Πέραμα: Απόφαση – Αίσχος για τους εκτελεστές της ΕΛΑΣ

Πέραμα: Απόφαση – Αίσχος για τους εκτελεστές της ΕΛΑΣ

Δικαιοσύνη για τον Νίκο Σαμπάνη

Αγώνας διαρκείας, ενάντια στην ατιμωρησία

 

Tεράστια πρόκληση ενάντια στις δημοκρατικές ελευθερίες συνιστά η απελευθέρωση χωρίς περιοριστικούς όρους των αστυνομικών δολοφόνων, που γάζωσαν τον 18χρονο Ν. Σαμπάνη στο Πέραμα.

«Τυφλό» το δικαστήριο μπροστά στις αντιφάσεις των κατηγορούμενων και στα στοιχεία: ούτε τραυματίες αστυνομικοί τελικά υπήρξαν (όπως ψευδώς ανέφερε το Δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ), ούτε υπήρξε κίνδυνος ζωής που να δίνει το πρόσχημα σε οποιαδήποτε χρήση οπλισμού.

Μετά την απόφαση, εκπρόσωποι των αστυνομικών σωμάτων, κυρίως των «ειδικών» τμημάτων τους, κάνουν παρέλαση στα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα ξεσαλώνοντας για τη δικαίωση και απελευθέρωση της αστυνομίας. Ο υπουργός «προστασίας του πολίτη» Θεοδωρικάκος μέσα σε χρόνο μηδέν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δικαστική απόφαση και ο Άδωνις επανέφερε τα κτηνώδη συχαρίκια προς τους ένστολους δολοφόνους. Με τέτοιους «μπροστάρηδες», το μόνο βέβαιο είναι ότι αγωνιούμε όχι για το αν, αλλά για το πότε και που θα κινδυνεύσει το επόμενο θύμα!

Η απόφαση της «ανεξάρτητης» ταξικής δικαιοσύνης έχει ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Η κυβέρνηση εξαπολύει ένα νέο κύμα αστυνομοκρατίας (γι’ αυτό χτύπησε και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία) και επιδιώκει να ανεβάσει την ασυδοσία της ΕΛΑΣ σε νέα ύψη, επιβάλλοντάς της ως τη νέα «κανονικότητα». Αυτή η «στρατηγική έντασης», η ενίσχυση ενός όλο και πιο μαύρου, διαρκούς Κράτους Έκτακτης Ανάγκης γίνεται η μόνη επιλογή της. Όσο, από την άλλη, με την ακραία νεοφιλελεύθερη, ταξική πολιτική της διαλύει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με σωρεία αντεργατικών μέτρων και αντι-συνδικαλιστικών πραξικοπημάτων, με τη λαίλαπα της ακρίβειας και των φόρων, τη συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας, τα εργατικά «ατυχήματα»-δολοφονίες… Για το κεφάλαιο και την ελίτ, ατέλειωτα κέρδη και αμύθητος πλουτισμός – για τους «από κάτω», μόνο φτώχεια, πείνα, τρόμος, κρατικός βούρδουλας: στις πόστες-κάτεργα της κάθε Cosco, στα μισά του μήνα (το αργότερο) όταν ο πενιχρός μισθός έχει εξανεμιστεί, στα διαλυμένα νοσοκομεία, στα σχολεία όπου σφαγιάζεται ταξικά η νεολαία, στους δρόμους και τις γειτονιές όπου εφορμούν οι «ράμπο» της ΕΛΑΣ…

Είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων, νέων, άνεργων και φτωχών να ορθώσουν ένα τείχος ενάντια σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Τις δημοκρατικές ελευθερίες δεν μπορούμε να τις υπερασπίσουμε με δήθεν «αντιπολιτευτικές» φλυαρίες μέσα στο αστικό κοινοβούλιο και στα παράθυρα των ΜΜΕ ή με κινήσεις κυρίως νομικές. Αλλά μόνο με την ενεργοποίηση όλου του εργατικού, νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος, με αγώνες στον δρόμο, με ένα μαχητικό Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο. Για να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε πραγματική δικαιοσύνη για τον άτυχο Ν. Σαμπάνη, την τιμωρία των φονιάδων της ΕΛΑΣ, την παραίτηση Θεοδωρικάκου, τη διάλυση των «ειδικών σωμάτων» και τον αφοπλισμό της αστυνομίας.

 

29.10.2021

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ