Με τη σημαία της Εργατικής Πρωτομαγιάς – Όλοι/ες στις απεργιακές συγκεντρώσεις Πέμπτη 6/5

ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

6 ΜΑΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΚΑΤΩ το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, η πολιτική της φτώχειας και της βίας

ΟΧΙ στον εμπαιγμό της «Ατομικής Ευθύνης» – Πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ

Συγκεντρώσεις – Διαδηλώσεις, Πέμπτη 6/5

Αθήνα: 10:30 πμ, πλ. Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 11 πμ, Αγία Σοφία με Εγνατία

Γιάννενα: 10πμ Εργατικό Κέντρο

Πάτρα: 10πμ πλατεία Όλγας

Ο ελληνικός καπιταλισμός, μετά από 11 χρόνια μνημονίων και έχοντας μετατραπεί σε αποικία χρέους, βρίσκεται σήμερα παράλυτος απέναντι στην παγκόσμια οικονομική κρίση, με μία ύφεση-μαμούθ που ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση 30 χρόνων, με δημόσιο χρέος ρεκόρ (210% του ΑΕΠ) και τις τράπεζες σε κατάσταση ακήρυχτης χρεοκοπίας. Οι βασικοί κλάδοι και οι επενδύσεις έχουν καταρρακωθεί, ενώ η «αποσωλήνωση» της οικονομίας από τα «μέτρα στήριξης» απειλεί άμεσα με τσουνάμι λουκέτων και θηριώδη ποσοστά ανεργίας.

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι εγκληματική. Η επιβολή ενός από τα μακρύτερα και σκληρότερα λόκνταουν απέτυχε παταγωδώς. Με τις συνεχείς παλινωδίες και ανοιγοκλεισίματα της αγοράς, έχει οδηγήσει ολόκληρους κλάδους στην καταστροφή. Με την εξοργιστική προπαγάνδα των αργυρώνητων δημοσιογράφων της λίστας Πέτσα, και το αντιδραστικό ιδεολόγημα της «Ατομικής Ευθύνης», ενοχοποιούν τους πάντες εκτός από τους «ά(χ)ριστους» εαυτούς τους. Και όπου δεν πείθει ο λόγος τους, εξαπολύουν τις δολοφονικές συμμορίες των πραιτωριανών του Χρυσοχοΐδη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση με τον τυχοδιωκτισμό της, τον αντιδραστικό ανταγωνισμό με τον τουρκικό καπιταλισμό και την τυφλή πρόσδεση σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, βάζει τον λαό σε τεράστιους κινδύνους.

Κάτω η αντεργατική πολιτική της ΝΔ – Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα

Αντί οποιασδήποτε ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και οργάνωσης των αναγκαίων μέτρων προστασίας σε ΜΜΜ και εργασιακούς χώρους, η κυβέρνηση μετέτρεψε την πανδημία σε χρυσή ευκαιρία κουρελιάζοντας κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, ψηφίζοντας πάνω από 110 αντιδραστικά νομοσχέδια μόνο μέσα στο 2020. Σαν να μην έφταναν αυτά, προχωρά σε κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου ενάντια και στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων με το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, το οποίο μετατρέπει σε νόμο οποιαδήποτε παράνομη και αντεργατική μέχρι τώρα πρακτική των εργοδοτών. Ένα «νομοσχέδιο των σκλάβων» που μας γυρνάει στην κυριολεξία 100 χρόνια πίσω, αφού προβλέπει:

– Νομοθέτηση της 10ωρης εργασίας, δηλαδή κατάργηση του 8ώρου, κατάργηση της υπερεργασίας και της προσαύξησής της και διεύρυνση του νόμιμου ωραρίου χωρίς πρόσθετη αμοιβή, ανάλογα με τις ορέξεις των εργοδοτών.

– Αύξηση των νομίμων υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους και δυνατότητα  διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα και μόνο με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Προσθήκη κι άλλων κλάδων στη λίστα με αυτούς που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.

– Απελευθέρωση/γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των νεοφιλ-«ελεύθερων διαπραγματεύσεων», που σημαίνει πρακτικά πως ο εργοδότης με 30% ανεργία που έχουμε, θα επιβάλει τους μέχρι τώρα παράνομους ορούς εργασίας που θέλει.

– Μεταφορά αρμοδιοτήτων επίλυσης εργατικών διαφορών από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ, γεγονός που καταργεί ουσιαστικά τις όποιες διεκδικήσεις, αφού θα είναι διαδικασία οικονομικά ασύμφορη, χρονοβόρα και εξαιρετικά αμφίβολη η έκβαση υπέρ του εργαζομένου.

– Ασφυκτικό έλεγχο και φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. Απαγόρευση και ποινικοποίηση των απεργιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία και αύξηση στο 40% του «προσωπικού ασφαλείας», δικαίωμα του εργοδότη σε λοκ-άουτ (ανταπεργία) και απαγόρευση της κατάληψης ή της παρεμπόδισης εισόδου σε εργασιακό χώρο.

– Κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη, που θα έχει ως επίπτωση το πετσόκομμα των αποζημιώσεων απόλυσης και μάλλον τη μείωση των μισθών.

– Νομοθέτηση και εδραίωση της τηλε-εργασίας και της εργασίας μέσω πλατφορμών (gig-economy) με τους πιο ελαστικούς όρους εργασίας, με όρους συνεργάτη και όχι εργαζόμενου, δηλαδή με όρους σύγχρονου σκλάβου.

Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας

Είναι επείγον να αντισταθούμε μαζικά στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εντείνουμε με τους αγώνες μας τη φθορά της. Σχεδόν 2 χρόνια στην εξουσία, αποδεικνύεται όλο και πιο καταστροφική. Με την βοήθεια των ιμπεριαλιστών και μιας χούφτας αργυρώνητων δημοσιογράφων εφαρμόζει μία πολιτική βίαιης φτωχοποίησης, ξεθεμελιώνοντας κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Επιβάλει σταδιακά και μεθοδικά μια δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα, με τα ασύστολα ψέματα, τη συκοφάντηση των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όσων αγωνίζονται και βέβαια την καταστολή από τις δολοφονικές συμμορίες της αστυνομίας (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ κ.α.), τις οποίες συνεχώς εξοπλίζει και φασιστικοποιεί.

Η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει άλαλη και ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι αυτές οι πολιτικές της φτώχειας και της καταστολής είναι στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης και των εκπροσώπων της, δηλαδή όλων των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), που θα εφαρμόσει οποιοσδήποτε φιλοδοξεί να διαχειριστεί την κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με αφορμή την πανδημία, έχει σιωπήσει, δίνοντας το ελεύθερο σε κυβέρνηση και εργοδότες να επιτεθούν. Τελευταίο κραυγαλέο δείγμα της κατρακύλας της είναι η μετάθεση της απεργίας της πρωτομαγιάς από την ηγεσία της ΓΣΕΕ στην ημέρα αργίας που ορίζει ο νόμος –δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση–, με αναφορά μόλις λίγων σειρών στο αντεργατικό έκτρωμα. Επαίσχυντη είναι και η στάση του ΚΚΕ, το οποίο παρά τις υπεραριστερές κορώνες, καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας και των χουντοαπαγορεύσεων έχει υποταχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά στην αστική νομιμότητα και περιορίζεται σε κοινοβουλευτικές και συμβολικές «μάχες».

Κινητοποιήσεις έχουν πυκνώσει και ξεσπάσει: γειτονιές, φοιτητές και νεολαία, κομμάτια εργαζόμενων, ενάντια στην καταστολή. Δείχνουν την αγωνία για ένα μαύρο μέλλον, ότι θυμός και οργή συσσωρεύονται – και έναν δρόμο να παλέψουμε, χτίζοντας κέντρα αγώνα σε κάθε εργασιακό χώρο, γειτονιά, σχολείο, σχολή. Διέξοδος είναι η δική μας αυτοοργάνωση, με συνελεύσεις, επιτροπές, μαχητικές διαδηλώσεις, ανάπτυξη όλων των αγώνων μας. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχοί να ενωθούμε και να οργανωθούμε. Για να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας και της βίας, να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

Σε όλο τον κόσμο μαίνεται η καπιταλιστική κρίση, σπέρνοντας ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, βάναυση καταστολή, πολιτική παρακμή και σήψη, ανταγωνισμούς, εξοπλισμούς, κίνδυνο νέων πολεμικών σφαγείων… Η πανδημία έδειξε πόσο γυμνές και αδίστακτες είναι οι αστικές δυνάμεις, αφήνοντας τη δημόσια υγεία να καταρρέει, ενώ μοιράζουν αφειδώς κρατικό χρήμα σε κεφάλαιο, τραπεζίτες και ελίτ, κερδοσκόπους των χρηματιστηρίων και «αγορών». Απέναντί τους ορθώνονται εκατομμύρια κόσμου, με μπροστάρη τη νεολαία, σε κοινωνικές εκρήξεις σε ΗΠΑ, Χιλή, Γαλλία, Ινδία κ.ά. Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, τους μάρτυρες του Σικάγο 1886, της Θεσσαλονίκης 1936, της Καισαριανής 1944… είναι μέσα σ’ αυτούς τους αγώνες που πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα της μοναδικής πραγματικής εναλλακτικής στην καπιταλιστική βαρβαρότητα: Της οικοδόμησης μιας επαναστατικής δύναμης, της ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, του ανοίγματος του δρόμου προς τον Σοσιαλισμό.

Κάτω το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία και τον Συνδικαλισμό.

Υπερασπίζουμε τις ελευθερίες μας. Έξω ΜΑΤ – ΔΡΑΣΗ από τις γειτονιές και σχολές μας.

Επίταξη της Ιδιωτικής Υγείας. Λεφτά για Υγεία, Παιδεία Κοινωνικές Ανάγκες – ΟΧΙ για Εξοπλισμούς και Καταστολή.

Διαγραφή του Χρέους – Φορολόγηση κεφαλαίου και πλουσίων – Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο. Έξω από Ευρώ και ΕΕ, που είναι υπεύθυνη για την φτώχεια και εξαθλίωση. Με ένα ταξικό Πρόγραμμα Σωτηρίας, για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ