Τα πανεπιστήμια δεν είναι φυλακές Λεφτά για υγειά και παιδεία – όχι για τουρνικέ και αστυνομία

Την ώρα που η κατάσταση σε υγεία και οικονομία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την εγκληματική πολιτική της. Αφήνει το δημόσιο σύστημα υγείας, υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτημένο, κυριολεκτικά να «αιμορραγεί», με καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και πάνω από 21.000 θανάτους συνολικά, και τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες απροστάτευτες μπροστά στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα εισοδήματά τους. Παράλληλα, επιχειρεί ένα ακόμη τυχοδιωκτικό άνοιγμα σχολείων και σχολών, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας μαθητών και φοιτητών από την πανδημία, ενώ βάζει τουρνικέ στις εισόδους των πανεπιστημίων, συνολικού κόστους 750.000 ευρώ!!

 Η κυβέρνηση, προβάλλοντας το δόγμα «νόμος και τάξη», προσπαθεί να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε φυλακές και αντιμετωπίζει τους φοιτητές ως εν δυνάμει εγκληματίες. Μάλιστα, ο υπουργός Προ.Πο. Θεοδωρικάκος, που είχε τρέξει πρώτος να «συμπαρασταθεί» στους αστυνομικούς-δολοφόνους του Ν. Σαμπάνη, δήλωσε πως «απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 είναι η ασφάλεια στα πανεπιστήμια». Οι δηλώσεις αυτές, μαζί με την εισβολή της αστυνομίας και την εκκένωση της κατάληψης στο στέκι του Βιολογικού του ΑΠΘ, δείχνουν με πόση λύσσα η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεριζώσει το φοιτητικό κίνημα μέσα από τα πανεπιστήμια, ώστε να προχωρήσει ανενόχλητη την επίθεσή της.

Για αρχή, τα τουρνικέ προορίζονται να εγκατασταθούν σε 4 κεντρικά ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ,ΑΣΟΕΕ, ΠΑΠΕΙ), με την αρχή των εργασιών να προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβρη του 2022. Μιλάμε για μια ποιοτική αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων ελέγχων εισόδου, οι οποίοι επιβλήθηκαν με πρόσχημα την πανδημία, με σκοπό να τους συνηθίσουν οι φοιτητές. Τα τουρνικέ έρχονται να τσακίσουν την ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο  των πανεπιστημίων, ώστε να αποκοπούν από την υπόλοιπη κοινωνία και, κυρίως, από τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Η κυβέρνηση, με όπλο το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη φιλοδοξεί να φέρει, μαζί με τα τουρνικέ, και την πανεπιστημιακή αστυνομία, για να διαλύσει συνελεύσεις και καταλήψεις. Με λίγα λόγια, οι σχολές απαγορεύεται πλέον να αποτελούν χώρους κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να διαλύσουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία! Γι’ αυτό ετοιμάζουν το έδαφος για το νέο νόμο-πλαίσιο που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην εκπαίδευση που ξέρουμε. Το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί πλέον σαν ιδιωτική επιχείρηση με ελεγχόμενη είσοδο, κάμερες, αστυνομία, πειθαρχικά, διαγραφές κλπ., ώστε να διασφαλίζεται η «ομαλή λειτουργία» του. Πρόσβαση στις σχολές θα έχουν μόνο λίγοι και εκλεκτοί, αυστηρά διαχωρισμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία, με την είσοδο να επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν αρκετά βαθιά τσέπη!! Οι φοιτητές θα αποτελούν πεδίο κερδοσκοπίας και θα λειτουργούν ως πελάτες αναγκασμένοι να πληρώνουν δίδακτρα για να σπουδάσουν, αλλιώς θα απαγορεύεται ακόμη και να πατάνε το πόδι τους μέσα στα πανεπιστήμια!!

Να βάλουμε τέλος στα σχέδια του υπουργείου και της κυβέρνησης! Οι φοιτητές να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι θέλουμε πανεπιστήμια ανοικτά στην κοινωνία και προσβάσιμα για όλους. Με συνελεύσεις, καταλήψεις και μαχητικά μέσα πάλης να υπερασπιστούμε τη δωρεάν και δημόσια παιδεία και να οργανώσουμε ένα αγώνα διαρκείας ενάντια σε όλους τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους Κεραμέως και τον νέο νόμο-πλαίσιο. Μαζί με μαθητές και εργαζόμενους να παλέψουμε για την ανατροπή της λαομίσητης κυβέρνησης της ΝΔ και να εξεγερθούμε ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές της.