Θέσεις της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό για τις εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού (Θεσ/νίκης-Πιερίας-Χαλ/κής)

NA ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ»

Εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού (Θες/νίκης-Πιερίας- Χαλκιδικής)

Oι εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων του Συνδικάτου θα διεξαχθούν στις 27-28 Μαίου και 1 Ιουνίου του 2021. Εκλογές με φόντο τις μαχητικές και νικηφόρες κινητοποιήσεις των συναδέλφων και μελών του Συνδικάτου (με την στήριξη της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων) όλο αυτό το διάστημα, με μπροστάρηδες τους διανομείς αλλά και διεκδικήσεις δεδουλευμένων συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων.

Οι εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν σε μια περίοδο που :

  • Ο ελληνικός καπιταλισμός, μετά από 11 χρόνια μνημονίων και έχοντας μετατραπεί σε «αποικία χρέους», βρίσκεται σήμερα παράλυτος απέναντι στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Με μία ύφεση-μαμούθ, που ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση 30 χρόνων, με δημόσιο χρέος ρεκόρ (210% του ΑΕΠ) και τις τράπεζες σε κατάσταση ακήρυχτης χρεοκοπίας. Οι βασικοί κλάδοι και οι επενδύσεις έχουν καταρρακωθεί, ενώ η «από-σωλήνωση» της οικονομίας από τα «μέτρα στήριξης», απειλεί άμεσα με τσουνάμι λουκέτων και θηριώδη ποσοστά ανεργίας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μας εμπλέκει σε επικίνδυνα μονοπάτια πολέμου, με την τυφλή πρόσδεση και υποταγή σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, ενώ σπέρνει το δηλητήριο του εθνικισμού με τον αντιδραστικό ανταγωνισμό με τον Τούρκικο καπιταλισμό.
  • Η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων της ΝΔ, μετά από έναν χρόνο εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς και παντελής αδιαφορία για ενίσχυση του ΕΣΥ, καμία προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με ακραία αστυνομική βία και καταστολή, επιχειρεί ένα εκ νέου άρον-άρον άνοιγμα της οικονομίας, του Τουρισμού και της κοινωνικής ζωής, μετά από τις χουντικές απαγορεύσεις που επέβαλε. Μετέτρεψε την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία κουρελιάζοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ψηφίζοντας πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια μόνο μέσα στο 2020. 
  • Αποκορύφωμα όλων των παραπάνω, αποτελεί και το «νέο νομοσχέδιο των σκλάβων» του σούπερ-καταστροφέα Χατζηδάκη (από όποιο Υπουργείο κι αν έχει περάσει, έχει αφήσει στάχτη και κουρνιαχτό), γυρνώντας μας στην κυριολεξία 100 χρόνια πριν!. Πιο συγκεκριμένα : Νομοθετούν την 10ωρη εργασία καταργώντας το 8ωρο. 2. Αυξάνουν τις νόμιμες υπερωρίες σε 150/μήνα, που σημαίνει ατελείωτη δουλειά από την ανατολή ως την δύση, χωρίς προσαυξήσεις. 3.Απελευθερώνουν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, δηλαδή με 30% ανεργία που έχουμε, ο εργοδότης θα επιβάλλει τις ορέξεις του. 4. Καταργούν πρακτικά την δυνατότητα διεκδικήσεων στην Επιθεώρηση Εργασίας, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον χρονοβόρο και οικονομικά απαγορευτικό ΟΜΕΔ. 5. Ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. 6.Καταργούν την διάκριση μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, με αποτέλεσμα το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλλον την μείωση των μισθών. 7.Νομοθετούν και εδραιώνουν την τηλε-εργασία, με πιο ελαστικούς όρους εργασίας, δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου.
  • Ο κλάδος του Επισιτισμού-Τουρισμού βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρόλο τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκε και συνεχίζει να δίνεται από την κυβέρνηση σε εστιάτορες, ξενοδόχους κλπ. Από την μια η ανεργία, τα λουκέτα και οι χιλιάδες συνάδελφοι χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και από την άλλη το θράσος των εργοδοτών με : τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις(εδώ και χρόνια καθεστώς στον κλάδο), τις απειλές, τους τραμπουκισμούς – ξυλοδαρμούς αν τολμήσεις να διεκδικήσεις το αυτονόητο, δηλαδή τον μισθό σου και τα εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες συναδέλφων διανομέων (30 νεκροί συνάδελφοι τα τελευταία 3 χρόνια εν ώρα εργασίας).
  • Το Συνδικαλιστικό Κίνημα τόσο στον κλάδο όσο και γενικότερα περνάει μια από τις χειρότερες κρίσεις του, ανήμπορο να αντιμετωπίσει αυτή την τεράστια επίθεση και βυθισμένο στις αδυναμίες του. Από την μία η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) όπου με αφορμή την πανδημία, έχει σιωπήσει και παραδώσει τους εργαζόμενους στις ορέξεις κυβέρνησης-εργοδοτών και από την άλλη η σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, όπου έχει καταντήσει τα συνδικάτα «σφραγίδες» έχοντας υποταχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στην αστική νομιμότητα, περιορίζοντας την «δράση» του σε κοινοβουλευτικές και συμβολικές «μάχες».

Με «φάρο» τους αγώνες των συναδέλφων διανομέων και των μελών του Συνδικάτου μας! Έχουμε το δίκιο κι αυτοί το φόβο !

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ορθώνονται εκατομμύρια κόσμου με μπροστάρη τη νεολαία, σε κοινωνικές εκρήξεις σε ΗΠΑ, Χιλή, Γαλλία, Ινδία κ.ά. Οι συνάδελφοι στον κλάδο με μπροστάρηδες τους διανομείς, καθημερινά στους χώρους δουλειάς, αγωνίζονται απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Με αποκορύφωμα τις πρόσφατες κινητοποιήσεις (Διαδήλωση στις 10/3, Πανελλαδική Ημέρα Δράσης στις 20/4 και την Απεργιακή κινητοποίηση για την Πρωτομαγιά στις 6 Μάη), τους μαχητικούς και νικηφόρους αγώνες σε καταστήματα της Θες/νίκης για δεδουλευμένα, απολύσεις, ανάδειξη περιστατικών ξυλοδαρμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων (βλ. πατσατζίδικο ‘’Τσαρούχας’’, ‘’Silver Dollar’’ κ.ά.) αλλά και τον διαρκή και μαχητικό αγώνα των συναδέλφων διανομέων, εδώ και 4 χρόνια με την δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων.

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της το προηγούμενο διάστημα, θα δώσει την μάχη και σε αυτές τις εκλογές με στόχο την ενίσχυση της και με σκοπό να συνεχίσει να αναδεικνύει όλα τα παραπάνω ζητήματα, μιλώντας την γλωσσά της αλήθειας, προτάσσοντας ένα άλλο σχέδιο αγώνων και ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, παλεύοντας για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση των δυνάμεων στο Συνδικάτο. Παλεύοντας με τους εργαζόμενους του κλάδου για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο Συνδικάτο, να γίνει πλειοψηφία μια άλλη πολιτική, πραγματικά αποτελεσματική, μαχητική, αντικαπιταλιστική. Κόντρα και ενάντια στην γραφειοκρατία της Ταξικής Ενότητας (ΠΑΜΕ).

Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να οργανωθούν στο Συνδικάτο και να ψηφίσουν-στηρίξουν την Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.

ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

  • Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας υποχρεωτικές για όλους με αυξήσεις στους μισθούς!
  • Να μην περάσει ο νέος νόμος Χατζηδάκη, ο «νόμος των σκλάβων». Να καταργηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας.
  • Εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση, εθνικοποίηση όλης της υγείας και φαρμακοβιομηχανίας. Μαζικά τεστ και εμβόλια για όλους.
  • Αυστηρός έλεγχος στις επιχειρήσεις – Να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα δικαιώματά μας. Σε διαφορετική περίπτωση να κλείνουν. 
  • Κανονικός-ολόκληρος μισθός μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση από κράτος και εργοδότες. Επιδότηση ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους του κλάδου. Άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών(ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ)-αυστηρότερα πρόστιμα στους εργοδότες.
  • Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω.Έξω από Ευρώ και ΕΕ.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό