26 Νοέμβρη – Ανταπόκριση από τις απεργιακές συγκεντρώσεις

26 Νοέμβρη – Ανταπόκριση από τις απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, από τις 10:30 το πρωί, κόσμος από κάποια αγωνιστικά σωματεία (Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus, Σωματείο Εργαζομένων Public, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών κ.ά.) καθώς και από παρατάξεις και δυνάμεις της άκρας και ριζοσπαστικής αριστεράς, κινήθηκαν προς την πλ. Κλαυθμώνος. Ανάμεσά τους η Αντεπίθεση των Εργαζομένων και η ΟΚΔΕ, με μαχητική παρουσία και παλμό. Σ’ έναν χώρο περικυκλωμένο ασφυκτικά από ΜΑΤ και αστυνομία, έγινε συγκέντρωση περίπου 500 ατόμων, όπου φωνάχτηκαν συνθήματα όπως: «Οι εργάτες φωνάζουν μ’ αυτή την απεργία / Δουλειά με δικαιώματα – Προσλήψεις στην Υγεία», «Κάτω τα χέρια από την Απεργία / από τις Διαδηλώσεις και τα Σωματεία», «Μαζικές προσλήψεις στην Υγεία / Αυτή είναι η απάντηση στην Πανδημία», «Ψωμί – Υγεία – Ελευθερία / Η χούντα δεν τελείωσε το ’73», «Οι χούντες δεν πέφτουν με λόγια στη Βουλή / Αγώνες στον δρόμο, Αγώνες Ταξικοί», «Εμπρός λαέ, μην τους φοβηθείς / Ο μόνος δρόμος είναι της Ανατροπής», «Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο» κ.ά. Στο τέλος, οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν με πορεία από την Σταδίου, προς την Ομόνοια.

Αν και μικρής κλίμακας, αυτή η έμπρακτη προσπάθεια για απεργιακή συγκέντρωση έχει μια ιδιαίτερη σημασία, ενάντια στη φίμωση και τις χουντοαπαγορεύσεις που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι μια ενέργεια πολύ πιο ουσιαστική από την απαράδεκτη στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τα παχιά λόγια του ΠΑΜΕ. Η ΑΔΕΔΥ ήταν εξαφανισμένη. Το ΕΚΑ περιορίστηκε σε μια αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από τα ΔΣ στο υπ. Εργασίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τις προηγούμενες μέρες δεν κατόρθωσε να οργανώσει ούτε την «τηλεσύσκεψη» των σωματείων μελών του, όπως αρχικά είχε καλέσει. Το ΠΑΜΕ ξεμπέρδεψε από νωρίς με μια «μαζική και συμβολική» μοτοπορεία: πράγμα που δείχνει, ακόμα μια φορά, τα όρια της αμφισβήτησης των απαγορεύσεων από την ηγεσία του ΚΚΕ, την ουσιαστική συμμόρφωση των δυνάμεων της στις κυβερνητικές και καθεστωτικές επιταγές.

Στη Θεσσαλονίκη, έγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις που καλούσε η ΕΝΙΘ έξω από τα νοσοκομεία. Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων συμμετείχε έξω από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο.

Στα Γιάννενα, παρά τα καλέσματα από όλες τις δυνάμεις για συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10:30 πμ, το μέρος είχε περικυκλωθεί από δυνάμεις καταστολής και δεν έγινε εφικτή η συγκέντρωση εκεί. Από το πρωί, είχαν γίνει προσαγωγές συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ έξω από σούπερ μάρκετ και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα. Κάποιες δεκάδες από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΛ ΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ) και αναρχικό χώρο κινήθηκαν προς την Ακαδημία και χτυπήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ υπήρξαν τραυματίες και έγιναν πάνω από 10 προσαγωγές. Δυστυχώς, αυτή η ενέργεια έγινε εντελώς σπασμωδικά, χωρίς καμία διάθεση συνεννόησης και κοινού σχεδιασμού (πράγμα που εύλογα μεγαλώνει την έκθεση των αγωνιστών στον κίνδυνο της καταστολής). Η Αντεπίθεση των Εργαζόμενων και η ΟΚΔΕ, αφού δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το χώρο του ΕΚ, συμμετείχαν στη συγκέντρωση αργότερα (12 το μεσημέρι) έξω από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Στην Πάτρα, τα σημεία συγκέντρωσης (πλ. Όλγας και Παράρτημα) ήταν από νωρίς κατειλημμένα από τις δυνάμεις καταστολής. Οι αγωνιστές της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων και της ΟΚΔΕ προσπάθησαν να κινηθούν προς το χώρο που είχε οριστεί η συγκέντρωση χωρίς επιτυχία. Με αποτέλεσμα να μην γίνει εφικτή κάποια συγκέντρωση, ενώ η γραφειοκρατία του ΕΚ Πάτρας ήταν, αναμενόμενα, άφαντη.

Ο αγώνας συνεχίζεται – Οι χουντοαπαγορεύσεις θα σπάσουν στον δρόμο

Με ενότητα και ταξικούς αγώνες, για να επιβάλλουμε το Δίκιο των Εργαζομένων, τη μαζική Ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ