Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση, Τρίτη 24/8 – Εγκληματικές οι κυβερνητικές ευθύνες για τις πυρκαγιές. Να τους διώξουμε με τους αγώνες μας

Εγκληματικές οι κυβερνητικές ευθύνες για τις πυρκαγιές

Είναι επικίνδυνοι – ΩΣ ΕΔΩ!

Να τους διώξουμε με τους αγώνες μας

Συγκέντρωση – Τρίτη 24 Αυγούστου – 7μμ Λευκός Πύργος

Οι πυρκαγιές που σαρώνουν όλη τη χώρα, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση αφόρητη και αβίωτη. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια, πάνω στις ήδη βαρύτατες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ιδιαίτερα αυτή τη φορά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και σε Εύβοια, Πελλοπόνησο, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που ζουν κάτω από συνθήκες έτσι κι αλλιώς πολύ επιβαρυμένες, θα αντιμετωπίσουν μια τρομακτική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι συντριπτικές. Το «επιτελικό κράτος» αποδείχτηκε ξανά ένα μπάχαλο. Λόγω όχι μόνο έλλειψης μέσων και προσωπικού, αλλά και απουσίας οποιουδήποτε σοβαρού σχεδίου, μάλιστα στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τις συσσωρευμένες επιπτώσεις των προηγούμενων αλλαγών και καταστροφών στο περιβάλλον. Το διάγγελμα Μητσοτάκη ήταν μια ακόμα πρόκληση για τον λαό που υποφέρει. Κρύφτηκε πίσω από τη θεωρία των «πρωτοφανών φαινομένων» (για 3η φορά μετά την πανδημία και τη «Μήδεια»), ενώ δήθεν αυτός και η κυβέρνησή του όλα τα είχαν κάνει έγκαιρα και σωστά. Η γραμμή της κυβέρνησης ήταν να εγκαταλείψει, πρακτικά, το έργο κατάσβεσης και ελέγχου των πυρκαγιών, υποκαθιστώντας το με γενικευμένες εκκενώσεις. Μοναδικό κριτήριό τους να περιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπινων θυμάτων, αφήνοντας την καταστροφή να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Προφανώς οι «ά(χ)ριστοι» της ΝΔ, αυτοί που τάχα δεν λογαριάζουν το πολιτικό κόστος, έχουν ήδη στήσει μια μακάβρια ζυγαριά για πολιτικάντικες συγκρίσεις με την τραγωδία στο Μάτι.

Αυτή η παράλυση, ανικανότητα και απουσία της κυβέρνησης και του «επιτελικού κράτους» δεν είναι τυχαία ή συγκυριακή. Οφείλεται στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της, που οδηγεί και στην απόλυτη εξαχρείωση αυτών των κυρίαρχων ελίτ. Στην αρπαγή κάθε πλούτου, αφήνοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές γυμνές (ενώ θεριεύουν οι εξοπλισμοί και η ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής). Στο ελεεινό, αντιδραστικό δόγμα της «ατομικής ευθύνης», που σφραγίζει την αδιαφορία και ανικανότητά τους για κάθε σχεδιασμό, ακόμα κι όταν χρειάζεται να προστατευτεί στοιχειωδώς η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Στην ιερή προσήλωσή τους (όπως όλων των αστικών ελίτ παγκόσμια) στους νόμους της «αγοράς» και του καπιταλιστικού κέρδους: που ακόμα και τώρα, με την περιβαλλοντική καταστροφή να ξεσπάει απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη, απαγορεύει κάθε πραγματική λύση βασισμένη σ’ έναν δημοκρατικό-κοινωνικό σχεδιασμό με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Βγάζει μάτι η αγωνιώδης προσπάθεια από τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ να μείνει όσο το δυνατόν στο απυρόβλητο η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Όμως αυτό θα είναι όλο και πιο δύσκολο. Δύο χρόνια με αυτή την κυβέρνηση, εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα και νεολαία μετράμε σωρεία αντεργατικών, αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών επιθέσεων, που μας ρίχνουν σ’ ένα ζοφερό καθεστώς φτώχειας, εξαθλίωσης, υποδούλωσης, αστυνομοκρατίας. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, πέρα από τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών συνανθρώπων μας, απειλεί με νέες εξάρσεις και λόκνταουν. Την επομένη κιόλας των πυρκαγιών, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε ένα νέο κύμα αστυνομοκρατίας για να επιβάλλει ακόμα χειρότερες επιθέσεις: Εφαρμογή του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη (αλλά και προετοιμασία ενός ακόμα, πρόσθετου αντεργατικού νόμου). Ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Κλείσιμο νοσοκομείων. Μέτρα – γκιλοτίνα ενάντια στη δημόσια δωρεάν παιδεία και τη νεολαία. Αυξήσεις-φωτιά στα τιμoλόγια του ρεύματος, στο βωμό της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας. Πλειστηριασμοί και αρπαγή των λαϊκών σπιτιών. Νέα μέτρα ασυδοσίας της «επιχειρηματικότητας» σε βάρος του περιβάλλοντος.

Πρέπει να πούμε: Ως εδώ! Μόνο οι αγώνες μας μπορούν να σταματήσουν τον κατήφορο. Είναι επείγον να ενωθούμε και να οργανωθούμε παντού, για να διώξουμε αυτή την επικίνδυνη και καταστροφική κυβέρνηση. Άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις: καταγγέλοντας και καταδικάζοντας την κυβέρνηση, απαιτώντας πραγματικές λύσεις για την επούλωση των πληγών από τις πυρκαγιές. Αλλά και άμεσα μέτρα, ριζική αλλαγή πορείας για την αναχαίτιση και αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Να προετοιμάσουμε μια μεγάλη εργατική και νεολαιίστικη διαδήλωση αντεπίθεσης στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, που θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα τις μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ