Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus: Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μαΐου, 10:30 πμ, πλατεία Κλαυθμώνος

ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μαΐου, 10:30 πμ, πλατεία Κλαυθμώνος

ΚΑΤΩ το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, από το Δικαίωμα στην Απεργία και το Συνδικαλισμό

 –

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ασφαλή επιστροφή μας στο χώρο εργασίας

Να αποκρούσουμε την παγίωση της Τηλεργασίας, που απομονώνει τους εργαζόμενους, διαλύει ωράρια και εργασιακά δικαιώματα

 –

Η ελληνική οικονομία, μετά από 11 χρόνια μνημονίων, έχει οδηγηθεί σήμερα στην απόλυτη κατάρρευση. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με το τυχοδιωκτικό «ακορντεόν» των λόκνταουν εξάρθρωσε ακόμη περισσότερο ολόκληρους κλάδους. Η κρίση, τα λουκέτα, η ανεργία και μια νέα χρεωκοπία φουντώνουν καθημερινά, επαναφέροντας τον εφιάλτη των Μνημονίων.

Αντί οποιασδήποτε ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και οργάνωσης των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε σχολεία, ΜΜΜ και εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση μετέτρεψε την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία κουρελιάζοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ψηφίζοντας πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια μόνο μέσα στο 2020. Για να φιμώσουν τον λαό, εξαπέλυσαν τις συμμορίες της ΕΛΑΣ με αύρες, ξύλο και εξοντωτικά πρόστιμα να κυνηγούν διαδηλωτές και να τρομοκρατούν εργαζόμενους, νέους, λαϊκά στρώματα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, 135 χρόνια μετά την ιστορική εξέγερση του Σικάγο και την κατάκτηση του 8ωρου, προχωρούν σε κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου ενάντια και στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων με το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη. Ένα «νομοσχέδιο των σκλάβων» που μας γυρνάει στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω, αφού προβλέπει:

 

– Πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των νεοφιλ-«ελεύθερων διαπραγματεύσεων», που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, θα επιβάλει ότι όρους εργασίας θέλει.

 

– Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

 

– Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης. Υποτίθεται θα ανταμείβονται με σκόρπια ρεπό: αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτά δεν θα τα «τρώνε» καταχρηστικά οι εργοδότες, με το φόβητρο της απόλυσης, αυτό το σύστημα οδηγεί στην εξόντωση των εργαζομένων, που θα δουλεύουν 12ωρα για μήνες…

 

 Προσθήκη κι άλλων κλάδων στη λίστα με αυτούς που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.

 

– Απαγόρευση προσέλευσης του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας μετά από προειδοποίηση απόλυσης. Ο εργοδότης γλιτώνει το 50% της αποζημίωσης και παρεμποδίζεται η πάλη των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.

 

– Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι διαδικασία οικονομικά ασύμφορη, χρονοβόρα και εξαιρετικά αμφίβολη η έκβαση υπέρ του εργαζομένου.

 

– Υποχρεωτική για οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση, καθίσταται η απογραφή στο Γενικό Μητρώο, που σημαίνει ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών.

 

– Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (ανταπεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου σε εργασιακό χώρο, η οποία θα διώκεται ποινικά.

 

– Κάθε εργαζόμενος θα έχει κάρτα εργασίας, συνδεδεμένη με το πρόγραμμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», που θα δείχνει το ακριβές ωράριο του. Αυτό όμως ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί με την πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου, μέσω της δυνατότητας του εργοδότη να τροποποιεί νόμιμα το ωράριο κατά βούληση και… online!

 

– Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gigeconomy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους «συνεργάτη» και όχι εργαζόμενου (κάτι σαν επέκταση της εργασίας με «μπλοκά»ι”), δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου, καθώς ο εργοδότης θα απαλλάσσεται σε αυτή τη μορφή εργασίας από τις υποχρεώσεις του απέναντι στον εργαζόμενο.

 

– Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, που θα χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και πιθανόν και τη περαιτέρω μείωση των μισθών.

 

– Ουσιαστική κατάργηση της νομοθεσίας περί παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης καθώς πλέον καταργείται η υποχρέωση του εργοδότη για επαναπρόσληψη, απαλλάσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθών υπερημερίας και αποζημίωσης ηθικής βλάβης και υποχρεούται απλώς πέραν της όποιας νόμιμης αποζημίωσης να καταβάλλει επιπλέον μόνο από 4 έως 20 μισθούς αναλόγως της περίπτωσης(!) Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση έχει περιθώριο 4 μήνες για να αναιρέσει την αιτία της παράνομης απολύσεως πριν υποχρεωθεί ακόμη και στο ελάχιστο. Οι απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημιώσεων, σε έγκυες, συνδικαλιστές, ασθενείς θα χτυπήσουν «κόκκινο» με αυτές τις διατάξεις.

 

Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία κάθε απόχρωσης  (ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ), έχει δώσει το ελεύθερο σε κυβέρνηση και εργοδότες να επιτεθούν. Τελευταίο δείγμα της κατρακύλας της είναι η μετάθεση της απεργίας της πρωτομαγιάς από την ηγεσία της ΓΣΕΕ στις 4 Μάη, ημέρα αργίας που ορίζει ο νόμος –δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση– και χωρίς απεργιακή συγκέντρωση. Πρέπει όμως να υπερβούμε και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, που οδηγούν σωματεία και συλλόγους σε παρακμή, που δεν ξεφεύγουν από «συμβολικές» κινήσεις και δεν χτίζουν ούτε στο ελάχιστο μια πραγματική, αποφασιστική αντίσταση.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούμε με τους αγώνες μας στην πολιτική της κυβέρνησης, που ξεθεμελιώνει κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Πρώτα από όλα πρέπει να βγούμε από την απομόνωση της τηλε-εργασίας, να απαιτήσουμε την επιστροφή μας στον εργασιακό χώρο άμεσα και με τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Να βρεθούμε στα γραφεία, να συζητήσουμε για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν, να πραγματοποιήσουμε συνελεύσεις, να αποφασίσουμε πως θα αντισταθούμε, να οργανώσουμε κινητοποιήσεις. Οι προθέσεις των διοικήσεων, που έχουν αρχίσει ήδη να εκφράζονται, για μόνιμα σχήματα μερικής τηλε-εργασίας, εθελοντικά κλπ. είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για όλους μας.

Στις 6 Μάη τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχοντας στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30π.μ. στην πλ. Κλαυθμώνος.

Να ενωθούμε με τους αγώνες που έχουν ξεσπάσει στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, σε κλάδους εργαζομένους, που δείχνουν την αγωνία για το μέλλον, αλλά και τον δρόμο για να παλέψουμε. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Για να επιβάλλουμε το δίκιο μας, να αποτρέψουμε τον μεσαίωνα που ετοιμάζουν, να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές ελευθερίες.

 –

Το Διοικητικό Συμβούλιο

www.eniaioswmateio.gr  – info@eniaioswmateio.gr