Πανελλαδικό Διήμερο ΣΣΠ 16-17/10, Νομική Αθήνας

Πανελλαδικό Διήμερο ΣΣΠ

16-17/10, Αθήνα, Νομική ΕΚΠΑ

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ!

 

Το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα βιώνει μία δομική κρίση διαρκείας, με την πανδημία να δρα ως καταλύτης και τις αστικές κυβερνήσεις να αδυνατούν να την διαχειριστούν. Ο ελληνικός καπιταλισμός όχι μόνο δεν διαφέρει από την συνολικότερη εικόνα, αλλά μετά από μία δεκαετία μνημονίων και άθλιων νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι βυθισμένος σε μια χρεωκοπία διαρκείας. Για άλλη μια φορά, θέλουν να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων μέσα από την οικοδόμηση του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης (ν. Χατζηδάκη, νέο ασφαλιστικό κ.ά.), ενώ η ανεργία, το κύμα ακρίβειας και η αδυναμία διαχείρισης των μεγάλων περιβαλλοντικών καταστροφών, υπόσχονται μόνο φτώχεια και εξαθλίωση. Αντί να δίνουν χρήματα για τις κοινωνικές  ανάγκες, επιλέγουν να τα δίνουν στο χρέος, στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, στο μεγάλο κεφάλαιο και τους ημετέρους της εκάστοτε κυβέρνησης. Ακόμη, η κυβέρνηση με το δίπολο εμβολιασμένοι-ανεμβολίαστοι σπέρνει  διαιρέσεις, σύγχυση και ανορθολογισμό, για να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, που έχει οδηγήσει σε 15.000 θανάτους, και να αποφύγει τη λήψη μέτρων προστασίας. Παρά την εμφανή φθορά της κυβέρνησης δε χωράει κανένας εφησυχασμός, ούτε πρόκειται να σταματήσουν τις επιθέσεις, ούτε μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική, όπως υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποτελούν μονόδρομο για τον αστικό συρφετό.

Η παιδεία έχει μπει εδώ και χρόνια στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με στόχο την εμπορευματοποίησή-ιδιωτικοποίησή της. Όσο η κρίση προχωράει και βαθαίνει, τόσο πιο επιτακτική ανάγκη γίνεται η προσαρμογή της εκπαίδευσης σε αυτήν, ώστε να απαλλαχθεί το κράτος από τα έξοδα της εκπαίδευσης και να διασφαλιστούν τα κέρδη τους των καπιταλιστών. Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη περιλαμβάνει πανεπιστημιακή αστυνομία, ελέγχους εισόδου και κάμερες σε πανεπιστήμια, διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικά και διώξεις σε φοιτητές που αγωνίζονται, επιχειρώντας την καταστολή του φοιτητικού κινήματος και συνδικαλισμού. Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί κύρια στόχευση του Υπουργείου και μόνο για φέτος οδήγησε στον ταξικό αποκλεισμό 40.000 μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ όπως ήδη έχει ανακοινωθεί ετοιμάζουν κλεισίματα σχολών και περαιτέρω επίθεση στον φοιτητικό συνδικαλισμό. Όλα αυτά, ενώ ήδη βλέπουμε να προετοιμάζεται το άνοιγμα των σχολών χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας (δωρεάν τεστ, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, αύξηση αιθουσών κ.ά. και η είσοδος θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με rapid test υποχρεωτικά από ιδιώτη επί πληρωμή, επιδιώκοντας τον ταξικό αποκλεισμό των φοιτητών και δίνοντας πάτημα για ελέγχους του πάσο/ταυτότητας.

Το προηγούμενο διάστημα έγιναν σημαντικές κινητοποιήσεις, όπως ο νικηφόρος αγώνας των ντελιβεράδων της e-food, που δείχνουν ότι οι αγώνες μπορούν να νικήσουν. Αδιαμφισβήτητα, η αναβολή της εισόδου της ΟΠΠΙ αποτελεί κι αυτή μία νίκη, που ήρθε από τις φοιτητικές/νεολαιίστικες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Ωστόσο, η λανθασμένη και κυρίως η αδιέξοδη πολιτική των ΠΚΣ-ΕΑΑΚ, βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη του κινήματος. Πρέπει να οργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε με συλλογικούς και μαχητικούς αγώνες, να επαναδραστηριοποιήσουμε τους συλλόγους μας και να παλέψουμε για την ανασύνθεση και ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος σε μία αγωνιστική κατεύθυνση.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση διοργανώνουμε το πανελλαδικό μας διήμερο στην Αθήνα, στις 16-17 Οκτωβρίου, για να συζητήσουμε, για να γίνει ένας βαθύς απολογισμός και ένας χρήσιμος σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά. Καλούμε κάθε αγωνίστρια/στη να συμμετέχει, να τοποθετηθεί και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος, ώστε να ανατρέψουμε αυτές τις μνημονιακές πολιτικές που γκρεμίζουν το μέλλον μας, για μία ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

 

http://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2021/10/16-17102021.html