Η κυβέρνηση υμνεί την χούντα – Οι φοιτητές να τιμήσουμε το πολυτεχνείο με τις εξεγέρσεις της γενιάς μας

Φέτος συμπληρώνονται 48 χρόνια από τη μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου εργαζόμενοι – νέοι – φτωχοί κατάφεραν μέσα από τους αγώνες τους να ανατρέψουν το χουντικό καθεστώς. Οι αγώνες του Πολυτεχνείου και της Μεταπολίτευσης είναι αυτοί που έθεσαν τα θεμέλια για την κατάκτηση των σύγχρονων πολιτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. 

Σήμερα, βιώνουμε μια ασφυκτική οικονομική και υγειονομική κατάσταση, βυθισμένη όλο και περισσότερο στην φτώχεια και στην ανασφάλεια. Οι νεοφιλελεύθερεςμνημονιακές κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, επιχειρούν μια ιστορική ρεβάνς ενάντια στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα, περνώντας μια σειρά νομοσχεδίων και διατάξεις που στοχεύουν στην κατάργηση κάθε δικαιώματος και ελευθερίαςΚαταργούν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και ιδιωτικοποιούν κάθε δημόσιο αγαθό (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, ΔΕΗ κ.λπ.), φέρνοντας παράλληλα νέες τρομακτικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά! Αυτοί που εδώ και πάνω από δέκα χρόνια εφαρμόζουν μνημόνια διαρκείας, έχουν δημιουργήσει το απόλυτο κοινωνικό και οικονομικό χάος, εκτινάσσοντας το δημόσιο χρέος πάνω από τα 388 δις ευρώ(236% του ΑΕΠ). Αντί να ενισχύσουν την παιδεία και την υγεία που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, χρηματοδοτούν πολεμικούς εξοπλισμούς, μεγαλοεπιχειρήσεις, αστυνομία, κανάλια και δίνουν εκατομμύρια σε φοροελαφρύνσεις ημέτερων, πλουσίων και ελίτ. 

Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού όχι μόνο δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για την νεολαία και τους εργαζομένους, αλλά επέβαλε μια σειρά από lockdown, χουντοαπαγορεύσεων και αντιλαϊκών μέτρων. Μέσα από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που θύμιζαν βασιλικά διατάγματα, αλλά και δεκάδες νόμους (Ασφαλιστικό, Πλειστηριασμοί, Χατζηδάκη κ.ά.) οδήγησε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, διέλυσε θεμελιώδη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα (όπως το 8ωρο και την απεργία) και άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτών. Αδιάψευστος μάρτυρας της εγκληματικής διαχείρισης της κυβέρνησης είναι οι πάνω από 16.000 νεκροί. 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η φιλοπόλεμη κυβέρνηση της ΝΔ δίνει «γη και ύδωρ» στους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Με τις πρόσφατες συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, όχι μόνο δίνονται δις ευρώ σε εξοπλισμούς, την στιγμή που δεν έχουμε να φάμε, αλλά όλη η χώρα μετατρέπεται σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ. Μπαίνουμε σε νέους πολεμικούς κινδύνους, στο επίκεντρο περιφερειακών και παγκόσμιων συγκρούσεων, με τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό να οξύνεται διαρκώς, με το δηλητήριο του εθνικισμού και το μιλιταρισμού να διαχέεται όλο και πιο απειλητικά, ενδυναμώνοντας την ακροδεξιά και τις νεοναζιστικές συμμορίες. 

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ονειρεύεται σχολές-επιχειρήσεις και πανεπιστήμια-φυλακές 

Παράλληλα, η εκπαίδευση και ιδιαίτερα η τριτοβάθμια, γνωρίζει μια πρωτοφανή επίθεση. Μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, του νόμου για την αξιολόγηση ιδρυμάτων και της εξίσωσης των πτυχίων ΑΕΙ και κολλεγίωνη κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, που σηματοδοτεί μια ποιοτική τομή στην επίθεση ενάντια στην εκπαίδευση. Θεσπίζοντας τις διαγραφές στα ν+2 έτη, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τους ελέγχους εισόδου, τα πειθαρχικά αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία, η κυβέρνηση επιχειρεί ένα ιστορικό πλήγμα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, αποσκοπώντας στη διάλυσή της. Προετοιμάζουν το έδαφος για πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, την επιβολή διδάκτρων αλλά και την κατάργηση του συνδικαλισμού στα πανεπιστήμια. 

Ο νόμος αυτός έρχεται να προσαρμόσει βίαια τα πανεπιστήμια στο καθεστώς Αποικίας Χρέους που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από μνημονιακές κυβερνήσεις – ΕΕ. Ανίκανοι να διαχειριστούν την κρίση, προσπαθούν να μετακυλήσουν την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στις πλάτες των φοιτητών, να δημιουργήσουν πανεπιστήμια «σούπερ-μάρκετ», όπου η γνώση θα κοστολογείται ακριβά και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα αποκλείονται από την εκπαίδευση. Ήδη φέτος, με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αποκλείστηκαν 40.000 μαθητές. Μάλιστα, η Κεραμέως ετοιμάζει νέο νόμο ο οποίος θα προβλέπει το κλείσιμο του 10% των σχολών, την διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού, αλλά και την επαναφορά των αποτυχημένων συμβουλίων ιδρυμάτων, φέρνοντας την παιδεία ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορευματοποίησή της. 

 

Οικοδομούν ένα αστυνομικό κράτος – οπλίζουν δολοφόνους 

Απαραίτητο συμπλήρωμα των αντεργατικών και αντεκπαιδευτικών επιθέσεων αποτελεί και η οικοδόμηση ενός τερατώδους Κράτους Έκτακτης Ανάγκης, μια γενίκευση της καταστολής, του δόγματος «Νόμος και Τάξη». Στόχος τους είναι να θωρακίσουν αυτό το βάρβαρο μνημονιακό καθεστώς απέναντι στις αντιδράσεις και τους αγώνες της νεολαίας, των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυξάνουν την χρηματοδότηση της αστυνομίας, δημιουργούν νέα στρατιωτικοποιημένα δολοφονικά σώματα ασφαλείας, αυταρχικοποιούν τον ποινικό κώδικα, απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, μετατρέπουν τα δικαστήρια σε βιομηχανία διώξεων αγωνιστών, που απελευθερώνουν δολοφόνους αστυνομικούς και φασίστες της ΧΑ. Με το κρεσέντο καταστολής στις περσινές διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου, άνοιξε μια νέα περίοδος, όπου κάθε αγώνας, διαδήλωση, απεργία είναι καταρχήν παράνομες. Ακόμα και μετά το πέρας της πανδημίας οι μηχανισμοί καταστολής συνεχίζουν να χτυπούν και να συλλαμβάνουν όποιον αγωνίζεται, με την εφαρμογή του χουντονόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων του Χρυσοχοΐδη 

 

Στον δρόμο του Πολυτεχνείου να ανατρέψουμε τη χούντα του Μητσοτάκη 

48 χρόνια μετά, η εξέγερση του Πολυτεχνείου δείχνει πως καμία χούντα, όσο σιδηρόφρακτη και αν είναι, δεν είναι αιώνια και μπορεί να ανατραπεί μέσα από μια μαζική εξέγερση της νεολαίας και των εργαζομένων. Έτσι και η χούντα του Μητσοτάκη ξεκίνησε να φθείρεται από τις περσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις: Πολυτεχνείο, απεργία 26/11, 6 Δεκέμβρη, αγώνας ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, με αποκορύφωμα την έκρηξη της Ν. Σμύρνης. Όλοι αυτοί οι αγώνες έδωσαν ένα πρώτο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανακόπτοντας προσωρινά τα σχέδια τους για την οικοδόμηση ενός πιο σκληρού και βίαιου κράτους έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση στέκει πλέον απονομιμοποιημένη στα μάτια της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού και επιβιώνει μόνο χάρις την στήριξη του λοιπού μνημονιακού συρφετού (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κ.ά.).  Το αδιέξοδο όμως της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού θα τους οδηγήσει σε ένα νέο γύρο επιθέσεων σε όλα τα επίπεδα.  

Για αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε τη φθορά της κυβέρνησης, βαδίζοντας στον δρόμο που χάραξαν οι περσινές κινητοποιήσεις, αλλά και οι πρόσφατοι αγώνες των εργαζομένων στην efood, των εκπαιδευτικών και των λιμενεργατών. Να ξανασυνδεθούμε με τις καλύτερες παραδώσεις του Πολυτεχνείου και των αγώνων της Μεταπολίτευσης, να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις, μαχητικές διαδηλώσεις, καταλήψεις. Να οικοδομήσουμε ένα αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για να μην πολεμήσουμε για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των ελίτ, διώχνοντας το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. Να ανατρέψουμε την νεοφιλελεύθερη μνημονιακή χούντα και να επιβάλλουμε τα δικαιώματά μας ενάντια στα κέρδη τους. Να παλέψουμε για μία άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική, χωρίς πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση!

 

  • Κάτω η κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας. Διαγραφή του χρέους. ΕΞΩ από ΕΕ-ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟ. Δεν πολεμάμε για τα συμφέροντα τους.
  • Στον δρόμο σπάμε την κρατική τρομοκρατία – Κάτω ο χουντονόμος Χρυσοχοΐδη.
  • Λεφτά για υγείαπαιδεία, κοινωνικές ανάγκες – ΟΧΙ για εξοπλισμούς, ελίτ, αστυνομίαΚάτω οι νόμοι Κεραμέως. ΕΞΩ η Αστυνομία από τις σχολές.
  • Κάτω ο ν. Χατζηδάκη. Κοινωνικός έλεγχος στις τιμές. Αυξήσεις σε μισθούς.

 

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ