Μπλόκο στο «ΝΕΟ» Ε.Σ.Υ. ! 21 Οκτώβρη όλοι στην Απεργία

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει τα σχέδιά της για το νέο ΕΣΥ. Εμείς, οι εργαζόμενοι σε αυτό αλλά και οι ασθενείς πρέπει πάση θυσία να μπλοκάρουμε αυτά τα σχέδια.

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ο ερχομός της πανδημίας μπλόκαρε αυτά τα σχέδια και ανέδειξε την αναγκαιότητα ενός καθολικού, δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να το επιτρέψει άλλο αυτό. Την ώρα που ψηφίζει αντεργατικούς νόμους (βλ. νόμο Χατζηδάκη), την ώρα που ψηφίζει νόμους ενάντια στο δικαίωμα των παιδιών μας στην δημόσια δωρεάν παιδεία (βλ. νόμο Κεραμέως), την ώρα που καταδικάζει τους εργαζόμενους σε ακραία φτώχεια (βλ. ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά) δεν πρόκειται να αφήσει στο απυρόβλητο την Υγεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη για τον κόσμο της εργασίας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας. Κάθε επιλογή που έχει γίνει ως τώρα για τον περιορισμό της όχι μόνο δεν έχει φέρει αποτέλεσμα ως προς αυτό αλλά το αντίθετο. Μάλιστα έχει φλομώσει στα ψέματα και είναι προκλητική χωρίς ίχνος ντροπής όταν μιλάει για δήθεν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Την ώρα που τα νοσοκομεία, τα Κ.Υ και το ΕΚΑΒ έχουν ρημάξει κυριολεκτικά από τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Την ώρα που η αναμονή για τα απλά ιατρικά ραντεβού και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία φτάνουν και ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος, σπρώχνοντας τους ασθενείς στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας ή ακόμη και στον θάνατο.

Ισχυρίζονται ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να καλυφθούν οι 40 περίπου χιλιάδες!!! κενές οργανικές θέσεις στην υγεία ή για να αυξήσουν τους μισθούς μας, αλλά βρίσκουν 13 δις για να αγοράσουν φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη και όπλα, δισεκατομμύρια για «πράσινες» και ψηφιακές μπίζνες, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ζεστό κρατικό χρήμα στους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες και ιδιοκτήτες ιδιωτικών διαγνωστικών αλυσίδων.

Άλλωστε οι δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού δείχνουν τον δρόμο που έχουν χαράξει όταν ανακοίνωνε πως φροντίδα για δημόσια υγεία φυσικά και θα υπάρχει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι και δωρεάν.

Το αντιδραστικό σχέδιο που η κυβέρνηση βαφτίζει «νέο ΕΣΥ» σημαίνει:

Ότι διατηρούνται οι τραγικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Και επειδή στην νέα εποχή δεν χωράνε άλλοι μόνιμοι και οι μισθοί τους, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας (βλ. τρίμηνες συμβάσεις), φτηνοί, εξουθενωμένοι, περιπλανώμενοι υγειονομικοί από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες. Οι εργολαβίες που ήδη έχουν εισχωρήσει στα νοσοκομεία θα επεκταθούν σε όλα τα τμήματα. Ήδη έχει ξεκινήσει το «γλέντι» με αφορμή τις ελλείψεις μετά και τις αναστολές εργασίας των συναδέλφων που δεν εμβολιάστηκαν.

Ότι η «αξιολόγηση» στην υγεία δεν θα αφορά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά στην υποταγή στην λογική του κέρδους. Θα πρέπει η λειτουργία των νοσοκομείων να στηρίζεται στο όνομα της «καταπολέμησης τη σπατάλης» και «του εξορθολογισμού των δαπανών», πράγμα που σημαίνει στέρηση από τους ασθενείς των αναγκαίων εξετάσεων, θεραπειών και φαρμάκων προκειμένου οι υγειονομικοί να απολαμβάνουν θετικής αξιολόγησης!!!

Ότι ο αριθμός των κρεβατιών που ήδη έχει μειωθεί δραματικά με την μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μιας νόσου (covid-19) θα μειωθεί ακόμα περισσότερο. Θα μπουν νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων με “κριτήριο” τη χιλιομετρική απόσταση, την πληρότητα, κλπ.

Ότι θα μπουν νέοι κόφτες στις δωρεάν παροχές στους ασθενείς για φάρμακα, θεραπεία και εξετάσεις γιατί στο νέο ΕΣΥ «θα παίρνεις ότι πληρώνεις».

Ότι θα δοθούν νέα δωράκια και νέα πελατεία στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας που όχι μόνο λιποτάκτησε αλλά ρούφηξε και ζεστό κρατικό χρήμα την περίοδο της πανδημίας. Νέα πεδία κερδοφορίας στην υγεία για τα τρωκτικά από την παραπέρα εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, τις εργολαβίες, τις ΣΔΙΤ.

«Νέο ΕΣΥ» σημαίνει δημόσιες μονάδες υγείας, αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και με έσοδα από την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών.

Μετά από δυο χρόνια διαχείρισης της πανδημίας είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για το πώς θα φορτώσει τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες μας ταΐζοντας με δισεκατομμύρια τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τραπεζίτες. Οι τιμές όλων των αγαθών και ιδιαίτερα του ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί αλλά η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο! Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Την στιγμή που δίνει απλόχερα δισεκατομμύρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες (αυξάνοντας υπέρογκα το δημόσιο χρέος το οποίο θα το ξεπληρώνουμε με μνημόνια διαρκείας), διαλύει την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, ψηφίζει την κατάργηση/ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ενώ με τον νόμο Χατζηδάκη απαγορεύει πρακτικά τις απεργίες και τον συνδικαλισμό, καθιερώνει την απόλυτη και δεσποτική εξουσία του εργοδότη στους χώρους δουλειάς και καταργεί το 8ωρο-5νθημερο, καθιστώντας λάστιχο την ζωή των εργαζομένων.

Συνάδελφοι, με ενότητα και αποφασιστικότητα, μακριά από ατομικές λύσεις, να αποτρέψουμε την επίθεση της κυβέρνησης στην υγεία και στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Ο νικηφόρος αγώνας των διανομέων της e-food και οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών δείχνουν τον δρόμο!

Απεργούμε και Απαιτούμε:

· Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

· Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

· Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών – συμβασιούχων. Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

· Καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κρεβατιών, συγχώνευση – κατάργηση τμημάτων κλινικών νοσοκομείων. Πλήρης, επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.

· Τέλος στην υπερεφημέρευση – στις μετακινήσεις – στις αναστολές αδειών.

· Τέλος στον αυταρχισμό της κυβέρνησης των διοικήσεων ΥΠΕ και διοικητών σε βάρος των υγειονομικών που υπερασπιζόμενοι τους ασθενείς αναδεικνύουν δημόσια προβλήματα και ελλείψεις.

· Ένταξη στα ΒΑΕ

· Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην Υγεία

http://antepithesitonergazomenon.blogspot.gr

e-mail: [email protected]