Παρασκευή 2/11 – Πρυτανεία ΑΠΘ, 11 πμ: κοινή πορεία Φοιτητών – Εργολαβικών

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΑΠΑΘΕΙΑ! ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ:

Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ

Ή ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 Νοέμβρη, 11πμ στην Πρυτανεία

Aπό τις 20/9 οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του ΑΠΘ προχωρήσει σε απεργία διαρκείας και κατάληψη του κτηρίου διοίκησης (πρυτανεία). Οι εργαζόμενοι του ΑΠΘ που απεργούν δεν έχουν σταθερή σχέση εργασίας με το ΑΠΘ. Προσλαμβάνονται σε αυτό μέσω εργολαβιών. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνονται με πολύ χειρότερους όρους αλλά κοστίζουν το ίδιο ή και παραπάνω, αφού το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί ανά εργαζόμενο το παίρνει η εργολαβική εταιρία! Οι εργαζόμενοι, είναι απλήρωτοι πάνω από τρεις μήνες, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα τους. Κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο αφού λόγω της περιστολής των δαπανών δεν υπάρχουν χρήματα να συνεχίσουν να εργάζονται (με ή χωρίς εργολάβο). Αν εμείς αναρωτιόμαστε πως θα λειτουργήσει το ΑΠΘ χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους δεν ισχύει το ίδιο για το υπουργείο και την κυβέρνηση…

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο αγώνας αυτός των εργαζομένων στο ΑΠΘ πρέπει να έχει την ολόψυχη στήριξη και στην ουσία να γίνει και αγώνας των ίδιων των φοιτητών με συνελεύσεις και καταλήψεις διαρκελιας για δύο σημαντικούς λόγους:

1. Είναι ένας εργατικός αγώνας –που διεξάγεται «μέσα στα πόδια μας»- για την υπεράσπιση των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, για να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας (25,1% η επίσημη ανεργία). Είναι ένας αγώνας ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο των εργολαβιών το οποίο -περάν των άλλων- κοστίζει και στο πανεπιστήμιο για να πλουτίζουν κουμπάροι και ημέτεροι των κυβερνόντων. Μαζί με τους εργολαβικούς αγωνιζόμαστε και για μας που καλούμαστε να βγούμε σε μια εργασιακή ζούγκλα με μισθούς πείνας και κανένα απολύτως δικαίωμα.

2. Είναι αντικειμενικά ένας αγώνας ενάντια στη διάλυση των ΑΕΙ-ΤΕΙ και της δημόσιας εκπαίδευσης. Άραγε πως θα λειτουργεί το πανεπιστήμιο χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους; Αν αφήσουμε αναπάντητο αυτό το γεγονός και δεν κάνουμε κάτι, ενάντια στην προσπάθεια κυβέρνησης-τρόικας να μην αφήσουν τίποτα όρθιο σε αυτήν τη χώρα, θα ακολουθήσουν τα ίδια και για το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, τις βιβλιοθήκες κοκ.  Οι ντόπιοι και ξένοι κανίβαλοι που μας κυβερνούν δεν το έχουν σε τίποτα να παρατήσουν την παιδεία.

Μετά από 41 μέρες απεργία ο αγώνας βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή.

Εισαγγελείς, πληρωμένα ΜΜΕ, κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές εκβιάζουν και απειλούν τους εργαζόμενους για να γυρίσουν στις δουλειές τους απλήρωτοι και με αβέβαιο το μέλλον τους σαν εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο. Τώρα είναι η ώρα που το κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να δυναμώσει. Και όχι μόνο αυτό, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας να πραγματοποιήσουμε καταλήψεις στις σχολές μας και σε άλλα κτήρια του ΑΠΘ. Να δυναμώσουμε την πρωτοβουλία αλληλεγγύης και να στηρίξουμε τους απεργούς (φυσικά, υλικά και πολιτικά) με κάθε μέσο. Από κοινού εργολαβικοί, φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι να οργανώσουμε και να δυναμώσουμε τον αγώνα  με συνεχείς πολύμορφες και δυναμικές δράσεις (Συνεχή κλεισίματα δρόμων, μαχητικές διαδηλώσεις, καταλήψεις σε δημόσια κτήρια, πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο παιδείας κ.α.). Να κάνουμε σαφές στο υπουργείο παιδείας και την κυβέρνηση ότι οι εργασιακές σχέσεις και το δημόσιο πανεπιστήμιο δημιουργήθηκαν με τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων και ότι θα τα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Πέρα από το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο ξεκινάει μια τιτάνια μάχη ενάντια στην κατάρρευση της δημόσιας εκπαίδευσης. Γι αυτό πρέπει να αγωνιστούμε λυσσασμένα ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων. Σε συντονισμό με μαθητές και εργαζόμενους να κάνουμε την επόμενη γενική απεργία όχι απλά μαζική αλλά την απαρχή μιας γενικής απεργίας διαρκείας και μιας εξέγερσης που θα διώξει  την κυβέρνηση και την τρόικα, που θα ξεριζώσει τις πολιτικές  των μνημονίων και τα βάρβαρα μέτρα τους.

– Να μην περάσει το νέο πακέτο μέτρων. Άμεση κατάργηση των μνημονίων και των μέτρων τους.   

– Άμεση πληρωμή και πρόσληψη των εργαζομένων στο ΑΠΘ με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

– Κατάργηση των εργολαβιών και του σύγχρονου δουλεμπορίου.

– Κάτω τα χέρα από τη δημόσια παιδεία. Αύξηση των δαπανών.

– Διαγραφή του χρέους. Έξω από ευρώ και Ε.Ε.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ   ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ   ΠΑΛΗ