Με νέα αντισυνταγματική διάταξη η κυβέρνηση βάζει τέλος στις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων  

Με νέα αντισυνταγματική διάταξη η Κυβέρνηση βάζει τέλος στις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων  

Την Τρίτη 6/10 η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε νέα αντισυνταγματική διάταξη που δίνει τέλος στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά. Η διάταξη αυτή έρχεται σαν συνέχεια προηγούμενης διάταξης (https://www.okde.gr/archives/12014 ), που είχε επιβάλει τσεκούρι 3 δις ευρώ για τους συνταξιούχους. Με την προηγούμενη τροπολογία η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη ορμώμενη από το νομοσχέδιο του Κατρούγκαλου αντί να επιστρέψει  στους συνταξιούχους τα 3,9 δισ. ευρώ, ορίζει ότι θα αποδοθούν μόνο τα 900 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στις κύριες συντάξεις    για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016. Στη συνέχεια μάλιστα ορίζει ότι με την καταβολή αυτού του ποσού, «οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεωνεπιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα» ότι δηλαδή για το εν λόγω 11μηνο διαγράφονται χωρίς να αποδοθούν τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις, τα επιδόματα άδειας και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.  

Η νέα τροπολογία έρχεται σαν συνέχεια της προηγούμενης να ξεκαθαρίσει ότι οι συνταξιούχοι και οι οργανώσεις τους χάνουν στην ουσία το δικαίωμα τους να κινηθούν με προσφυγές στα αστικά δικαστήρια για την διεκδίκηση αναδρομικών. Ταυτόχρονα όσοι ήδη έχουν κινηθεί και υπάρχουν εκκρεμότητες για τις αποφάσεις αυτές, οι όποιες αξιώσεις τους αποσβένονται.            

Σύμφωνά με το παράγραφο 4 του άρθρου 33 της διάταξης αυτής: ” Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4093/2012, αποσβένονται.” Τα ποσά που ορίζονται είναι τα κουτσουρεμένα αναδρομικά- ψίχουλα των 900 εκ. ευρώ  που έδωσε με την προηγούμενη τροπολογία η Κυβέρνηση.  

Με την παράγραφο 5 του άρθρου 34 ορίζεται: ” Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1.» 

Η παράγραφος αυτή ξεκαθαρίζει ότι θα δοθούν αναδρομικά για την προηγούμενη περίοδο για όσους έχουν ήδη κάνει αγωγές. Για όσες είναι σε εκκρεμότητα με την εν λόγω τροπολογία οι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται να πάρουν τίποτα από το 11μηνό.  

 Η κυβέρνηση με μια άθλια  μεθόδευση, αφού είχε παροτρύνει τους συνταξιούχους να τρέξουν στα δικαστήρια πείθοντάς τους ότι θα έχουν δικαίωμα να ασκήσουν αγωγές μέχρι την καταβολή των αναδρομικών έρχεται με την συγκεκριμένη διάταξη να ανακοινώσει ότι καλός κάνανε τις αγωγές αλλά τελικά δεν θα πάρετε  τίποτα.  

Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την όξυνση της κρίσης και την επιδείνωση της πανδημίας. Με τους νόμους τους τσεκουρώνουν τις συντάξεις και μισθούς αφήνουν τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους την νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο έλεος της φτώχειας, της κρίσης και της πανδημίας. Η ΝΔ του Μητσοτάκη που καυχιέται ότι κέρδισε τον φασισμό έχει ενσωματώσει όλη τη βασική ατζέντα ακροδεξιού τύπου και σκληραίνει διαρκώς την αντιδημοκρατική αναδίπλωση, εφαρμόζοντας τη “θεωρία των δύο άκρων”. Διαλύει τους μισθούς και τις συντάξεις, απαγορεύει τις διαδηλώσεις και ταυτόχρονα χαρίζει δις στους επιχειρηματίες αγοράζει νέους εξοπλισμούς και ετοιμάζει τους εργαζόμενους και την νεολαία να γίνει κρέας για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών.  

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να αντισταθούμε με ενότητα και αλληλεγγύη, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά. Δεν πρέπει να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στις αστικές ηγεσίες που με το Κράτος Έκτατης Ανάγκης μας  έχουν επιβάλει το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης.   Να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε  την Αντεπίθεση μας, να ανατρέψουμε την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλους τους μνημονιακούς υπηρέτες  των επιχειρήσεων-κεφαλαίου, της ΕΕ και των δανειστών/τοκογλύφων να εγκαταστήσουμε μια δική μας κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα εφαρμόσει άμεσα ένα πρόγραμμα σωτηρίας του ελληνικού λαού.  

  • Δημόσια, δωρεάν, ενιαία και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση (Σύνταξη-Υγεία-Πρόνοια) για όλους! Πλήρη ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις.  
  • Πλήρη Σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα Β.Α.Ε. Πλήρη Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας στα 35 έτη ή με 10.500 ένσημα.  
  • Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Να ξηλώσουμε το Κράτος Έκτατης Ανάγκης, να αφοπλιστεί η αστυνομία και να εγκαθιδρύσουμε ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας για όλους και ιδιαιτέρα για όλα τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας (φτωχούς, άνεργους, συνταξιούχους κλπ).  
  • Να επιταχθούν όλα τα αποθέματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση του πληθυσμού, καθώς και οι αλυσίδες μεταφοράς και διανομής τους.  
  • Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω. Να βγούμε από το Ευρώ και την Ε.Ε. να απαγκιστρωθούμε από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό  που είναι υπεύθυνος για την φτώχεια την εξαθλίωση και τους πολέμους  

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ