ΣΣΠ: Μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε φυλακές. Όλοι στις συγκεντρώσεις Πέμπτη 21/1

ΙΔΙΩΝΥΜΟ, ΦΟΙΤΗΤΟΔΙΚΕΙΑ & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ!


Όλοι στις Διαδηλώσεις Πέμπτη 21/1

Αθήνα: 12:00, Προπύλαια. 

Θεσσαλονίκη : 12:00, Αγαλμα Βενιζελου

Γιάννενα: 12:00 , Περιφέρεια

Πάτρα : 12:00 Πλατεία Γεωργίου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την στήριξη των υπόλοιπων μνημονιακών, συνεχίζει εν μέσω πανδημίας, το τσάκισμα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εργαζομένων και της νεολαίας, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τους εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά και την κατάρρευση του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, ταΐζουν ημέτερους, ελίτ και κεφάλαιο με άφθονο χρήμα, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και κάθε είδους «διευκολύνσεις». Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασαν από κοινού Κεραμέως και Χρυσοχοϊδης και αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα. Τα μέτρα του νομοσχεδίου:

1)Κάθε σχολή θα θεσπίζει κάθε χρόνο μια ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ παράλληλα θα θεσπίζει διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας για κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα!
 Η ΕΒΕ θα προκύπτει από το μέσο όρο όλων των μέσων όρων των βαθμών των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, που δίνουν οι μαθητές, επί έναν συντελεστή, που θα επιλέγει κάθε τμήμα!! Από όλο αυτό το μπερδεμένο σύστημα ένα είναι σίγουρο, ζημιωμένη θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, μέχρι να βρει ποια μαθήματα πρέπει να δώσει για το που να περάσει, ενώ αυτό θα σημάνει την δραστική μείωση των εισακτέων στις σχολές και τον ταξικό αποκλεισμό των μαθητών που προέρχονται από τα πιο φτωχά εργατικά και λαϊκά στρώματα.

2)Συμπλήρωση του μηχανογραφικού σε 2 φάσεις και δυνατότητα συμπλήρωσης παράλληλου μηχανογραφικού. Στην Α’ φάση, οι μαθητές θα δηλώνουν περιορισμένο αριθμό σχολών προτίμησης, το πολύ μέχρι 10% όλων των τμημάτων του επιστημονικού τους πεδίου ή θα συμπληρώνουν παράλληλο μηχανογραφικό, δηλώνοντας κάποιο Δημόσιο ΙΕΚ. Στη Β’ φάση θα συμμετέχουν όσοι δεν πέρασαν σε κάποιο τμήμα στην Α’ και θα μπορούν να επιλέξουν μόνο τμήματα που έχουν κενές θέσεις. Με αυτόν τον τρόπο τα τμήματα θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: στα τμήματα της Α’ φάσης, με περιορισμένες θέσεις, αποκλεισμένα ουσιαστικά για «όσους δεν είναι άριστοι», δηλαδή, για τα παιδιά των εργαζόμενων και των φτωχών και στα τμήματα Β’ φάσης, τα οποία δεν θα λαμβάνουν χρηματοδότηση και θα είναι τα πρώτα που θα κλείσουν ή θα επιβάλουν δίδακτρα. Τέλος, απαγορεύεται η εγγραφή ενός νέου ταυτόχρονα σε ΙΕΚ και ΑΕΙ. Όλα αυτά στο όνομα της «αναβάθμισης» των ΙΕΚ, ουσιαστικά για την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

3)Διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια για σχολές 4ετούς φοίτησης και στα ν+3 για τις υπόλοιπες. Οδηγούν μ’ αυτό τον τρόπο χιλιάδες φοιτητές εκτός πανεπιστημίων, αποκλείοντάς από την εκπαίδευση τα πιο φτωχά κομμάτια της κοινωνίας, που αναγκάζονται να δουλεύουν για να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών. Οι φοιτητές θα σπουδάζουν σε μια ακόμη πιο εντατικοποιημένη καθημερινότητα και δεν θα έχουν χρόνο να ασχολούνται με τίποτα άλλο πέρα από τα μαθήματα και τις εξετάσεις, όπως την κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση τους, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους κ.α.

4)Χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια:

Α)Εγκατάσταση καμερών και συστημάτων παρακολούθησης στους περισσότερους χώρους των σχολών
, εκτός από τους χώρους διδασκαλίας και εργασίας των μελών ΔΕΠ για την … πρόληψη του «εγκλήματος»! Ο Μεγάλος Αδερφός είναι εδώ και θα παρακολουθεί κάθε μας κίνηση!

Β)Δημιουργία σε κάθε ΑΕΙ «αστυνομικών τμημάτων», των «Κέντρων Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων», των «Επιτροπών Ασφάλειας και Προστασίας» και των «Μονάδων Ασφάλειας και Προστασίας». Τα πρώτα θα στελεχώνονται από την πανεπιστημιακή αστυνομία και θα συνδέονται με τα συστήματα παρακολούθησης. Οι Επιτροπές θα καταρτίζουν ετήσιο σχέδιο «ασφάλειας και προστασίας» για το εκάστοτε ΑΕΙ, ενώ οι μονάδες θα εφαρμόζουν τα σχέδια αυτά.

Γ) Δημιουργία Κανονισμού ελεγχόμενης πρόσβασης, ο οποίος θα εγκρίνεται από τον πρύτανη και θα καθορίζει ποιοι… έχουν δουλειά στα ΑΕΙ και ποιοι χώροι θα είναι ελεγχόμενης πρόσβασης, δηλ. θα πρέπει να περιφράσσονται ή/και να παρακολουθούνται και σε τι βαθμό θα γίνονται αυτές οι ενέργειες. Όσοι δεν προβλέπονται από τον κανονισμό, θα πρέπει να εισέρχονται στα ΑΕΙ αφήνοντας τα στοιχεία τους στην είσοδο, αν φυσικά τους επιτρέπεται η είσοδος και δεν θεωρούνται… ύποπτοι. Τέλος, στους κανονισμούς αυτούς θα περιγράφονται και οι τρόποι δημιουργίας περιφράξεων όχι μόνο περιμετρικά του ΑΕΙ, αλλά και περιμετρικά κάθε σχολής ή και στους εσωτερικούς χώρους!!

Δ)Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με 1000 προσλήψεις ειδικών φρουρών. Μάλιστα, ενώ γενικά οι ειδικοί φρουροί δεν ασκούν προανακριτικά καθήκοντα, οι συγκεκριμένοι θα μπορούν να ασκούν!!

Ε)Συγκρότηση πειθαρχικού δικαίου και πειθαρχικών συμβουλίων! Θεσπίζονται ως πειθαρχικά παραπτώματα τα πάντα: αντιγραφή, καταστροφή δημόσιας περιουσίας, παρεμπόδιση εύρυθμης λειτουργίας ιδρύματος, χρήση χώρων χωρίς άδεια των διοικήσεων των σχολών, ρύπανση κ.α. Ενώ οι ποινές για τους παραβάτες θα κυμαίνονται από απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις, ως αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για διάστημα από 1 μήνα ως 24 μήνες και την οριστική διαγραφή του φοιτητή. Για αναστολή φοιτητικής ιδιότητας χάνεται η πρόσβαση σε σίτιση, πάσο, συγγράμματα κτλ. Για αναστολή πάνω από 6 μήνες, πέρα από τα παραπάνω, απαγορεύεται να γίνεται χρήση των χώρων του ιδρύματος και διώχνεται ο φοιτητής από τις εστίες αν είσαι οικότροφος. Μάλιστα θεσπίζεται και μια διάταξη – Ιδιώνυμο: «Κατά την επιλογή και επιμέτρηση της ποινής συνεκτιμώνται ιδίως: … δ) η δράση βάσει οργανωμένου σχεδίου, ε) αν ο πειθαρχικά διωκόμενος διαδραμάτισε τον ιθύνοντα ή έναν υποδεέστερο ρόλο σε πράξη που τελέστηκε από πολλούς»!! Οι πειθαρχικές ανακρίσεις θα διεξάγονται από μέλη ΔΕΠ. Τέλος, συγκροτείται Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών από αντιπρύτανη, κοσμήτορα σχολής και πρόεδρο τμήματος και έναν «εκπρόσωπο» φοιτητών, ο οποίος θα εκλέγεται ετήσια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

ΣΤ)Τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα:
 επιβολή μέχρι 3ετή φυλάκιση σε όποιον «εισέρχεται παράνομα σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας… ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη ρητή εναντίωση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί» και φυλάκιση σε όποιον «με οποιονδήποτε τρόπο, προκαλεί διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας… Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, χωρίς να διαταράξει την κοινή ειρήνη, εμποδίζει αυθαίρετα ή διαταράσσει σοβαρά τη λειτουργία συλλογικού ή μονοπρόσωπου οργάνου των φορέων». Μια ξεκάθαρη στοχοποίηση των συνελεύσεων και καταλήψεων και 3ετή φυλάκιση για όποιον φοιτητή διαγράφηκε για … συνδικαλιστικούς λόγους και «έχει το θράσος» να επισκέπτεται την σχολή!

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΣ ΝΑ «ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥΣ» ΕΠΙΒΑΛΟΝΤΑΣ «ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΗ»

   Τα μέτρα αυτά είναι ξεκάθαρα χουντικά και μάλιστα προχωράνε πολλά βήματα παρακάτω τη γενικότερη κατάργηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την οικοδόμηση μιας χούντας με κοινοβουλευτικό(;) μανδύα που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τον υπόλοιπο μνημονιακό συρφετό(ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κτλ.). Τα πανεπιστήμια θα μετατραπούν σε φυλακές ή στρατόπεδα συγκέντρωσης με κάμερες παρακολούθησης παντού, με τις συνελεύσεις, τις διαμαρτυρίες και τις καταλήψεις απαγορευμένες και με όποιον συμμετέχει σε αυτές να διαγράφεται. Με ανακρίσεις μέσα στις σχολές, με την πανεπιστημιακή αστυνομία να συλλαμβάνει όποιον διαμαρτύρεται και να τον σέρνει στους δρόμους με μια ταμπέλα, που θα γράφει «είμαι τεντυ-μποϋς», κρεμασμένη στο λαιμό του, όπως στο μετεμφυλιακό κράτος! Θα καταλήξουμε στο να υπάρχουν περισσότεροι αστυνομικοί, παρά φοιτητές εντός των σχολών. Μάλιστα αν κάποιος δρα με βάση οργανωμένο σχέδιο, δηλαδή αν είναι μέλος κάποιας παράταξης θα λαμβάνει αυστηρότερη ποινή! Τα μέτρα αυτά για να εφαρμοστούν πρέπει να καταργηθούν/απαγορευθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι παρατάξεις.

   Ωστόσο, με την εφαρμογή αυτών των μέτρων δεν θα πάψει μόνο κάθε συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα, αλλά κάθε κοινωνική, πολιτιστική και κάθε δραστηριότητα εν γένει. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών θα είναι παράνομη, για ψύλλου πήδημα, π.χ. αν κάτσει μια ώρα παραπάνω στη σχολή κάποιος φοιτητής μετά το μάθημα του, τυπικά είναι παράνομος! Αλήθεια σε ποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού εφαρμόζονται όλα αυτά τα μέτρα και σε ποια περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας έχουν εφαρμοστεί; Μέχρι και η χούντα το 1973 δεν διέγραφε φοιτητές για την συνδικαλιστική τους δράση, παρά διέκοπτε την αναβολή των στρατιωτικών υποχρεώσεων!

   Όλα αυτά τα χουντο-μέτρα, όμως είναι απαραίτητα για την κυβέρνηση για να επιβάλει ένα καθοριστικό χτύπημα στη δημόσια-δωρεάν παιδεία: για να ξεμπερδέψει μια και καλή με αυτήν και να πετύχει την πλήρη ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της, τη δημιουργία του Πανεπιστημίου της Αγοράς, ενός πανεπιστημίου- φυλακής που θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης, με την όποια «κρατική χρηματοδότηση»- ουσιαστικά επιδότηση- λαμβάνει, να κατευθύνεται στις τσέπες των ιδιωτών – αρπακτικών, με εργολαβίες, ιδιωτικοποιήσεις ή Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μάνατζερ και εντέλει δίδακτρα.

   Με το νόμο Κεραμέως σύνδεσης αξιολογήσεων- χρηματοδότησης, όποιες σχολές εφαρμόζουν τα παραπάνω χουντο-μέτρα θα παίρνουν περισσότερα χρήματα, ενώ οι υπόλοιπες λιγότερα και θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να επιβάλουν δίδακτρα. Προφανώς όλη αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε ένα νέο μπαράζ κλεισίματος-υποβάθμισης σχολών και τμημάτων. Τέλος, είναι σίγουρο πως θα φύγουν δις ευρώ για την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων, θα ταϊστούν πάλι οι «ημέτεροι» και μάλιστα με ποσά ασύλληπτα, ποσά που όμως χρειάζονται οι σχολές για να μπορούν να λειτουργούν και αντ’ αυτού «επενδύονται» σε μέτρα καταστολής εντός αυτών!

   Ως νεολαία πρέπει να εμποδίσουμε τη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και τη ψήφιση και εφαρμογή των χουντικών μέτρων. Είναι χρέος μας να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα δημοκρατικά και εργατικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα μας για σπουδές-μόρφωση. Να ανασυγκροτήσουμε τους συλλόγους μας και με όπλο την αυτοοργάνωση, μαχητικά μέσα πάλης και την ενότητα στους αγώνες, να σταματήσουμε το ξεπούλημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας και να ρίξουμε την χουντική-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ως ΣΣΠ καλούμε κάθε φοιτητή/φοιτήτρια και κάθε πολιτική δύναμη, που θέλει πραγματικά να παλέψει για να βγει το φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες από το «λοκνταουν», που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, σε κοινή δράση. Για να οργανωθεί με μαζικούς όρους μια νέα μαχητική αντίσταση και να ξεκινήσει ένας αγώνας διαρκείας ενάντια σε αυτή τη νέα «κανονικότητα» των διδάκτρων και των χουντομέτρων! Να πυροδοτήσουμε με τους αγώνες μας μια κοινωνική έκρηξη, για να εμποδίσουμε τα χουντικά και ακραία νεοφιλελεύθερα σχέδια της ΝΔ και κάθε επίδοξου μνημονιακού! Χωρίς αλαζονικές προσεγγίσεις, που «πετάνε στον ουρανό» του τύπου «το φοιτητικό κίνημα θα σαρώσει τα μέτρα», αλλά με μια ειλικρινή, σταθερή και επίμονη προσπάθεια θα τα καταφέρουμε. 

  • Κάτω το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως – ΟΧΙ στην επιβολή διδάκτρων στις σχολές!
  • Καμία μείωση εισακτέων – ΟΧΙ στη θέσπιση βάσης εισαγωγής.
  • Καμία σκέψη για διαγραφές φοιτητών-θέσπιση ορίων φοίτησης.
  • Ούτε σκέψη για εφαρμογή των νέων χουντικών μέτρων για τα πανεπιστήμια!
  • Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ριζική αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια Παιδεία και Υγεία.
  • Να ανοίξουν σχολεία και σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όχι στο «λοκνταουν» των αγώνων της νεολαίας!

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2021/01/blog-post.html