Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής Γιάννης Πουλόπουλος

Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος ερμηνευτής Γιάννης Πουλόπουλος

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Πουλόπουλος, ενώ νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Ο Γιάννης Πουλόπουλος γεννήθηκε το 1941 στην Καρδαμύλη, ωστόσο οι γονείς του μετακόμισαν στο Περιστέρι, όπου μεγάλωσε, χωρίς όμως να προλάβει να γνωρίσει καλά τη μητέρα του η οποία πέθανε όταν εκείνος ήταν μόλις πέντε χρόνων. Με πατέρα εργάτη κι έναν μικρότερο αδελφό, αναγκάζεται να κάνει πολλές δουλειές κυρίως μπογιατζής στην οικοδομή.

Το 1962 ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι σε 45άρι με τίτλο «Δώσ’ μου πίσω την καρδιά μου», στο οποίο δύσκολα κανείς θα αναγνωρίσει τη φωνή του. Εκείνη την εποχή κάνει ακροάσεις η Columbia, που αναζητά νέα ταλέντα. Πέρασε από ακρόαση σε μια επιτροπή που απαρτιζόταν από τους μεγαλύτερους συνθέτες: Καλδάρα, Παπαϊωάννου, Τσιτσάνη και ο Θεοδωράκης. Όταν άρχισε να τραγουδά ο Θεοδωράκης ενθουσιασμένος είπε “Σας κάνει δεν σας κάνει, τον κάνω εγώ τραγουδιστή για πάρτη μου“. Έτσι, ο Μίκης Θεοδωράκης τού δίνει το 1963 τρία τραγούδια για να τα ερμηνεύσει στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων». Στον μεγάλο δίσκο που κυκλοφορεί με τα τραγούδια της παράστασης (με τον Γιώργο Ζαμπέτα στο μπουζούκι) συμμετέχει και ο Πουλόπουλος, με το «Δόξα τω Θεώ» και το «Ψωμί είναι πάνω στο τραπέζι», ενώ ηχογραφεί σε 45άρι και το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο».

Στη συνέχεια συνεργάζεται εμφανίζεται στις μπουάτ και γίνεται ένας από τους πρωταγωνιστές του Νέου Κύματος. Το 1965 τραγουδά τέσσερα τραγούδια του πρωτοεμφανιζόμενου Μάνου Λοΐζου («Νύχτα, μικρή αρχόντισσα», «Το φεγγάρι έρημο», «Καράβια αλήτες», «Μικρός ο κόσμος γύρω μου») και έναν χρόνο αργότερα σε πρώτη εκτέλεση το «Ακορντεόν».

Το 1967-1968 θα συνεργαστεί στους δίσκους του Γιάννη Σπανού «Ανθολογία Ά και Β’» που μελοποιεί έλληνες ποιητές. Θα ξεχωρίσει η ερμηνεία του στο «Παιδί Μου Ώρα Σου Καλή»  του Γ. Βυζιηνού και στο «Μόνο» του Κ. Καρυωτάκη.

 Το 1969 είναι η χρονιά του «Δρόμου», της μεγάλης επιτυχίας, του πρώτου χρυσού δίσκου στην ελληνική δισκογραφία με τρία εκατομμύρια πωλήσεις! Πρόκειται για ένα από τα διαμάντια της ελληνικής δισκογραφίας με την εξαιρετική μουσική του μουσική του Μίμη Πλέσσα και τους σπουδαίους στίχους-ποιήματα του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Τον Γιάννη Πουλόπουλο πλαισιώνουν οι εξαιρετικές φωνές της Πόπης Αστεριάδη και της Ρένας Κουμιώτη. όλα τα τραγούδια του δίσκου έμειναν στην μνήμη ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Την ίδια χρονιά θα ηχογραφήσει 12 τραγούδια του Λόρκα σε  μουσική Γ. Γλέζου. Το 1971 θα ηχογραφήσει σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα και μουσική Γ. Γλέζου τον δίσκο αφιέρωμα στον Μεξικανό ηγέτη  των ανταρτών της αγροτικής Μεξικανικής Επανάστασης του 1910 “Εμιλιάνο Ζαπάτα”. Το 1973 φεύγει στην Ευρώπη για να αποφύγει τη σύλληψη από τη δικτατορία, μια και ο δίσκος «Μίλα μου για τη λευτεριά» έχει απαγορευτεί και το εξαιρετικό «Πάμε για ύπνο, Κατερίνα» έχει χαρακτηριστεί αντιστασιακό!

Από το 1975 ηχογραφεί συνεχώς και η φωνή του μπορούσε να ισορροπήσει με εξαιρετικά αποτελέσματα στην έντεχνη και λαϊκή μουσική, ενώ δοκίμασε εξαιρετικά και το πολιτικό τραγούδι, το ρεμπέτικο κ.α.. Το 1992 αρχίζουν να λιγοστεύουν οι εμφανίσεις σε κέντρα, όπως και οι ηχογραφήσεις, ενώ το 1999 κυκλοφορεί τον τελευταίο του δίσκο.  Έκτoτε, αφιερώθηκε στην ποίηση και τη ζωγραφική, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα προβλήματα στην υγεία του. Ο Γιάννης Πουλόπουλος ήταν ένας σεμνός καλλιτέχνης και η Ο.Κ.Δ.Ε εκφράζει τα συλλυπητήρια της στους συγγενείς και στους φίλους του.