Συγκέντρωση: Σάββατο 6/11, 14:00, Σύνταγμα – Με αγώνες να σώσουμε τον πλανήτη από το σύστημα του κέρδους

Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα (COP26): Ατέλειωτη υποκρισία Kυβερνήσεων – Kεφαλαίου

Τα ψέματα του «πράσινου καπιταλισμού» οδηγούν στην καταστροφή

 

ME AΓΩΝΕΣ, ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ!

 

Συγκέντρωσεις: Σάββατο 6/11

Αθήνα 14:00, Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: 12:00, Καμάρα

Πάτρα: 12:00 πλατεία Γεωργίου

 

Στις 31 Οκτωβρίου, στην Γλασκόβη, ξεκίνησε η 26η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP26), με θέμα πως η θερμοκρασία του πλανήτη δεν θα αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου για την αποφυγή ακόμα σοβαρότερων καταστροφών απ’ αυτές που ήδη ξεσπάνε. Δεν πρόκειται να υπογραφεί μια νέα συμφωνία για μέτρα κατά της κλιματικής καταστροφής και ούτε είναι αυτός ο στόχος. Όλες οι προηγούμενες «προσπάθειες» του ΟΗΕ (πρώτη συνάντηση του Ρίο 1992, Συμφωνία Παρισιού 2015 κ.ά.) απέτυχαν παταγωδώς να δώσουν λύσεις και καταπατήθηκαν παγκοσμίως από το κεφάλαιο και τις αστικές κυβερνήσεις, χωρίς ποτέ κανείς να πληρώσει ή να τιμωρηθεί. Η COP26 αποτελεί περισσότερο μια προσπάθεια να πειστούν οι λαοί πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, φλυαρώντας για ανέξοδες «δεσμεύσεις», που επίσης δεν πρόκειται να τηρηθούν.

Το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, όπου οι πλουσιότερες χώρες είχαν δεσμευτεί να δίνουν ετησίως 100 δισ. δολάρια από το 2009 έως το 2020, ώστε οι πιο φτωχές να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αποκτήσουν πιο ανθεκτικά συστήματα απέναντι στις κλιματικές καταστροφές (καταιγίδες, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τα χρήματα υποτίθεται θα επενδύονταν για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό δεν θα γινόταν ακόμη και αν τα χρήματα είχαν δοθεί. Η Κομισιόν αναφέρει πως «έχει ήδη ξεκινήσει η παγκόσμια διαδικασία εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων» – ένα απύθμενο ψέμα. Από το 2009 ως το 2019, το ποσοστό των ορυκτών στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα παραμένει σταθερά πάνω από 80%. Ούτε η αρχή της «εγκατάλειψης», ενώ οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αυξάνονται ακάθεκτα. Ταυτόχρονα, με πρόσχημα την ενεργειακή κρίση (που δημιούργησε η ίδια η «ελεύθερη αγορά» και η κερδοσκοπία των καπιταλιστών), απειλείται ξανά η μαζική στροφή στην χρήση των πιο ρυπογόνων (λιγνίτης κ.ά.) και επικίνδυνων μορφών ενέργειας, όπως η πυρηνική, που επιχειρούν να μας την πλασάρουν ως «καθαρή»!

Για να παραμείνουμε κάτω από το +1,5°C, όπως υποτίθεται στοχεύει η COP26, απαιτείται μείωση των καθαρών παγκόσμιων εκπομπών CO2 κατά 59% έως το 2030 (65% για τις ανεπτυγμένες χώρες) και εκμηδενισμός τους έως το 2050. Οι δεσμεύσεις των ΗΠΑ και ΕΕ, ωστόσο, αναφέρονται σε μείωση 50% και 55% αντίστοιχα. Ακόμη λοιπόν κι αν τις τηρήσουν, πράγμα εντελώς αμφίβολο, η απόκλιση δεν μπορεί να καλυφθεί αργότερα, καθώς αυτό το επιπλέον CO2 θα έχει ήδη συσσωρευτεί στην ατμόσφαιρα.

Αφού για δεκαετίες προσπάθησαν να αποκρύψουν το πρόβλημα, τώρα η λύση που προβάλλουν οι καπιταλιστές και οι εκπρόσωποί τους είναι ο «πράσινος καπιταλισμός». Πρόκειται για τεράστια προπαγάνδα και ψέμα. Αυτοί που νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους, και όχι για τις ζωές μας, δεν πρόκειται ποτέ να πετάξουν στα σκουπίδια τις επενδύσεις και τους εξοπλισμούς τους για χάρη του πλανήτη. Ο καπιταλισμός λειτουργεί όχι με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και τη σωτηρία του πλανήτη, αλλά το κέρδος των καπιταλιστών και μάλιστα των πιο ισχυρών, που ανάμεσά τους βρίσκονται οι πετρελαϊκές πολυεθνικές και οι ενεργειακές εταιρείες. Κανείς απ’ αυτούς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αλλαγή του ενεργειακού συστήματος και του παραγωγικού μοντέλου, επειδή δεν τους συμφέρει. Ενώ στην ΕΕ ένα πανίσχυρο λόμπι ενεργειακών εταιριών και βιομηχανιών απαιτεί να μην αλλάξει τίποτα στην ενεργειακή πολιτική, με την οποία έχει θησαυρίσει.

Από κοντά η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη: ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης χτυπάνε έντονα και τη χώρα μας, το μόνο που κάνει είναι να φλυαρεί για «πράσινες επενδύσεις» μιας χούφτας μεγαλοκαπιταλιστών που τα αρπάζουν όλα, να απαλλάσσει το κεφάλαιο από κάθε υποχρέωση να τηρεί μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, να ξεπουλάει τη ΔΕΗ αλλά και δάση, παραλίες κ.λπ., να μας αφήνει έρμαια στην ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, τις πυρκαγιές και πλημμύρες κ.λπ.

Θέλουν να φορτώσουν στις πλάτες μας τα βάρη. Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα κέρδη τους δεν τους νοιάζει, αν θα επιβιώσουμε. Δεν μπορούμε να τους επιτρέπουμε να συνεχίζουν την καταστροφή. Οι μόνοι που μπορούν να την αποτρέψουν, να  σώσουν το περιβάλλον είμαστε εμείς. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι, που βιώνουμε καθημερινά τη σαπίλα του συστήματος, και έχουμε συμφέρον για τη σωτηρία του πλανήτη, για εμάς και για τις επόμενες γενιές.

Η COP26 είναι ήδη καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως οι προηγούμενες σύνοδοι. Η μεγαλύτερη επιτυχία της θα είναι οι κινητοποιήσεις και αγώνες έξω απ’ αυτή, που γίνονται σε όλο τον κόσμο – και πρέπει να ενισχυθούν και να ριζοσπαστικοποιηθούν. Ο πλανήτης και οι ζωές μας κινδυνεύουν από την περιβαλλοντική καταστροφή. Καμία σύνοδος, κανένα πρόστιμο ή ψευτο-μέτρο του ΟΗΕ δεν μπορεί να σταματήσει τους εγκληματίες που διαλύουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Πολύ περισσότερο να επιβάλλει τη μετάβαση, όσο το δυνατόν πιο ομαλά, σε ένα άλλο παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο. Νεολαία και εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία, Σοσιαλιστική, όπου η οικονομία και η παραγωγή θα σχεδιάζονται δημοκρατικά, θα λειτουργούν με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες, άρα και σεβασμό στο περιβάλλον, όχι με βάση το κέρδος.

Aπαγόρευση των ορυκτών καυσίμων. Άμεσα αυστηρά μέτρα ενάντια σε κάθε καπιταλιστική επιχείρηση που ρυπαίνει. Εθνικοποίηση του τομέα της ενέργειας.

Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες, την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής – ΟΧΙ για Εξοπλισμούς, Καταστολή, Πλούσιους. Δημοκρατικός κεντρικός σχεδιασμός επενδύσεων & έρευνας, με Εργατικό Έλεγχο.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ