Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στο ΑΠΘ

Από τις 20/9 οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε καθαριότητα και φύλαξη έχουν προχωρήσει σε απεργία διαρκείας και κατάληψη του κτηρίου διοίκησης (πρυτανεία). Οι εργαζόμενοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που απεργούν, δεν έχουν μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με το ΑΠΘ. Προσλαμβάνονται σε αυτό μέσω εργολαβιών, σύγχρονου δουλεμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνονται με πολύ χειρότερους όρους από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ΑΠΘ αλλά κοστίζουν το ίδιο ή και παραπάνω, αφού το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί ανά εργαζόμενο το παίρνει η εργολαβική εταιρία! Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από τρεις μήνες, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα τους. Κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο αφού λόγω της περιστολής των δαπανών δεν υπάρχουν χρήματα για να συνεχίσουν να εργάζονται (μέ ή χωρίς εργολάβο). Αν εμείς εύλογα αναρωτιόμαστε πως θα λειτουργήσει το ΑΠΘ χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους, δεν ισχύει το ίδιο για το υπουργείο και την κυβέρνηση που υλοποιεί όλες τις αντεργατικές και αντικοινωνικές προσταγές της Τρόικας, των Τραπεζιτών και των Επιχειρηματιών… Αν τα 3 τελευταία χρόνια τα μνημόνια δεν ακούμπησαν πολύ την εκπαίδευση, φέτος ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Η παιδεία συμμετέχει στο γνωστό πακέτο μέτρων 13,5 δις. Ήδη έχουν κοστολογήσει ότι πρέπει να κοπούν ακόμα 400 εκατομμύρια ευρώ και η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικές δαπάνες των ΑΕΙ-ΤΕΙ για το 2013-2014 να περικοπεί κατά 60-80%! Αν αυτό εφαρμοστεί θα στερήσει από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ τα στοιχειώδη. Πολλά ΑΕΙ – μεταξύ των οποίων και το ΑΠΘ – κινδυνεύουν άμεσα με διακοπή ρεύματος και νερού, δεν πληρώνουν υπαλλήλους, κλείνουν βιβλιοθήκες και εργαστήρια κ.α. Η κατάρρευση της εκπαίδευσης είναι πια γεγονός. Τα κλεισίματα σχολών θα πάρουν τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας, σχολές κατά τ’ άλλα ανοιχτές απλά δε θα λειτουργούν, και ούτε λόγος για το αν θα μπορέσουν να λειτουργούν επαρκώς λέσχες, εστίες, βιβλιοθήκες κλπ. Και φυσικά όσοι φοιτητές θέλουν να συνεχίσουν να σπουδάζουν(;) θα πληρώνουν δίδακτρα. Έτσι για να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι του ΑΠΘ να έχουν εργασία, με δικαιώματα και μονιμότητα – για να έχει η νεολαία δωρεάν – δημόσια πανεπιστήμια, πρέπει όλοι μαζί να ανατρέψουμε την εσωτερική και εξωτερική Τρόικα, τα μνημόνια και τα μέτρα τους. Να παλέψουμε με Γενική Απεργία Διαρκείας.

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Ο αγώνας των εργαζομένων στο ΑΠΘ – για να πληρώνονται κανονικά και προσληφθούν απευθείας από το ΑΠΘ αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διώχνοντας τα λαμόγια εργολάβους – πρέπει να έχει την ολόψυχη στήριξη και στην ουσία να γίνει και αγώνας των ίδιων των φοιτητών για δύο σημαντικούς λόγους:

1. Είναι ένας εργατικός αγώνας για την υπεράσπιση των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, και το πιο σημαντικό για να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας (24,4% η επίσημη ανεργία). Είναι ένας αγώνας ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο των εργολαβιών το οποίο όχι μόνο είναι ντροπή να το αφήνουμε να υπάρχει, αλλά κοστίζει στο πανεπιστήμιο για να πλουτίζουν κουμπάροι και ημέτεροι των κυβερνόντων. Είναι αγώνας και για τους ίδιους τους φοιτητές, που πριν ή μετά το τέλος των σπουδών βγαίνουν σε μια εργασιακή ζούγκλα με μισθούς πείνας και χωρίς κανένα δικαίωμα ή στη μακροχρόνια ανεργία.

2. Είναι αντικειμενικά ένας αγώνας ενάντια στη διάλυση των ΑΕΙ-ΤΕΙ και της δημόσιας εκπαίδευσης. Άραγε πως θα συνεχίσει να λειτουργεί το πανεπιστήμιο χωρίς αυτούς τους αφανείς ήρωες που μαζεύουν κάθε μέρα τα σκουπίδια, καθαρίζουν τους κοινόχρηστους χώρους. Αν αφήσουμε αναπάντητο αυτό το γεγονός και δεν κάνουμε κάτι, ενάντια στη συστηματική προσπάθεια κυβέρνησης και τρόικας να μην αφήσουν τίποτα όρθιο σε αυτήν τη χώρα, θα ακολουθήσουν τα ίδια και για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, τις βιβλιοθήκες, τα εργαστήρια κοκ. Οι ντόπιοι και ξένοι κανίβαλοι που μας κυβερνούν δεν το έχουν σε τίποτα να «κλείσουν» την παιδεία. Άλλωστε δεν έχουν διστάσει να κόψουν φάρμακα από καρκινοπαθείς και ΑμεΑ.

Πέρα από το πόσο σημαντικό είναι στις μέρες μας να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τα μνημόνια και τα βάρβαρα μέτρα, για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο ξεκινάει μια τιτάνια μάχη ενάντια στην αποσύνθεση και την κατάρρευση της δημόσιας παιδείας. Δεν έχουμε μπροστά μας απλά αγώνες ενάντια σε εκείνο ή το άλλο νομοσχέδιο, αλλά σκληρούς αγώνες ενάντια στη λαίλαπα των μνημονίων και των πολιτικών κυβερνήσεων-τρόικας. Αγώνες για μια άλλη διαχείριση της οικονομίας, της κοινωνίας και της εκπαίδευσης υπέρ των αναγκών των πολλών – ενάντια σε κάθε είδους εργολάβους, δανειστές-τοκογλύφους, απατεώνες κυβερνόντες που υποθηκεύουν το μέλλον μας.

Δεν υπάρχει χώρος για απογοήτευση και διαίρεση των εργαζομένων. Όλοι μαζί, αποφασίζοντας συλλογικά για τον αγώνα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και όχι από ΔΣ, με την στήριξη εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, με καταλήψεις – διαδηλώσεις και απεργία διαρκείας θα παλέψουμε ως τη νίκη.

– Άμεση πληρωμή και πρόσληψη των εργαζομένων στο ΑΠΘ με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

– Κατάργηση των εργολαβιών και του σύγχρονου δουλεμπορίου.

– Άμεση κατάργηση των μνημονίων και των μέτρων τους. Διαγραφή του Χρέους.

– Εθνικοποίηση των Τραπεζών με εργατικό έλεγχο. Λεφτά για δημόσια δωρεάν Παιδεία – Υγεία.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ