Καμία δικαιολογία για την παιδική εργασία

ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ  

 

Με περίσσιο θράσος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πρόκειται να θεσμοθετήσει πρόγραμμα «αποϊδρυματοποίησης» των δομών ανηλίκων σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παραχωρώντας θέσεις εργασίας σε ανήλικους και άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα αφορά:  

-Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.  

-Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ  

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των α(χ)ρήστων,  προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις τερατωδίες της, υποστήριξε με κυνισμό πως: «Δική μας προτεραιότητα είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και η ένταξή τους στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό”. Μας «ενημερώνουν» δε, ότι σχεδιάζονται προγράμματα μαθητείας για τους εφήβους 16-18 ετών ώστε να ενταχτούν ομαλά στον χώρο εργασίας που επιθυμούν. Θα είναι προγράμματα πληρωμένης μαθητείας στα οποία θα μπορούν να «απασχολούνται» τους καλοκαιρινούς μήνες.  

Οι ά(χ)ρηστοι ισχυρίζονται πως πρόκειται για μέτρο αποϊδρυματοποίησης που θα οδηγήσει τους νέους ομαλά στην αγορά εργασίας. Η παραπάνω διαδικασία, οδηγεί τα πιο φτωχά και ταλαιπωρημένα κομμάτια της κοινωνίας στην παιδική εργασία, ανοίγει τον δρόμο για να νομιμοποιηθεί και να γενικευτεί η απλήρωτη εργασία. Φυσικά στόχος τους είναι να απαλλαγούν από  τις μοναδικές κοινωνικές δομές  που υπάρχουν για τα εγκαταλειμμένα παιδιά, τα κρατικά ιδρύματα αντί να ενισχύσουν την χρηματοδότησή τους και την δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία. 

Ψάχνουν τρόπο να πετάξουν από τη μέριμνα του κράτους την φροντίδα αυτών των παιδιών. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα περίπου 1500 παιδιά βρίσκονται σε μονάδες στέγασης ανηλίκων ενώ ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε αντίστοιχες δομές ξεπερνά τους 2700. Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα ήταν 33,3% για το 2018 από 28,7% το 2008 κάτι που την καθιστά 3η στη κατάταξη των χωρών της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι 50.000 παιδιά ζουν στο όριο της φτώχειας και πάνω από το 50% των φτωχών νοικοκυριών εκφράζει δυσκολία διεκπεραίωσης των υποχρεώσεων του και το 1/3 στερείται την υγιεινή διατροφή και θέρμανση.  

 Μάλλον δεν έχουν ενημερώσει τους κυβερνητικούς παπαγάλους πως τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη να βρίσκονται στην αγορά εργασίας, αλλά σε εκπαιδευτικές δομές και όχι σε εργασιακά κάτεργα. Κανένας τους, λοιπόν, δεν σκέφτεται τις ανάγκες των παιδιών και των φτωχών οικογενειών  όταν θεσμοθετούν την 12ωρη εργασία, όταν νομιμοποιούν μισθούς πείνας και υποχρεώνουν στη φτώχεια χιλιάδες εργαζομένους -γονείς παιδιών που πια βρίσκονται στο έλεος στο έλεος των εργοδοτών. Φυσικά  κανένας δεν σκέφτεται τις ανάγκες των παιδιών όταν τα σπρώχνει σε φθηνή εργασία στις εργασιακές γαλέρες του επισιτισμού και της εστίασης. Κανένας δεν σκέφτεται τις ανάγκες τους όταν δημιουργούν πολέμους  , χτίζουν φράχτες στον Έβρο, βυθίζουν βάρκες στο Αιγαίο και εγκαταλείπουν  χιλιάδες προσφυγόπουλα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.  

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ: “Η εργασία των ανηλίκων υπόκειται σε περιορισμούς που αποσκοπούν στην απαγόρευση και μη απασχόλησή τους σε εργασίες επικίνδυνες, βαριές ή ανθυγιεινές, καθώς και σε εργασίες που βλάπτουν την ψυχική τους υγεία και γενικά εμποδίζουν την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. ” Είναι σαφές, τα προσφυγόπουλα που διαμένουν σε  δομές ανηλίκων δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Τα παιδιά είναι ευάλωτα απέναντι στα αφεντικά-αρπακτικά, στους μεγαλοξενοδόχους που μόνο τους μέλημα είναι το κέρδος. Αφού απεγκλώβισαν χιλιάδες νέους από τα πανεπιστήμια πετώντας εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 40% των υποψήφιων στις πανελλαδικές, θέλουν να τους εγκλωβίσουν σε μια ζωή με μόνο σκοπό την εργασία. Αφού έχουν τακτοποιήσει τους γόνους τους σε πανάκριβα κολέγια φροντίζουν ώστε ο εργαζόμενος λαός, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι κοινωνικά ευάλωτοι να στοιβαχτούν στην «αγορά εργασίας» για να «στρώσουν χαρακτήρα».  

Από την άλλη, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον εμπαιγμός στην εργατική τάξη μιας και μάλλον ξεχνάνε πως υπάρχει Υπουργική Απόφαση που έχει υπογραφεί από την Θ. Φωτίου (αναπληρώτρια υπουργός  Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και τον Χουλιαράκη (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών), όπου ορίζεται ότι το άτομο που βρίσκεται σε ειδικές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και διαμένει σε διάφορες δομές φροντίδας, προτείνεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Είναι αυτοί οι ίδιοι που έχουν ανοίξει τον δρόμο για όλες τις αντιδραστικές πολιτικές  που σήμερα ακολουθεί και επικυρώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.  

Ο Συνήγορος του Παιδιού υπολογίζει ότι στην πραγματικότητα οι ανήλικοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 100.000. Είναι ανήλικοι που λείπουν από τα πανεπιστήμια, από τις σχολικές αίθουσες, από τις πλατείες και τα πάρκα. Είναι ανήλικοι που εργάζονται ως επί το πλείστον μαύρα, απροστάτευτοι απέναντι σε ό, τι τους προστάξει το αφεντικό και αντί να βλέπουν τους φίλους τους και να περνάνε ξέγνοιαστα τα χρόνια τους προς την ενηλικίωση αντικρίζουν κάθε μήνα την ανάγκη ενός μισθού πείνας για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους. Θέλουν τα παιδιά μας δούλους στα χέρια των αφεντικών, εύκολα διαχείρισιμους εργάτες που δεν θα σηκώνουν κεφάλι γιατί η δουλειά θα είναι η μόνη επιλογή.  

 

Όχι στην παιδική εργασία. Ενίσχυση του Κράτους Πρόνοιας. Κρατική προστασία των παιδιών μετά την αποχώρησή τους από τα ιδρύματα.  

Προγράμματα ένταξης στο σχολικό περιβάλλον όλων των παιδιών που διαμένουν σε δομές ανηλίκων.  

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ