Η Δημόσια Υγεία στην εντατική

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Στις 23 Μαρτίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την αρχή του λοκντάουν, αλλά και ένας χρόνος παταγώδους αποτυχίας στην διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Όμως ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, ακόμα και τώρα που η πανδημία έχει κοστίσει πάνω από 7,500 χιλιάδες νεκρούς, συνεχίζουν απροκάλυπτα να εμπαίζουν την ελληνική κοινωνία ενώ εφαρμόζουν σωρηδόν σκληρά αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα.

Τα οριζόντια λοκντάουν, αντί για λύση ανάγκης, έχουν μετατραπεί στο μοναδικό μέτρο που εφαρμόζει η κυβέρνηση συνδυαστικά με την καταστολή. Ακόμα και τα βασικά μέτρα που συστήνει ο ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση τα ακολουθεί κατά το δοκούν ή με καθυστέρηση. Όλη της η αγωνία περιορίζεται στο πώς θα αποποιηθεί τις ευθύνες της και πώς δεν θα ξοδέψει χρήματα για να ενισχύσει την δημόσια υγεία. Εκεί αποσκοπούσαν οι απίστευτες δηλώσεις όπως: «δεν υπάρχουν άνεργοι νοσηλευτές για να προσλάβουμε», «εάν δαπανούσαμε χρήματα για νέες ΜΕΘ θα πετούσαμε εκατομμύρια» και άλλες αισχρές δηλώσεις.

Αντί να ενισχύσουν τα νοσοκομεία με ΜΕΘ, μόνιμο προσωπικό και απαραίτητο εξοπλισμό, ενίσχυσαν την αστυνομία με νέο εξοπλισμό και προσωπικό και τον στρατό με νέα εξοπλιστικά προγράμματα! Εν μέσω πανδημίας, σημειώνεται μείωση δαπανών για την υγεία κατά 572 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Αντί να επιτάξουν ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, των οποίων μάλιστα διευθυντικά στελέχη είναι και ιατροί μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, επιστράτευσαν ελάχιστους ιδιώτες γιατρούς ενώ οι ασθενείς αργοπεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων πάνω σε ράντζα! Η κυβέρνηση, δια στόματος της Β. Παπαευαγγέλου με απίστευτη κυνικότητα παραδέχεται ότι 1 στους 5 ασθενείς πεθαίνει εκτός ΜΕΘ και βαφτίζει το ποσοστό αυτό επιτυχία(!)

Αντί να ενισχύσουν, ξηλώνουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία) μεταφέροντας πόρους και γιατρούς στα νοσοκομεία, αφήνοντας τα χωριά και τους ηλικιωμένους στο έλεος της πανδημίας και άλλων νόσων.

Αντί να κάνουν πραγματική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με μαζικά δωρεάν τεστ, κάνουν «τυφλές» δειγματοληψίες που δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια τα ενεργά κρούσματα ενώ πλέον σε άλλη μια έξαρση του δόγματος της «ατομικής ευθύνης» προσπαθούν να πλασάρουν σε ολόκληρη την κοινωνία τα λεγόμενα self-test εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρήσεων.

Aντί να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο στους εργασιακούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία προχωρούν σε εκδικητικές διώξεις ακόμα και απολύσεις υγειονομικών που τόλμησαν να καταδείξουν τις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ, ξυλοφορτώνουν, συλλαμβάνουν και επιβάλλουν εξοντωτικά πρόστιμα σε εργαζόμενους και νεολαία.

Αντί να προμηθευθούν εμβόλια, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα, μετέτρεψαν το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε άλλο ένα επικοινωνιακό φιάσκο. Οι ψευτο-πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί «τέλους της πανδημίας» και «2 εκατομμύρια εμβόλια τον μήνα» κατέρρευσαν άδοξα. Οι 25 χιλιάδες εμβολιασμοί κατά μέσο όρο την ημέρα, αποδεικνύουν ότι χρειάζονται περίπου 2 χρόνια ακόμα για να εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού. Βέβαια οι βουλευτές, το σόι και οι παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης έτρεξαν να εμβολιαστούν πρώτοι παρακάμπτοντας τους υγειονομικούς, τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Με περίσσιο θράσος πανηγυρίζουν ότι «Η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλύτερα σε σχέση με τις χώρες του εξωτερικού» ενώ τα νούμερα λένε πώς η Ελλάδα έχει το 2ο υψηλότερο ποσοστό θνητότητας (3,2%) στην Ε.Ε. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg σε 53 χώρες σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, η Ελλάδα βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις, (40η θέση), ενώ εφαρμόζει το σκληρότερο lockdown από όλες εκ των 53 εξεταζόμενων χωρών! Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικοί ζουν μια απόλυτη κόλαση. Οι εφημερίες βγαίνουν με το ζόρι λόγω της υποστελέχωσης ενώ ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων συνεχίζει να αυξάνεται!

Το “Πάμε καλά, κάντε υπομονή, οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι κρίσιμες” δεν μπορεί πλέον να κρύψει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Όσα ψέματα και να λένε όμως δεν φαίνεται να μπορούν να σώσουν ούτε το κυβερνητικό καράβι από το βούλιαγμα, αλλά ούτε και τους αρουραίους από τον πνιγμό…

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ