Αλληλεγγύη στον λαό της Κολομβίας!

Μια τεράστια λαϊκή εξέγερση εξελίσσεται στην Κολομβία, ενάντια στο καθεστώς Ντουκέ που έχει εξαπολύσει άγρια νεοφιλελεύθερα μέτρα και καταστολή.

Μέσα στην πανδημία, που χτύπησε βάναυσα τον λαό (500 θύματα ημερησίως και πάνω από 70.000 συνολικά), η κυβέρνηση Ντουκέ έφερε μια αντιδραστική «μεταρρύθμιση» που αύξησε τους φόρους στον πληθυσμό, που ήδη είναι βυθισμένος στην φτώχεια, ελαφρύνοντας τους πλουσιότερους.

Τα κοινωνικά κινήματα απάντησαν με γενική απεργία στις 28 Απρίλη, όπου μαζικές κινητοποιήσεις σάρωσαν όλη τη χώρα, ενώνοντας εργαζόμενους, άνεργους, νέους, γυναίκες και οργανώσεις γειτονιών. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν μια άγρια καταστολή.

Η φορολογική αντι-μεταρρύθμιση ήταν συνέχεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών δεκαετιών, που έχουν οδηγήσει τις ανισότητες, την ανεργία, την επισφάλεια των θέσεων εργασίας και την υπερχρέωση των νοικοκυριών σε αστρονομικά ύψη. Σε αυτή την κρίση, προστίθενται οι καθημερινές δολοφονίες ηγετών του κοινωνικού κινήματος, των αγροτών και των ιθαγενικών οργανώσεων, με την κυβέρνηση να προετοιμάζει τη μαφία των ναρκωτικών να αναλάβει τον ρόλο των παραστρατιωτικών οργανώσεων, μετά από τη συμφωνία της με τους αριστερούς αντάρτες FARC στην Αβάνα της Κούβας το 2016 (για αφοπλισμό των ανταρτών και διάλυση των παραστρατιωτικών). Συμφωνία η οποία έχει καταπατηθεί με εκατοντάδες δολοφονίες μελών του FARC και άλλων αριστερών οργανώσεων από παραστρατιωτικούς.

Η διαχείριση της πανδημίας υπήρξε κυριολεκτικά καταστροφική. Η κυβέρνηση υποστήριξε τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες ενάντια σε κάθε προσπάθεια να ανακινηθεί στον ΟΗΕ το θέμα ακύρωσης των πατεντών στα εμβόλια, προχωρώντας σε μυστικές πληρωμές του κόστους των εμβολίων. Μάλιστα, αναγνωρίζει ότι σε περίπτωση ασθενειών που οφείλονται στον εμβολιασμό, τα θύματα δεν θα μπορούν να κινηθούν νομικά. Ταυτόχρονα εξυπηρετούσε όλες τις πληρωμές του δημόσιου χρέους, όταν μόνο 4 εκ. έχουν εμβολιαστεί σε έναν πληθυσμό 46 εκ., η επίσημα καταγραμμένη φτώχεια έχει φτάσει στο 60% του πληθυσμού και τα 2/3 των θανάτων από κορονοϊό ανήκουν στα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού.

Μετά από 4 μέρες τεράστιων διαδηλώσεων και περισσότερους από 30 νεκρούς και 100 «εξαφανισμένους» στα χέρια του στρατού, το κίνημα υποχρέωσε τον Ντουκέ να ανακοινώσει στις 2/5 την απόσυρση των αντιδραστικών φορολογικών μέτρων. Προσπαθεί όμως να περάσει μια «συμφωνία πακέτο», με ακόμα μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της υγείας και αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στα εργασιακά και στις συντάξεις.

Η αντίσταση παίρνει τη μορφή συνελεύσεων ανά περιοχή, που διευρύνουν την κοινωνική βάση του αγώνα και τον συντονισμό του, δίνουν μια δημοκρατική εκπροσώπηση και βοηθάνε στην επεξεργασία ενός κοινού προγράμματος με τα βασικά αιτήματα όλων των βασικών κοινωνικών στρωμάτων.

Η αστυνομία και το ειδικό σώμα που αποτελεί την ελίτ της, η ESMAD (Mονάδα Αντιμετώπισης Ταραχών) έχουν εξαπολύσει ενάντια στον άοπλο λαό μια αιματηρή καταστολή. Εκτός από την χρήση δακρυγόνων, πυροβολούν τους διαδηλωτές επί τόπου, αλλά και μέσα σε γειτονιές. Με επίσημα οχήματα ή με οχήματα χωρίς πινακίδες, απαγάγουν κυρίως νέους ανθρώπους, που μετά  δεν τους ξαναβλέπει κανείς. Τη νύχτα της 3ης Μάη, στις γειτονιές της πόλης Κάλι, όπου είχαν γίνει οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις, αφού την είχαν πολιορκήσει, έφτασαν ακόμα και στο σημείο να ρίξουν από ελικόπτερο εμπρηστικές βόμβες μέσα σε κατοικίες. Το ανθρώπινο κόστος είναι τρομακτικό για τον κολομβιανό λαό, και αυξάνει καθημερινά.

Την ίδια στιγμή, οι βάσεις των ΗΠΑ στην Κολομβία (μετά από δεκαετίες συνεργασίας των ντόπιων καθεστώτων με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό) αποτελούν ορμητήρια ενάντια στη νότια Χιλή (όπου αγωνίζονται οι ιθαγενείς Μαπούτσε) και ειδικά ενάντια στη Βενεζουέλα, τροφοδοτώντας τα πραξικοπηματικά σχέδια των ΗΠΑ. Γι’ αυτό ο Ντουκέ απορρίπτει κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία στην περιοχή.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να σταθεί έμπρακτα αλληλέγγυο στον λαό της Κολομβίας. Οι αγώνες που εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο ενάντια σε τέτοια αντιδραστικά καθεστώτα, που έχουν πολλαπλασιαστεί, και στις δολοφονικές συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού, είναι μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες για το μέλλον.

Κάτω η αιματοβαμμένη κυβέρνηση Ντουκέ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ