ΠΑ.Σ.Ε. Vodafone: Κρούσματα Covid-19 στη Vodafone. Ελλιπής η διαχείριση της εταιρίας για την προστασία του προσωπικού

Σχετικά με τα πρόσφατα κρούσματα Covid-19 στο κτήριο του Κηφισού

 

Ελλιπής η διαχείριση της Vodafone για την προστασία του προσωπικού

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά κρουσμάτων Covid-19 στις εγκαταστάσεις του Κηφισού. Εξαιτίας των περιστατικών αυτών η διοίκηση προχώρησε σε κλείσιμο της κτηριακής εγκατάστασης στις 10/3 και απολύμανσή με ταυτόχρονη ανακοίνωση προς τους εργαζομένους.

Σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων προς το Σωματείο, την 2η εβδομάδα του Μαρτίου υπήρξαν κρούσματα Covid-19 ανάμεσα στο βοηθητικό προσωπικό (προσωπικό φύλαξης και καθαρίστριες) που εργάζεται στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Κηφισού. Δεδομένου πως το βοηθητικό προσωπικό (φύλακες, καθαρίστριες) κινείται σε όλον το χώρο της κτηριακής εγκατάστασης εγκυμονούνται κίνδυνοι μεγάλης διασποράς.

H διοίκηση κάθε φορά που εντόπιζε κρούσμα το απομάκρυνε αλλά δεν προχωρούσε άμεσα σε ενέργειες, όπως κλείσιμο του χώρου, ενημέρωση των εργαζομένων και απολύμανση του κτηρίου καθολικά. Αντίθετα, αποσιώπησε τα πρώτα κρούσματα. Όταν αυτά -βάσει των καταγγελιών που έχουμε- έφθασαν τα 4 σε αριθμό, τότε θορυβήθηκε. Προχώρησε σε κλείσιμο και απολύμανση του κτηρίου, σε ανακοίνωση στους εργαζομένους και στη συνέχεια σε μαζικά τεστ των εργαζομένων στον χώρο (συνολικά είναι άνω των 100 ατόμων). Οι ενέργειες αυτές έγιναν στις 10/3.

 

Ωστόσο, μετά τις 10/3 υπήρξαν και άλλα κρούσματα. Τελευταίο γνωστό κρούσμα μας έχει καταγγελθεί πως εντοπίστηκε στις 16/3 στο προσωπικό φύλαξης.

Η διοίκηση στα κρούσματα που προέκυψαν μετά τις 10/3, εκτός από τους ασθενείς, απομάκρυνε και τις στενές επαφές τους (άλλους φύλακες) και τους υπέβαλλε σε διαγνωστικά τεστ. Ωστόσο, δεν έκλεισε την κτηριακή εγκατάσταση για 2η φορά και δεν προχώρησε σε νέα απολύμανση. Συνολικά, βάσει των καταγγελιών από συναδέλφους, έχουν ασθενήσει έως τώρα 9 άτομα.

Μας έχει καταγγελθεί επίσης πως οι προϊστάμενοι Engie άσκησαν πιέσεις στο προσωπικό που τέθηκε σε καραντίνα για να δηλώσει αναγκαστικά, είτε ημέρες κανονικής αδείας, είτε να δηλωθούν ως ασθενείς με άδεια ασθενείας και επιδοματική κάλυψη από τον ΕΦΚΑ, αντί να τηρηθεί απαρέγκλιτα η νομοθεσία που ορίζει πως για τις περιπτώσεις εργαζομένων που τίθενται σε καραντίνα λόγω Covid-19 καλύπτονται πλήρως μισθολογικά και ασφαλιστικά από τον εργοδότη.

Απευθυνθήκαμε στη διοίκηση της εταιρείας σχετικά με τις καταγγελίες αυτές και ζητήσαμε διευκρινήσεις.

Η διοίκηση μάς ανέφερε ότι τα συνολικά κρούσματα στο βοηθητικό προσωπικό είναι 5 και απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες αυτών.

Επίσης δεν τοποθετήθηκε για τις πιέσεις σε εργαζομένους να χρησιμοποιήσουν την κανονική τους άδεια.

Κρίνουμε την απάντηση της διοίκησης της εταιρείας ως μη ικανοποιητική.

Επιπλέον, στην ερώτησή μας αν έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ, μας απάντησαν ότι ενημερώνεται βάσει διαδικασίας από τα διαγνωστικά κέντρα. Ωστόσο, όταν στην ίδια κτηριακή εγκατάσταση υπάρχει συρροή κρουσμάτων άνω των 3 αποτελεί τυπική υποχρέωση του εργοδότη να έλθει ο ίδιος σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ. Συμπεραίνουμε πως ούτε αυτό το βήμα έχει τηρηθεί.

Επιπλέον, δεχόμαστε και καταγγελίες πως προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του βοηθητικού προσωπικού, έμμεσος και άμεσος εργοδότης (Vodafone και Engie αντίστοιχα) μετακινούν κυκλικά εργαζόμενους από άλλα κτήρια με αποτέλεσμα να υφίσταται και κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης.

Δεδομένου των παραπάνω προχωρήσαμε σε ενημέρωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και τους έχουμε καλέσει να προβούν σε ενέργειες. Έχουμε ζητήσει τη διενέργεια νέων ελέγχων και την τήρηση της νομοθεσίας περί αδειών και όλων των σχετικών μέτρων.

 

Καλούμε τη διοίκηση να προχωρήσει εκ νέου σε πρόσκληση στους συναδέλφους για μαζικά τεστ στη συγκεκριμένη εγκατάσταση προκειμένου να βεβαιωθούμε όλοι πως η διασπορά έχει σταματήσει.

 

Για την αδιαφορία που οδήγησε σε αύξηση των κρουσμάτων στον Κηφισό, τους καλούμε να μην επαναληφθεί. Σε περίπτωση κρούσματος σε κτηριακή εγκατάσταση απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση των στενών επαφών, την άμεση ενημέρωση των εργαζομένων και του Σωματείου, τη διενέργεια ελέγχων σε όλους όσους εργάζονται στο κτήριο και το προσωρινό κλείσιμο για την απολύμανση όλου του κτηρίου.

 

Απαιτούμε την τήρηση της νομοθεσίας για τις σχετικές άδειες του προσωπικού χωρίς πιέσεις και το πάγωμα οποιασδήποτε κυκλικής μετακίνησης προσωπικού για να καλυφθούν εργασιακά κενά σε χώρους που υπήρξαν κρούσματα. Η τακτική αυτή μπορεί δυνητικά να γίνει πολύ επικίνδυνη για τη διασπορά του υιού.

Συνάδελφοι,

Η διοίκηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τα κέρδη της και τη συνέχεια της εργασίας με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης.

Εμείς οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

 

Σε κάθε περίπτωση κρούσματος ζητούμε από κάθε συνάδελφο να ενημερώνει άμεσα το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου, προκειμένου να συναποφασίσουμε άμεσες ενέργειες για την προστασία της υγείας όλων μας.

 

Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους πως έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν προληπτικό δωρεάν rapid τεστ. Προτρέπουμε όλους να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα

https://covid19.gov.gr/dorean-elegchoi-gia-koronoio-sars-cov-2-gia-ergazomenous-se-epicheiriseis-ano-ton-20-ypallilon/ για ενημέρωση και αξιοποιώντας από εκεί το σχετικό σύνδεσμο να υποβάλλουν σχετική αίτηση εφ’ όσον το επιθυμούν.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβουμε πρωτοβουλία διαδικτυακής συζήτησης μεταξύ μας για όσα αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητα της εργασίας.

 –

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ