/1, 12:00, Υπουργείο Παιδείας

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/1 – Συμμετέχουμε στη ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ για Υγεία και Παιδεία, ενάντια στην Ακρίβεια

Με πάνω από 16.000 κρούσματα ξεκίνησε η λειτουργία των σχολείων, με χιλιάδες να προστίθενται στην λίστα από τους καθημερινούς ελέγχους. Η άθλια και επικίνδυνη κυβέρνηση του Μητσοτάκη όχι απλά δεν έλαβε κάποιο μέτρο πρόληψης μετάδοσης της πανδημίας (προσλήψεις εκπαιδευτικών, λειτουργία επιπλέον αιθουσών κ.α.) όταν την έβλεπε τις μέρες των εορτών να ξεφεύγει από τον έλεγχο με 50.000 κρούσματα ημερησίως, αλλά διατήρησε και το απαράδεκτο μέτρο για επαναφορά σε τηλεκπαίδευση, όταν ανιχνευτούν κρούσματα στο 50% + 1 των μαθητών!. Παρά τις συστάσεις της επιτροπής των ειδικών, αρνήθηκε να αναβάλει την έναρξη των μαθημάτων και αντί να απολογηθεί για το εξελισσόμενο φιάσκο, «πανηγυρίζει» που εντοπίστηκαν τα ενεργά κρούσματα χάρη στις αποφάσεις τους. Η αύξηση του αριθμού των παρεχόμενων self test από 2 σε 3, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να θεωρηθεί από τη στιγμή που αυτά βρίσκονται σε σημαντική έλλειψη (πολλοί δεν τα παρέλαβαν καν) και η πρόσβαση στα πιο έγκυρα και αποτελεσματικά διαγνωστικά μέσα (PCR ή rapid) είναι απαγορευτική, λόγω της μεγάλης ακρίβειας και των υπερκοστολογήσεων που έχουν επιβάλει τα ιδιωτικά κέντρα σε όλη τη κοινωνία με τις πλάτες των αρμόδιων υπουργείων.

 Το κύμα της ακρίβειας, δεν περιορίζεται στον χώρο της υγείας μόνο αλλά το ξεπούλημα της ΔΕΗ φέρνει νέες τρομακτικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (+19%), συμπαρασύροντας όλα τα βασικά αγαθά (!) και ήρθε για να μείνει. Οι οικογένειές μας εξουδετερώνονται οικονομικά και παρα τα λόγια των νεοφιλελεύθερων παπαγάλων για “ανάπτυξη” και πως όλα θα τα λύσει η «αγορά», η ελληνική οικονομία μπαίνει για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία σε κατάσταση άτυπης χρεοκοπίας και το 50% του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας.

Ακόμη μια θλιβερή πρωτιά: είμαστε η πρώτη «δυτική» χώρα σε θανάτους Covid-19 ανά εκατομμύριο κατοίκων. Οι ατέλειωτες λίστες αναμονής για ΜΕΘ, η διαλογή ασθενών, η εξάντληση και μείωση του προσωπικού, το κλείσιμο νοσοκομείων, τα μπαξίσια στους κλινικάρχες…. έχουν οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε κατάρρευση και σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Ο κυνισμός της κυβέρνησης δολοφονεί! Επιπλέον, ο προϋπολογισμός προβλέπει 800 εκ. ευρώ λιγότερα για την Υγεία, ενώ εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες στα 6,5 δισ!

Είναι ξεκάθαρο πως δεν διστάζουν να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας, για να προχωρήσουν απερίσπαστα την εφαρμογή των αντεκπαιδευτικών νεοφιλελεύθερων μέτρων του υπουργείου. Εν μέσω πανδημίας με τους νόμους της Κεραμέως, προχώρησαν πέρυσι σε συγχώνευση σχολικών μονάδων αυξάνοντας σημαντικά τον μ.ο. των μαθητών ανά τμήμα και απέκλεισαν πάνω από 40.000 από την είσοδο στα ΑΕΙ, παρά την τραγική υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία. Στο εξής η τράπεζα θεμάτων, η ΕΒΕ και η οικονομική/διοικητική/παιδαγωγική αυτονόμηση των σχολείων θα οδηγήσει σε μαζικό αποκλεισμό των παιδιών των εργαζομένων και των φτωχών από την δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε σχολεία πολλών ταχυτήτων. Θέλουνε να πετύχουν την διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, με σχολεία και σχολές – εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς με τους υπόλοιπους να πετιούνται στην αμορφωσιά και την απλήρωτη μαθητεία με έναν σκληρό ταξικό αποκλεισμό.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εμπιστευτούμε την διαχείριση της πανδημίας, την  εκπαίδευση και τις ζωές μας στα χέρια τους. Να διώξουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων  της ΝΔ και να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους για την εκπαίδευση. Από κοινού με τους καθηγητές μας να αγωνιστούμε συλλογικά και οργανωμένα, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση, στον συνδικαλισμό, στην εργασία, στη ζωή. Να στηρίξουμε τις απεργίες των εργαζομένων και να οργανώσουμε μαζί τους, με τους εργαζόμενους γονείς μας και τους φοιτητές μαχητικές διαδηλώσεις και απεργίες, για να σπάσουμε τις διαιρέσεις και την καταστολή της κυβέρνησης.  Οι εκατοντάδες καταλήψεις που ξεσπάνε σήμερα να γίνουν η αρχή ενός αγώνα διαρκείας για την ανατροπή των νόμων Κεραμέως και την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την Υγεία μας!

  • Να παρθούν μέτρα προστασίας για τα σχολεία : μαζικά, δωρεάν PCR τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όχι σε συγχωνεύσεις σχολείων/τμημάτων, 15 μαθητές / τμήμα.
  • Αύξηση χρηματοδότησης για την Υγεία και την Παιδεία ΟΧΙ για εξοπλισμούς, τράπεζες, αστυνομία
  • Κάτω οι ΕΒΕ, αξιολογήσεις και τράπεζα θεμάτων
  • Κάτω οι ν. Κεραμέως – Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών