Μαζικές οι πορείες του Πολυτεχνείου – Απάντηση στις άθλιες δηλώσεις του Μητσοτάκη και των ακροδεξιών, φιλοχουντικών υπουργών του

Μαζικές οι πορείες του Πολυτεχνείου

Απάντηση στις άθλιες δηλώσεις του Μητσοτάκη και των ακροδεξιών, φιλοχουντικών υπουργών του

Ο αγώνας συνεχίζεται!

 

Δεκάδες χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι συμμετείχαν συνολικά στις πορείες στην επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δείχνοντας ότι παραμένει βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας και δεν θα ξεριζωθεί από καμία κυβέρνηση! Πόσο μάλλον από τις αθλιότητες του Μητσοτάκη, των ακραίων νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών βαμπίρ της κυβέρνησή του, όπως ο Άδωνις που ξαναθυμήθηκε τη χουντική προπαγάνδα ότι «δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο». Όλοι αυτοί, που στα αιματοβαμμένα κατάστιχα τους οι νεκροί της πανδημίας ξεπέρασαν τους 17.000, που μίλησαν με θράσος για «γερασμένα συνθήματα» του Πολυτεχνείου, παρουσιάζοντας ως πρόοδο και «υλοποίηση ζωντανών αιτημάτων» της δική τους πολιτική ακραίας φτώχειας και καταστολής, οπισθοδρόμησης και σκοταδισμού, πήραν μια ηχηρή απάντηση.

 

Αθήνα

Πάνω από 15.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη διαδήλωση που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος και κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία, με συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του αναρχικού χώρου και του ΚΚΕ (από άλλο σημείο προσυγκέντρωσης). Η αστυνομική παρουσία ήταν έντονη και η στάση της ιδιαίτερα προκλητική καθ’ όλο το τριήμερο, αν και δεν επιτέθηκε στη διαδήλωση, ενώ επιδόθηκε για άλλη μια φορά σε όργιο τρομοκρατίας και συλλήψεων στα στενά των Εξαρχείων, μετά το τέλος της πορείας.

Ιδιαίτερο θράσος είχε επιδείξει το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας αντιπροσωπεία βουλευτών του να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο (χτυπώντας φοιτητές που δίκαια προσπάθησαν να την εμποδίσουν). Είναι ευθύνη όλων των αγωνιστικών δυνάμεων να μην δίνεται χώρος σε αυτό το αστικό-μνημονιακό, νεοφιλελεύθερο και φιλοϊμπεριαλιστικό κόμμα, που θέλει να παρασιτεί στις πλάτες του κινήματος για να εξυπηρετήσει τις εκλογικές του σκοπιμότητες.

 

Θεσσαλονίκη

Δυναμική και μαζική ήταν η διαδήλωση, που ξεκίνησε στις 6 μμ από το Πολυτεχνείο, με σχεδόν 6.000 διαδηλωτές συνολικά.

Πραγματοποιήθηκαν τελικά δύο πορείες. Η πρώτη, στην οποία συμμετείχαν το ΚΚΕ  και ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε περίπου 2.000 διαδηλωτές και ολοκληρώθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου. Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία και καθ’ όλη τη διάρκεια του εορτασμού (με την φοιτητική του παράταξή Μπλόκο) έγινε με τις πλάτες της ΚΝΕ, αλλά δυστυχώς και την ανοχή της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ως να είναι κάποιος κανονικός «συνομιλητής».

Η δεύτερη πορεία αποτελούνταν από φοιτητικά μπλοκ, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού/αυτόνομου χώρου, με περίπου 4.000, όπου συμμετείχε και η ΟΚΔΕ με δυναμικό μπλοκ. Η πορεία συνέχισε μέχρι την Καμάρα, όπου και ολοκλήρωσαν τη διαδήλωση οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ  αναρχικοί/αυτόνομοι συνέχισαν για να μπουν στο ΑΠΘ.

Εκεί η αστυνομία, που παρακολουθούσε ασφυκτικά και προκλητικά τη διαδήλωση, έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και της αύρας για να χτυπήσει τους διαδηλωτές. Τα ΜΑΤ, αφού περικύκλωσαν το ΑΠΘ και ειδικά τον χώρο του Πολυτεχνείου, προχώρησαν σε πάνω από 20 προσαγωγές και τουλάχιστον 5 συλλήψεις.

 

Γιάννενα

Η μαζική διαδήλωση ήταν μια απάντηση και στο περσινό όργιο καταστολής, με τον άγριο ξυλοδαρμό και τις συλλήψεις 23 φοιτητών στα μπλοκ που είχαν προσπαθήσει να αμφισβητήσουν στην πράξη την κυβερνητική-αστυνομική απαγόρευση του εορτασμού με το πρόσχημα των «υγειονομικών μέτρων».

Συμμετείχαν με μαζικό και δυναμικό μπλοκ οι φοιτητικοί σύλλογοι των Εστιακών Φοιτητών (ΣΕΦΠΙ), Φιλοσοφίας και Χημικού,

 που είχαν πάρει απόφαση μέσα από γενική συνέλευση (είχαν υπερψηφιστεί τα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης ή σχημάτων όπου συμμετέχει), επίσης η Επιτροπή Υπεράσπισης των 23 Συλληφθέντων Φοιτητών. Ακολούθησαν η ΑΔΕΔΥ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής/άκρας αριστεράς (ΟΚΔΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ,  ΚΚΕ (μ-λ) κ.ά.) και μέλη του αναρχικού χώρου. Το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ είχε προχωρήσει νωρίτερα σε δική του πορεία, ξεχωριστή από την κεντρική μαζική διαδήλωση.

 

Πάτρα

Στην κορύφωση του 3μέρου εορτασμού στον συμβολικό για την πόλη χώρο του Παραρτήματος, η πορεία ξεκίνησε από εκεί στις 6 μμ. Συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι (Βιολογικό, Αρχιτεκτονική, Ιατρική, Χημικό), οργανώσεις και συλλογικότητες (ΚΚΕ (μ-λ), ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΕΚ, Ελευθεριακό Σχήμα).

Για άλλη μια φορά, το ΚΚΕ, ακολουθώντας τη διασπαστική πολιτική του, είχε καλέσει προσυγκέντρωση και πορεία από το Παράρτημα στις 4:30 μμ, σπάζοντας την πορεία στα δύο. Το ακολουθήσαν πιστά οι ΑΡΑΣ, ΑΡΙΣ και ΑΡΔΙΝ.

Η πορεία στις 6 μμ ξεκίνησε με παλμό, με πάνω από 1.000 άτομα, έφτασε έως το Μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα και συνέχισε προς το Παράρτημα, ώστε να ολοκληρωθεί. Λίγο πριν το Παράρτημα, έγιναν μικρά επεισόδια (χωρίς να υπάρξουν συλλήψεις).

 

Βόλος

Η πορεία ξεκίνησε από τον Θόλο, κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κατευθύνθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αναρχικού χώρου. Το ΚΚΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή πορεία, με κάλεσμα σε άλλο σημείο της πόλης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε μόνο στην προσυγκέντρωση.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ