«Γιορτινό δώρο» Χατζηδάκη η αναστολή αδειών των εργαζομένων του ΕΦΚΑ

Αντιμέτωποι με νέα επίθεση κατά των εργασιακών τους δικαιωμάτων βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ καθώς ο Υπουργός Εργασίας (γνωστός και ως Superman της εργασιακής εκμετάλλευσης) Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την περιστολή των αδειών τους από 20/12 έως τις 07/01 προφασιζόμενος έκτακτες συνθήκες. Με επίκληση σε επιχειρήματα που συντηρούν το στερεότυπο του «κακού δημοσίου υπαλλήλου» ισχυρίστηκε πως αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των πολιτών εν μέσω εορτών και για την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων, αλλά και «νόμιμο» σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 3528/2007. Αυτό που δεν ανέφερε φυσικά ο Υπουργός ήταν το ποιός είναι υπεύθυνος για τη χρόνια υποστελέχωση του ΕΦΚΑ που έχει ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις, που βέβαια δεν είναι ούτε πρωτοφανείς ούτε έκτακτες συνθήκες. Έτσι το βάρος των κρατικών ευθυνών μετατίθεται για ακόμη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων.

Σε ανακοινώσεις προχώρησαν τόσο η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΕΦΚΑ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Γ.Α., απαιτώντας ανάκληση της απόφασης και υπογραμμίζοντας τα πάγια προβλήματα που βαραίνουν τον οργανισμό κάνοντας εξωφρενικό τον ισχυρισμό ότι θα λυθούν με 10 επιπλέον μέρες εργασίας, στερημένες από τη νόμιμη άδεια των εργαζομένων, την οποία μάλλιστα δεν έχουν λάβει από το 2020! Γίνεται έτσι και πλήρως αντιληπτό το μέγεθος της κοροϊδίας της διαβεβαίωσης του Χατζηδάκη ότι τάχα οι άδειες αυτές θα χορηγηθούν κανονικά μέσα στο 2022. Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε την ανάκληση αδειών «ακραίο επικοινωνιακό λαϊκισμό» ξεχνώντας πως η άδεια είναι θεμελιώδες δικαίωμα του εργαζόμενου, υποβαθμίζοντας έτσι την επίθεση αυτή σε επικοινωνιακό εκλογικίστικο παιχνίδι.

Η κυβέρνηση βέβαια ουδεμία πρόθεση έχει για επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας, μάλλον το αντίθετο, ξεχαρβαλώνοντάς την εντελώς προκειμένου σταδιακά να ιδιωτικοποιηθεί. Η αρχή προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει ήδη, αφού ήδη έχει επιτρέψει τη διαδικασία της απονομής των συντάξεων σε πιστοποιημένους ιδιώτες (λογιστές και δικηγόρους). Επιπλέον έχει παραχωρήσει την τηλεφωνική εξυπηρέτηση σε ιδιωτικό τηλεφωνικό κέντρο πληρώνοντας 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως όπως καταγγέλει ο ΣΥΑΤ. Παράλληλα, δεσμεύτηκε στους θεσμούς να λυθούν όλες οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις μέσα στο 2022. Το «ιδιοφυές» και ως το κόκκαλο νεοφιλελεύθερο πλάνο της κυβέρνησης για την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας δεν περιλαμβάνει προσλήψεις αλλά επιπλέον βήματα προς την ιδιωτικοποίηση, φέρνοντας διευθυντές-managers με τριετείς συμβάσεις και μισθούς που όπως είπε ο ίδιος ο Χατζηδάκης «θα αντανακλούν τις ιδιαιτερότητες του συμβολαίου τους, την δυσκολία της δουλειάς τους και το ρίσκο της επαγγελματικής τους μετακίνησης»!

Όπως σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και στον ΕΦΚΑ, το βάρος της κρατικής ανεπάρκειας και η πρόθεση ξεπουλήματος βαραίνουν τις πλάτες των εργαζομένων. Η επικέντρωση σε τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες με πρόσχημα την πανδημία απαλλαξαν την κυβέρνηση από την υποχρέωση σωστής και πλήρους στελέχωσης των ασφαλιστικών υπηρεσιών, ή τουλάχιστον πολύ θα ήθελαν κάτι τέτοιο να ισχύει. Στην πραγματικότητα ο απαλλακτικός παράγοντας ήταν η πλήρης αδιαφορία τους για την κοινωνική ασφάλιση, την οποία σκοπεύουν ούτως ή άλλως να χαρίσουν σε ιδιώτες. Έτσι σε άλλη μια αντεργατική επίθεση – από τις πολλές του τελευταίου διαστήματος – καταργούν  επί της ουσίας τις άδειες (αφού οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ούτε εκείνες του ’20). Ενώ η κυβέρνηση κάνει για άλλη μια φορά «λύση» στο πρόβλημά της την εργασιακή εκμετάλλευση, για εμας μόνος νόμος ήταν, είναι και θα παραμείνει, το δίκιο του εργάτη.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ