Νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα Εργασιακά: Μας γυρίζουν τουλάχιστον έναν αιώνα πίσω! (Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE–WIND–VICTUS)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONEWINDVICTUS
Αρ. Απόφασης Ειρηνοδικείου: 541/2014 – Αρ. Πρωτοκόλλου: 20/2020

 

Νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα Εργασιακά

Μας γυρίζουν τουλάχιστον έναν αιώνα πίσω!

 –

Το νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας», που  αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός Νοεμβρίου, τα έχει όλα: 10ωρη ημερήσια εργασία, 6ήμερη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, διευθέτηση του χρόνου εργασία, δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης, κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την έξαρση της πανδημίας, την όξυνση της κρίσης και την έκρηξη της ανεργίας για να εξαπολύσει μία πολυμέτωπη και σαρωτική επίθεση στο ωράριο, τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αναλυτικότερα, οι βασικοί άξονες του νέου ν/σ που παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας: 

 Νομοθετείται για πρώτη φορά στη χώρα μας η 10ωρη εργασία, ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την κατοχύρωση του 8ωρου στην Ελλάδα.  Συγκεκριμένα «οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας“.

Δηλαδή οι εργαζόμενοι ως σύγχρονοι σκλάβοι θα εργάζονται 10 ώρες με απλήρωτες υπερωρίες για έως 6 μήνες, με αντάλλαγμα λίγες μέρες άδεια, αν δίνονται κι αυτές υπό την απειλή της ανεργίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν την απαραίτητη ξεκούραση μέσα στο 24ωρο, οι αντοχές και η υγεία τους θα πληγούν ανεπανόρθωτα.

⇒ Προβλέπεται «αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών», δίχως αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών. Σήμερα, το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης είναι 48 ώρες ανά 6μηνο ή 90 ώρες το έτος για εργαζόμενους σε βιομηχανικές/βιοτεχνικές επιχειρήσεις, και 120 ώρες το έτος στους υπόλοιπους κλάδους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαφόν των 120 ωρών θα αυξηθεί σημαντικά και θα ισχύσει ενιαία.

 Προβλέπεται η προσθήκη κι άλλων κλάδων, άγνωστο πόσων και ποιών, στη λίστα με αυτούς που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, με αποτέλεσμα την 6ήμερη εργασία/κατάργηση του 5νθημέρου για ακόμη περισσότερους εργαζόμενους.

 Θεσμοθετείται το δικαίωμα του εργοδότη να απαγορεύει στον εργαζόμενο την προσέλευσή του στη δουλειά μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του και έως την λύση της σχέσης εργασίας Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να εκτοξεύσει τις απολύσεις με προειδοποίηση, αφού είναι φτηνότερες για τον εργοδότη (μετά την προειδοποίηση, η αποζημίωση απόλυσης μειώνεται κατά 50%), ενώ δυσκολεύει η πάλη με τους συναδέλφους ενάντια στις απολύσεις.

Σαρωτική επίθεση στο δικαίωμα οργάνωσης, αντίστασης, διεκδίκησης

Το πιο βάρβαρο χτύπημα αφορά στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, το εκ βάθρων ξερίζωμα του συνδικαλιστικού νόμου (ν.1264/1982):

 Καθίσταται υποχρεωτική προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικής δράσης, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο. Με άλλα λόγια, για να λειτουργεί κάποιο σωματείο προϋπόθεση είναι να αποδεχτεί το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων με ένα αρχείο στη διάθεση του υπουργείου και της εργοδοσίας, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάζουν ένα κυνήγι απέναντι σε κάθε Σωματείο. Για παράδειγμα, δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης και συνεπώς υπογραφής συλλογικών συμβάσεων αναγνωρίζεται μόνο στις οργανώσεις που έχουν εγγραφεί στα ψηφιακά Μητρώα.

=> Καθίσταται υποχρεωτική η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας. Η διάταξη αυτή χτυπά τις Γενικές Συνελεύσεις ως ανώτερο όργανο των σωματείων, με ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων στην ενημέρωση, στη συζήτηση, στη συνδιαμόρφωση και τη λήψη των αποφάσεων. Σε συνδυασμό μάλιστα με την διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση για απόφαση απεργίας, ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα των Σωματείων να αποφασίζουν για απεργιακές κινητοποιήσεις.

 Επανέρχεται το λοκ-άουτ και οχυρώνεται η απεργοσπασία: «Οι καταλήψεις χώρων και εισόδων, η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη». Με αυτό τον τρόπο,  το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας απέναντι στους απεργοσπάστες διώκεται ποινικά, και ταυτόχρονα διευρύνεται το πεδίο με βάση το οποίο μία απεργία μπορεί να κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια (ενώ ήδη οι περισσότερες απεργίες που προσβάλλονται δικαστικά κρίνονται «παράνομες και καταχρηστικές»).

  Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας (ασφαλείας), που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις του Δημοσίου,  τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα σε επιχειρήσεις που γενικά εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο (!), ορίζεται σε τουλάχιστον 40%. Με άλλα λόγια, ουσιαστικά απαγορεύεται η απεργία σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους, αλλά και σε κάθε κλάδο ή επιχείρηση που θα κρίνεται «κρίσιμη» (συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου των τηλεπικοινωνιών)! Ακόμη, ορίζεται ως ποινικώς κολάσιμη πράξη ο μη καθορισμός προσωπικού ασφαλείας.

 Διαλύεται πλήρως το σύστημα διαμεσολάβησης εργατικών διαφορών και διαμεσολάβησης  των Επιθεωρήσεων Εργασίας, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), στον οποίο πλειοψηφούν κράτος και εργοδοσία και ο οποίος αναβαθμίζεται ως υπέρτατος ρυθμιστής. Επισημαίνουμε πως η πρόσβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας ήταν δωρεάν και σχετικά άμεση ενώ στον ΟΜΕΔ είναι διαδικασία κοστοβόρα και μακρόχρονη, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τη δυνατότητα επίσημης καταγγελίας από την πλευρά των εργαζομένων αλλά και την υποχρέωση του κράτους άμεσα να παρεμβαίνει σε παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Καταργείται επίσης ο Β’ βαθμός διαιτησίας στον ΟΜΕΔ και προβλέπεται ταχεία διαδικασία δικαστικού ελέγχου των προσβαλλόμενων διαιτητικών αποφάσεων.

 

 Θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο, για την on-line παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων και τη διευκόλυνση της διευθέτησης του ωραρίου. Πρόκειται για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και την καθιέρωση του ευέλικτου ατομικού ωραρίου εργασίας, το οποίο οι εργοδότες θα τροποποιούν ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο! 

⇒ Νέο θεσμικό πλαίσιο έρχεται και για την τηλε-εργασία, η οποία θα συμφωνείται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά την πρόσληψη ή με μεταγενέστερη συμφωνία. Βεβαίως, δεν θα είναι καμία ελεύθερη συμφωνία, καθώς στη σχετική διάταξη προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος υποχρεούται να αποδεχθεί την τηλε-εργασία όταν υπάρχει κίνδυνος δημόσιας υγείας! Η μονιμοποίηση της τελε-εργασίας και ο αντίστοιχος κατακερματισμός των εργαζομένων μακριά από τον χώρο εργασίας, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων, όπως ήδη διαπιστώνουμε μέσα στους εργασιακούς χώρους.

Μετά από έναν τέτοιο αντεργατικό οδοστρωτήρα, έρχεται και το «τυράκι» – κοροϊδία με διατάξεις για την ενσωμάτωση σχετικών ευρωενωσιακών Οδηγιών, δίνοντας τη δυνατότητα άδειας τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμων ημερών και πρόσθετη γονική άδεια 6 μηνών μέχρι το παιδί να γίνει 8 ετών. Βεβαίως, για την εν λόγω 6μηνη άδεια ο εργαζόμενος πατέρας θα αποζημιώνεται μόνο μόνο για τους δύο πρώτους μήνες και μόνο με τον κατώτερο μισθό από τον ΟΑΕΔ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, με τις πρώτες ανακοινώσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, έσπευσαν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας να δώσουν τα εύσημα στο υπουργείο και να μιλήσουν για μεταρρυθμίσεις που «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση»!

Να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα Εργασιακά

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την πανδημία, τους τελευταίους μήνες ψήφισε πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα, που μόνο κάτω από έκτακτες συνθήκες μαζικού εκφοβισμού και με τους εργαζόμενους φιμωμένους, θα μπορούσαν να περάσουν (δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για αναστολή συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, τηλε-εργασία, απλήρωτες υπερωρίες κλπ)! Όπως είχαμε προειδοποιήσεις, όλα τα αυτά τα δήθεν έκτακτα μέτρα, σιγά-σιγά  γίνονται νόμοι του κράτους!

Η νέα συνδυασμένη επίθεση σε ωράριο-αμοιβές-συνδικαλιστικά δικαιώματα έρχεται μέσα στην έξαρση της πανδημίας, με τις πόλεις σε lockdown και την ανεργία σε εκτίναξη. Αλλά και σε μια περίοδο που το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να απαντήσει, με τις χρόνιες αδυναμίες του. Και δεν θα σταματήσουν εδώ: για τη συνέχεια ετοιμάζουν νέο Πτωχευτικό Κώδικα, Ασφαλιστικό, Καταστολή κλπ. Θέλουν με αυτή την «ευκαιρία», να χτυπήσουν τον πυρήνα των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, να τσακίσουν την ραχοκοκαλιά της εργατικής τάξης και παράλληλα να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο καταστολής μπροστά στον κίνδυνο νέων αγωνιστικών ξεσπασμάτων.

Οι εργαζόμενοι μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε. Να απαντήσουμε μαζικά, ενωτικά και με όλες τις μορφές αγώνα σε αυτό το ισοπεδωτικό χτύπημα που θα φέρει η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τα Εργασιακά. Το Σωματείο μας θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την ενημέρωση όλων των συναδέλφων, να διασφαλίσει την από κοινού λειτουργία και συνεννόησή μας με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να προσπεράσουμε τα εμπόδια της τηλε-εργασίας, για να οργανώσουμε την απάντησή μας, να προετοιμάσουμε την προκήρυξη απεργίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

www.eniaioswmateio.gr  – info@eniaioswmateio.gr