Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Τα χτυπήματα στους εργαζόμενους στο εμπόριο συνεχίζονται

ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ

 –

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους εργαζόμενους, με προκάλυμμα την πανδημία του κορονοϊού (τον τελευταίο χρόνο) ή ότι άλλη δικαιολογία προκύψει. Φυσικά, τίποτε δεν είναι τυχαίο καθώς είναι η πολιτική που ακολουθείται από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, ρίχνοντας τα βάρη της στις πλάτες των εργαζομένων. Πολύ έντονα αυτό το βιώνουμε οι εργαζόμενοι στο εμπόριο.

Η κατάσταση στον κλάδο

Οι συνθήκες εργασίας στον κλάδο του εμπορίου είναι λίγο πολύ οι ίδιες για όλους μας. Αναστολές συμβάσεων, το καθεστώς click away, όπου δουλεύουν λίγοι και η εντατικοποίηση και η πίεση λόγω των αυξημένων παραγγελιών είναι απερίγραπτες. Mετά την έξαρση της πανδημίας (αλλά και πριν) δεν τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλεια και υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κρούσματα τα οποία αποκρύβονται από τους εργοδότες, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους είτε να συνεχίσουν να δουλεύουν είτε τους εκβιάζουν. Οι υπερωρίες είναι καθημερινό φαινόμενο αλλά δεν γίνονται προσλήψεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν την Κυριακή, όπου πρώην και νέα κυβέρνηση ήδη έχουν ανοίξει τον δρόμο για 7ήμερη εργασία. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τη κάθε συμπεριφορά των εργοδοτών που δημιουργεί και αρκετά φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης. Με τελικό συμπέρασμα, να ανεχόμαστε όλα τα παραπάνω για 650ευρώ μικτά (557 καθαρά).

Τα χειρότερα έρχονται με το νέο εργασιακό-ταφόπλακα

Η κυβέρνηση, με το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, έρχεται να νομιμοποιήσει όλες τις αντεργατικές αποφάσεις δικαστηρίων, τι απόψεις των “α(χ)ρίστων” και της έκθεσης Πισσαρίδη. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν πλέον και στις μεγάλες εταιρείες που τόσο καιρό τηρούσαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την υπάρχουσα εργατική νομοθεσία. Θα δουλεύουμε 10ωρα ή και παραπάνω χωρίς προσαυξήσεις. Θα υπερισχύει η ατομική σύμβαση εργασίας, η οποία μπορεί να εμπεριέχει μισθό/όρους κάτω και τον πενιχρό κατώτατο των 650ευρώ μικτά (557 καθαρά), εφόσον δεν υπάρχει Κλαδική Σύμβαση να προστατεύσει τους εργαζόμενους συλλογικά. Θα καθιερωθεί η 6ήμερη εργασία με την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, οπότε καταργούνται και οι προσαυξήσεις εκείνης της μέρας. Πράγμα που σημαίνει ότι θα δουλεύουμε ατελείωτα για όσο θέλει ο εργοδότης και θα πληρωνόμαστε τα ελάχιστα.

Όσον αφορά τα σωματεία, όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά, όλα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά, οπότε καταλήγει σε ένα ηλεκτρονικό φακέλωμα, βάζοντας οποιαδήποτε διεκδίκηση και συνδιαλλαγή απόψεων μεταξύ των εργαζομένων στον γύψο. Θέλοντας έτσι να καταργήσουν τον συνδικαλισμό και να αφήσουν ανενόχλητους τους εργοδότες να συνεχίζουν την εκμετάλλευσή μας και τις συνεχόμενες αυθαιρεσίες εναντίον μας.

Μόνο εμείς μπορούμε να τους σταματήσουμε

Οι μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων και η επικίνδυνη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της πανδημίας από τον Μητσοτάκη και το επιτελείο του, οδηγούν εργαζόμενους, άνεργους, νέους και φτωχούς στην καταστροφή. Θέλουν να μας επιβάλλουν ένα μέλλον χωρίς δικαιώματα, χωρίς ελευθερίες, χωρίς κοινωνικές παροχές, με τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια να επιβάλλουν τον «νόμο και την τάξη». Μόνη μας λύση είναι να οργανωθούμε σε κάθε χώρο δουλειάς και να παλέψουμε όλοι μαζί για να υπερασπιστούμε τα εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Ο αγώνας για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας είναι μονόδρομος. Να απαιτήσουμε:

-Υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο υποχρεωτική για όλους, με Αυξήσεις στους μισθούς

-Καμία καταπάτηση της Κυριακάτικης αργίας

-Ενίσχυση του συστήματος Υγείας – Δωρεάν και τακτικά τεστ για όλους

-Υπεράσπιση των εργατικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

-Να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

  –

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

τηλ: 2310265730, e-mail: [email protected]

blog: www.antepithesitonergazomenon.blogspot.gr