Βόλος: Όχι στην καύση σκουπιδιών. Διαδήλωση Παρασκευή 3/7

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ!

Καύση απορριμμάτων ποτέ και πουθενά – Κάτω η κρατική τρομοκρατία

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ στο Βόλο: Παρασκευή 3 Ιούλη – 7μμ πλατεία Ελευθερίας

Όπως συνήθως λέγεται, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Ο λύκος στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση της ΝΔ και οι εργοστασιάρχες του ΤΙΤΑΝ και της ΑΓΕΤ-Lafarge, και η αναμπουμπούλα ο κορονοιός και η περίοδος του ολικού lock-down το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Σε αυτό το δίμηνο η κυβέρνηση της ΝΔ (μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με φαστ-τρακ διαδικασίες) αδειοδότησε τα εν λόγω εργοστάσια σχετικά με την καύση απορριμμάτων τύπου RDF–SRF (υλικά απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται) παρά τις χρόνιες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (η πρώτη προσπάθεια για αδειοδότηση του ΤΙΤΑΝ ξεκινά το 2012).

Μέσα από σχετικές μελέτες για την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη χρήση RDF-SRF ως καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία, έχει φανεί πως η καύση τέτοιου είδους απορριμμάτων (κατά τ’ άλλα επικερδής δραστηριότητα για αυτόν που τα καίει, μιας και παράγουν μεγάλες ποσότητες θερμικής ενέργειας) συνδέεται με την έκλυση μιας σειράς ρύπων στο περιβάλλον, όπως είναι τα σωματίδια με τη μορφή τέφρας και τα αιωρούμενα σωματίδια, οξέα αέρια (υδροχλωρικό οξύ, οξείδια του αζώτου κ.α.), τοξικά μέταλλα (υδράργυρος, αρσενικό κ.α.) και τοξικές ή μη ενώσεις του άνθρακα όπως είναι οι διοξίνες και τα φουράνια, το διοξείδιο και το μονοξείδιο του άνθρακα κ.α..

Από τους πιο επικίνδυνους ρύπους που μπορεί να απελευθερωθούν σε μια τέτοια καύση είναι οι διοξίνες που είναι γνωστές και ως «ανθεκτικοί περιβαλλοντικοί ρύποι», οι οποίες δημιουργούνται σαν υποπροϊόντα καύσης υλικών που περιέχουν χλώριο (π.χ. λευκό χαρτί, γραφική ύλη κ.α.) και οργανικές ενώσεις (ουσίες δηλαδή που υπάρχουν στην πλειοψηφία των απορριμμάτων RDF-RSF! – μεγάλες ποσότητες διοξινών παράγονται επίσης από την καύση χλωριωμένων πλαστικών PVC που βρίσκεται σε ηλεκτρικά καλώδια, κουφώματα, αδιάβροχα ρούχα κτλ), διασπώνται πολύ αργά στο περιβάλλον ενώ μπορούν κάλλιστα να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις (εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την καμινάδα – αυτό σημαίνει πως αν η καύση γίνεται στην Θεσσαλονίκη ή στο Βόλο, οι γύρω νομοί κινδυνεύουν εξίσου) και έχουν την τάση χρονικά να συσσωρεύονται.

Οι άνθρωποι που εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών, μπορεί να εμφανίσουν μια σειρά από παθήσεις και σημαντικά προβλήματα υγείας. Και όλη αυτή η διαδικασία ξεκίνησε την ίδια χρονική περίοδο που υποτίθεται πως η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατέψει τους πολίτες αυτής της χώρας από την επιδημία του κορονοιού, με μια σειρά υγειονομικά μέτρα, με απαγόρευση της κυκλοφορίας και lock-down σχεδόν ολόκληρης της οικονομίας!

Φτάνει πια ο εμπαιγμός!

Η αλήθεια σχετικά με την αδειοδότηση των εν λόγω εργοστασίων/τσιμεντοβιομηχανιών για καύση απορριμμάτων, δυστυχώς βρίσκεται για ακόμα μια φορά πίσω από την λογική του κέρδους και της εξασφάλισης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και απέχει πολύ από την προσπάθεια για προστασία της δημόσιας υγείας που ευαγγελίζονται εδώ και ένα τρίμηνο. Η τακτική των παραχωρήσεων και των διευκολύνσεων σε ημέτερους είναι μια πάγια τακτική των κυβερνήσεων, ειδικά όμως σε περιόδους κρίσης παίρνει πλέον όλο και πιο ξεδιάντροπες μορφές, χωρίς να νοιάζονται για το αν θα εκτεθούν δημόσια από μια τέτοια κίνηση. Παρόμοια είναι και η τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που άπληστα και αδηφάγα έχει πέσει πάνω σε εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να μας αφαιρέσει ό,τι έχει απομείνει σε δικαίωμα. Ακόμα και το δικαίωμα να αναπνέουμε καθαρό αέρα και να μην πεθαίνουμε στα 40 μας χρόνια, λόγω βεβαρυμμένης από περιβαλλοντικούς ρύπους υγεία.

Όχι στην καύση σκουπιδιών – Όλοι στον αγώνα

Με μια σειρά κινητοποιήσεις και δράσεις, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, δείξαμε το προηγούμενο διάστημα, την πλήρη αντίθεση και εναντίωση μας στην παράνομη και τυχοδιωκτική αδειοδότηση του ΤΙΤΑΝ από την κυβέρνηση να καίει σκουπίδια κυριολεκτικά δίπλα από τα σπίτια μας.

Όπως και στον Βόλο, όπου οι κάτοικοι μαζικά εναντιώνονται και μάχονται με νύχια και με δόντια για το σταμάτημα της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge, που απειλεί με πρωτοφανή καταστροφή ολόκληρο το νομό και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Η κυβέρνηση και η αστυνομία της και η Δημοτική Αρχή, επέλεξαν να ξεκαθαρίσουν στους πολίτες του Βόλου πως η καύση θα επιβληθεί με ΜΑΤ, ξύλο και συλλήψεις (όπως και τα Μνημόνια). Να τους ξεκαθαρίσουμε και εμείς, στο Βόλο, την Θεσσαλονίκη και παντού, πως ο Αγώνας μας θα πάει μέχρι τέλους και θα Νικήσουμε.

Όπως η κυβέρνηση από κοινού με το ΤΙΤΑΝ και την ΑΓΕΤ-Lafarge, είναι αποφασισμένοι να μας πεθάνουν και να καταστρέψουν τους τόπους ζωής και εργασίας μας, έτσι αποφασισμένοι πρέπει να ενωθούμε και να δράσουμε όλοι εναντίον των ανθρωποκτόνων πολιτικών τους. Οικονομικών, κοινωνικών, υγειονομικών, περιβαλλοντικών.

– ΟΧΙ στην καταστροφή της δημόσιας υγείας – ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών

– Να παρθεί πίσω από την κυβέρνηση η άδεια καύσης απορριμμάτων στα εργοστάσια ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ – Lafarge

– Να απαλλαγούν όλοι οι συλληφθέντες της διαδήλωσης στο Βόλο – Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της αστυνομικής βίας και των ξυλοδαρμών

Όρκο στη Ζωή, χρέος στα παιδιά μας

δεν θα καταργήσετε τα δικαιώματά μας!

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ