Τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της Πάτρας

Τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της Πάτρας που υπολειτουργούν λόγω της ανικανότητας και αδιαφορίας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας!

Την στιγμή που η Ελλάδα διανύει το 3ο κύμα της Πανδημίας και ενώ έχει εφαρμόσει ένα από τα πιο αυστηρά lockdown παγκοσμίως, βλέπουμε πως η κατάσταση όχι απλά δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά τα κρούσματα του covid-19 και οι θάνατοι αυξάνονται με εκθετική πορεία. Και όλα αυτά διότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει η ακροδεξιοκεντρώα ΝΔ κάθε άλλο παρά επαρκής είναι για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση. Από την αρχή, ενώ σε κάποιες άλλες χώρες έχουν δημιουργηθεί καινούργια νοσοκομεία, εδώ δεν έχουμε ούτε επαρκείς καινούργιες ΜΕΘ και αυτό «καλύπτεται» μάλιστα με προκλητικές δηλώσεις, όπως αυτή του Υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη ότι παραπάνω ΜΕΘ θα έφερναν και παραπάνω νεκρούς.

Το πρώτο μέλημα της χυδαίας κυβέρνησης είναι να μεταφέρει το βάρος της πανδημίας στις πλάτες του απλού κόσμου, με τα περί ατομικής ευθύνης, την ίδια στιγμή που δεν έχουν γίνει καν επαρκή τεστ και αντί για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και ενίσχυση του συστήματος υγείας, προσλαμβάνονται αστυνομικοί, ενισχύεται η κρατική καταστολή και απέναντι στην εργατική τάξη και τη νεολαία, και η ίδια η πανδημία έχει μετατραπεί σε ευκαιρία για να περάσουν ό,τι αντιεκπαιδευτικό και αντεργατικό μέτρο φύλαγαν στην ατζέντα τους τόσο καιρό.

Όλα τα νοσοκομεία της χώρας γεμίζουν ή έχουν παραλύσει και οι υγειονομικοί αβοήθητοι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Η Πάτρα και γενικά ο νομός Αχαΐας βρίσκονται στο επίκεντρο του 3ου κύματος της πανδημίας, όντας μια από τις «κόκκινες» περιοχές, με τα δύο νοσοκομεία της πόλης να έχουν γεμίσει και η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη, ενώ εφαρμόζονται σκληρά μέτρα. Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, απευθυνόμενη στον Μητσοτάκη και το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας, καταγγέλλει τις αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το πρώτο πράγμα που τονίζει η ΕΙΝΑ και που δείχνει ξεκάθαρα την πολιτική της ΝΔ, είναι ότι χρησιμοποιούνται μόνο τα δυο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης για κλινικές κορονοϊού και, ενώ δεν επαρκούν, παραμένει κλειστό το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, παρόλο που είναι εξ ολοκλήρου έτοιμο, διότι για τη λειτουργεία του θα χρειάζονταν προσλήψεις προσωπικού. Στη συνέχεια, η ΕΙΝΑ αναφέρεται στα εγκληματικής φύσεως μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, με όλα τα άνοιξε-κλείσε της αγοράς, τους ελάχιστους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί, τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών, το γονάτισμα των νοσοκομείων και τα υγειονομικά και οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχει ωθήσει όλη την κοινωνία.

Ας μην ξεχνάμε πως η πολιτική της αισχρής Μνημονιακής κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ίδια από την αρχή της πανδημίας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος της υγείας όλης της κοινωνίας – και μάλιστα όταν κάποιος τολμούσε να καταγγείλει την κατάρρευση του ΕΣΥ, βρισκόταν αντιμέτωπος με καταστολή, πρόστιμα, ΕΔΕ και δικογραφίες. Όλα όσα απαιτεί η ΕΙΝΑ δεν είναι παρά στοιχειώδεις απαιτήσεις, αντί για την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται αυτή την στιγμή. Η ενίσχυση των ΜΜΜ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, η ενίσχυση του ΕΣΥ με την πρόσληψη προσωπικού, η επίταξη και εθνικοποίηση των ιδιωτικών κλινικών η εθνικοποίηση της βιομηχανίας φαρμάκων, η δημιουργία νέων ΜΕΘ και η επιτάχυνση του εμβολιασμού τόσο στην Αχαΐα που είναι κόκκινη περιοχή, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, είναι ο δρόμος για την αντιμετώπιση της απειλής που βρίσκεται μπροστά μας.

Όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε και να δώσουμε μια απάντηση σε όσους παίζουν με τις ζωές μας! Το βάρβαρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που τα μόνο μέσα που έχει να προτάξει για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι η καταστολή, η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός φοιτητών, εργαζομένων και υγειονομικών, πρέπει να τσακιστεί στην πράξη με ενωτικούς αγώνες. Φτάνει πια! Να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση ενάντια στην κυβέρνηση που αποποιείται κάθε ευθύνη ενώ κατηγορεί, συκοφαντεί, τρομοκρατεί και καταστέλλει υγειονομικούς, εργαζόμενους και φοιτητές.

 Όλοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών στις 16/2. Διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων