Διαλέξεις Συζητήσεις του ΚΚΕ, του ΚΔΚΕ και των ΔΕΠ-ΚΑΚΕ (Νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Εργατική Πάλη)

Διαλέξεις Συζητήσεις του ΚΚΕ, του ΚΔΚΕ και των ΔΕΠ-ΚΑΚΕ

 

Χρονολογία Έκδοσης: Ιανουάριος 2022

 

Σελίδες: 280

Τιμή: 8

 

Οι διαλέξεις-συζητήσεις ανάμεσα στο ΚΚΕ, το ΚΔΚΕ και των ΔΕΠ και ΚΑΚΕ έγιναν σε δημόσιο χώρο και μπροστά σε κοινό ακροατήριο αγωνιστών και από όλες τις πλευρές, στον κινηματογράφο «Ίρις» και στο θέατρο «Αλίκη».

Είναι αδύνατο να εξηγηθεί η απόφαση της σταλινικής γραφειοκρατικής ηγεσίας του ΚΚΕ να προχωρήσει σ’ έναν ισότιμο διάλογο με το Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας  (4η Διεθνής) αν δεν αναλογιστούμε το ιστορικό της πλαίσιο. Το ΚΚΕ έβγαινε ηττημένο και ταπεινωμένο από μια αμυντική ένοπλη αναμέτρηση με τις δυνάμεις της ντόπιας καπιταλιστικής και της ξένης ιμπεριαλιστικής αντίδρασης (Δεκέμβρης 1944-Συμφωνία της Βάρκιζας του Φλεβάρη του 1945. Με την ίδια την πολιτική του στην προπολεμική περίοδο (από το 1934-1935), στη διάρκεια του Πολέμου και της Κατοχής, το ΚΚΕ είχε προετοιμάσει τους όρους της ήττας και της ταπείνωσης του μαζικού εργατικού και λαϊκού κινήματος που κατεύθυνε. Κάτι περισσότερο: στο όνομα της «εθνικής ενότητας» (που διαφήμιζε) και της «εθνικής κυβέρνησης» (στην οποία πήρε μέρος) παρέδωσε στον ταξικό εχθρό την εξουσία που του είχαν εμπιστευθεί οι επαναστατημένες εργατικές μάζες.  

Από τον πρόλογο του Χ.Α.

 

Οι εκδόσεις Εργατική Πάλη επανεκδίδουν το μικρό βιβλίο ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ του ΚΚΕ και του ΚΔΚΕ, που είχε εκδοθεί για πρώτη φορά το 1987. Το παρόν βιβλίο είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο μια που παρουσιάζει τις συζητήσεις που έγιναν το 1946 για πρώτη φορά και έκτοτε δεν ξανάγιναν. Σήμερα, οι συζητήσεις αυτές  έχουν μια ιδιαίτερη αξία μια που οι αγωνιστές του εργατικού κινήματος μπορούν να διαπιστώσουν ότι το ΚΚΕ έχει αναθεωρήσει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου ότι υποστήριζαν τότε οι ηγέτες του.

Στο Παράρτημα 2 οι εκδόσεις Εργατική Πάλη παρουσιάζουν και τις συζητήσεις ανάμεσα στο ΚΚΕ και τις δυο άλλες οργανώσεις  ΔΕΠ (Διεθνή Επαναστατική Πρωτοπορία) και ΚΑΚΕ (Κομμουνιστικό Αρχειομαρξιστικό Κόμμα Ελλάδας).

Ε.Π