Η 48ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία να είναι η αρχή – Προκήρυξη της Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΙΚΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ!

 Η 48ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία, να είναι η αρχή.
ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ, στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις:

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

εδώ και πέντε συνεχή χρόνια η καπιταλιστική ελληνική οικονομία είναι σε βαθιά και ιστορικών διαστάσεων ύφεση. 1.000 εργαζόμενοι την ημέρα προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των ανέργων, η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 30%, πάνω από το 35% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο φτώχειας. Συνολικά η πτώση του Α.Ε.Π. από το 2008 θα είναι γύρω στο 20-22%, όσο σε πολεμική περίοδο, ενώ το δημόσιο χρέος – αυτό που υποτίθεται ότι κουρεύτηκε – ανέβηκε ξανά στα 303,5 δις ευρώ από 280,3 δις, μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Οι μνημονιακές πολιτικές όχι μόνο δεν οδήγησαν στην ανάπτυξη ή έστω την αποφυγή της χρεοκοπίας, αλλά αντίθετα βάθυναν την ύφεση και φέρνουν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας όλο και πιο κοντά. Η ανάπτυξη είναι αδύνατο να έρθει όταν η κοινωνία βυθίζεται στη φτώχεια, όταν οι καπιταλιστές κρατούν τα τεράστια κεφάλαιά τους μακριά από παραγωγικές επενδύσεις γιατί πολύ απλά δεν προσδοκούν ικανοποιητικό κέρδος, οπότε κερδοσκοπούν και παρασιτούν. Η καραμέλα της χρεοκοπίας δεν πείθει πια κανέναν, αφού το σύνολο των διαβόητων δόσεων πηγαίνει στις τράπεζες και στον ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους.

Τα νέα μέτρα, που τελικά θα ξεπεράσουν τα 15 δις, περιλαμβάνουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, πλήρη κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, νέες περικοπές σε υγεία, παιδεία, φάρμακα και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις σε εξευτελιστικές τιμές. Η ρήτρα «μη επίτευξης στόχων» που επιβάλλει η τρόικα θα οδηγήσει με πλήρη βεβαιότητα σε νέα καταβαράθρωση των μισθών μας, ενώ πρόσθετα μέτρα απίστευτης βαρβαρότητας μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε δουλοπάροικους (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, κατάργηση 8ωρου – πενθήμερου, δουλειά μέχρι και 78 ώρες την εβδομάδα, αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67, περικοπή αποζημιώσεων απόλυσης).

Αν ψηφιστούν και κυρίως αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, θα δούμε το βιοτικό μας επίπεδο να καταβαραθρώνεται, την παιδεία, την υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις υποδομές να καταρρέουν. Την ίδια στιγμή, λίστες καλά φυλαγμένες στα συρτάρια των υπουργών Οικονομικών και πολλά άλλα σκάνδαλα αποδεικνύουν πού πάνε τα χρήματα που μας αρπάζουν.

Με τις πιο επίσημες εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, ετοιμάζουν κλείσιμο 1500 σχολείων, αύξηση του ωραρίου κατά τρεις ώρες για όλους, μαζικές συμπτύξεις τμημάτων. Όλα αυτά οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, με πρώτο βήμα τις υποχρεωτικές μεταθέσεις οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια. Το εργαλείο δεν θα είναι άλλο από την αξιολόγηση, η εφαρμογή της οποίας θα αρχίσει από τις αρχές του 2013. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου, ο μόνος στόχος της αξιολόγησης είναι η τρομοκράτηση και διάσπασή μας, η νομιμοποίηση της μισθολογικής μας καθήλωσης και των απολύσεων. Την ίδια στιγμή, η περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών, που ήδη έχουν κατρακυλήσει στο 50% των δαπανών του 2009, οδηγεί τα ήδη υπερχρεωμένα σχολεία σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν στοιχειώδεις δαπάνες για θέρμανση, ρεύμα, νερό, καθαριότητα και άλλες βασικές ανάγκες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

πρέπει να στείλουμε οριστικά στο καλάθι των αχρήστων τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ), που αφού στήριξαν την πολιτική των θυσιών για να «σωθεί η εθνική οικονομία», μας έλεγαν ότι θα παίρναμε αυξήσεις με το νέο μισθολόγιο, επέβαλαν τη διαίρεση κατά κλάδο και υπονόμευσαν τις κινητοποιήσεις, βάζουν σήμερα πλάτη με τον πιο ωμό τρόπο για να περάσουν η αξιολόγηση και οι απολύσεις. Το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) συνεχίζει τη διασπαστική πολιτική του στο κίνημα και τους αγώνες και τις συκοφαντικές επιθέσεις κατά των άλλων δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και ολόκληρων σωματείων και κινημάτων που δεν ελέγχει. Η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) καλλιεργεί την αυταπάτη ότι η λύση θα έρθει με την εκλογή μιας αριστερής κυβέρνησης. Καμιά κυβέρνηση, που απλά θα προσπαθήσει να διαχειριστεί την κρίση του συστήματος χωρίς να θίξει «τα ιερά και τα όσιά του», δεν πρόκειται να σώσει την ελληνική κοινωνία από την ανθρωπιστική κρίση ή ακόμη και να μετριάσει την επίθεση. Οι Παρεμβάσεις δεν έχουν καμία στρατηγική για την αντιμετώπιση της γάγγραινας του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ακόμα πλειοψηφεί στις διοικήσεις των συνδικάτων, εκτός της εκλογικής τους ενίσχυσης. Επιμένοντας σε αυτή τη λογική, απορρίπτουν την αναγκαιότητα συγκρότησης επιτροπών και δομών αυτοοργάνωσης, που θα επιτρέπουν σε όλους εμάς να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας.

Οι αγώνες της προηγούμενης περιόδου έδειξαν ότι μόνο όταν μπαίνουμε στο προσκήνιο μπορούμε να ρίχνουμε κυβερνήσεις, να δημιουργούμε σοβαρά προβλήματα στον αντίπαλο. Αξιοποιώντας όλες αυτές τις πολύτιμες εμπειρίες, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις και αυτοοργάνωση των αγώνων μας, με επιτροπές αγώνα και απεργιακές επιτροπές. Να οικοδομήσουμε την ενότητα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο με γονείς, μαθητές, φοιτητές για τη σωτηρία της δημόσιας εκπαίδευσης. Να προχωρήσουμε σε δυναμικές τοπικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε δήμους, περιφέρειες, διευθύνσεις. Να προχωρήσουμε τώρα σε απεργία διαρκείας, ώστε μαζί με όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους (δήμοι, συγκοινωνίες, νοσοκομεία, ΔΕΗ κ.α.) να ανοίξουμε το δρόμο για Γενική Απεργία Διαρκείας, για να μην περάσει το νέο μνημόνιο.

Παλεύουμε για:

Κατάργηση όλων των μνημονίων, γιατί το μόνο που επιδιώκουν είναι η εξαθλίωση των εργαζομένων.

Διαγραφή του χρέους και παύση πληρωμών στους τραπεζίτες τοκογλύφους, γιατί η πληρωμή του χρέους δεν αφήνει κανέναν πόρο για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Έξω από τον ζουρλομανδύα του ευρώ και της Ε.Ε., γιατί το ευρώ σημαίνει μνημόνια και διάλυση της ελληνικής οικονομίας.

Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας και των τραπεζών, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Αύξηση των δαπανών στο 5% του Α.Ε.Π.

Κατάργηση του νέου μισθολογίου. 1.400 ευρώ καθαρά πρώτο βασικό μισθό. Καμιά «αξιολόγηση» – απόλυση. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών.

Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε Εκδήλωση με θέμα:
«Συνέχιση του αγώνα, προετοιμασία/οργάνωση της Απεργίας Διαρκείας»
Παρασκευή 9 Νοέμβρη, ώρα 6:30 μμ, στον 1ο όροφο του ΕΚΘ.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ