Η εργοδοσία σε Jumbo και Πλαίσιο μπροστάρης στα σχέδια της κυβέρνησης

Η εργοδοσία σε Jumbo και Πλαίσιο μπροστάρης στα σχέδια της Κυβέρνησης!

Να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη!

Την ώρα που η κυβέρνηση κατεβάζει το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη  καταργώντας στη πράξη  το οκτάωρο, το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό, οι μεγάλες επιχειρήσεις τα εφαρμόζουν εδώ και καιρό.

Γνωστή για τις αντεργατικές πρακτικές της, η Jumbo πέταξε στο δρόμο εργαζόμενη μητέρα ενώ βρισκόταν με αναρρωτική άδεια στέλνοντάς την καταγγελία της σύμβασής της με δικαστικό κλητήρα. Είτε είσαι μητέρα, είτε είσαι άρρωστος και βρίσκεσαι σπίτι σου, εφόσον δεν «βγάζεις» τη δουλειά είσαι απλά ένα τίποτα για την εργοδοσία. Τώρα πια, και με το νόμο!

Ταυτόχρονα, στο «Πλαίσιο» έγιναν δυο απολύσεις εργαζομένων  με επιχείρημα πως «έχει πέσει η δουλειά». Οι φθηνές δικαιολογίες της εργοδοσίας δεν μπορούν να καλύψουν το μένος τους για όποιον αντιδρά. Ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι η συμμετοχή των απολυμένων στις πρόσφατες απεργίες καθώς και οι συχνές αντιστάσεις που προέβαλαν στις αυθαιρεσίες και τους εξαναγκασμούς της εργοδοσίας. Μετά από κινητοποιήσεις η εργοδοσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει αναιρώντας τις απολύσεις.

Ειδικά κατά το διάστημα της πανδημίας χιλιάδες εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στο Εμπόριο και στον Επισιτισμό έχουν βρεθεί στο δρόμο, ή στο άθλιο καθεστώς της αναστολής ενώ την ίδια ώρα επιχειρήσεις και ιδιωτικό κεφάλαιο πλουτίζουν. Και στις δύο αυτές μεγάλες επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την εντατικοποίηση της εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες και άθλιες συνθήκες δουλειάς. Όποιος εργαζόμενος αντιδρά και αγωνίζεται ενάντια σε αυτή την άθλια κατάσταση είναι κόκκινο πανί για τα αφεντικά και φροντίζουν να τον απομονώσουν, να τον συκοφαντήσουν και εν τέλει να τον απολύσουν.  

Εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί το έκτρωμα του Χατζιδάκη θα δημιουργήσει για τους εργαζόμενους μια νέα μεσαιωνικού τύπου πραγματικότητα όπου θα δουλεύουμε όποτε και όσο θέλουν τα αφεντικά και θα πληρωνόμαστε όσο θέλουν και όποτε θέλουν εκείνοι. Η απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας, η περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα στον συνδικαλισμό θα εκτινάξει την ήδη άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στον βωμό  του κέρδους μιας χούφτας καπιταλιστών. Μας θέλουν εργάτες χωρίς ζωή, χωρίς δικαιώματα, χωρίς διεκδικήσεις. Με την ταξική αλληλεγγύη, την οργάνωση και τους αγώνες μας να βάλουμε φρένο στον Μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ