Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό: Όλοι/ες στο Συλλαλητήριο Τετάρτη 10/6 στη Θεσσαλονίκη

Να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!

ΌΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Τετάρτη 10/6

 Συγκέντρωση 10.30 πμ Άγαλμα Βενιζέλου

Συνάδελφοι – ισσες, στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, τα Αρτοζαχ/στεία:

(σερβιτόροι, μάγειρες, διανομείς, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες, πωλητές, ταμίες κ.ά.)

Το τοπίο που ανοίγεται μπροστά μας και στην καθημερινότητά μας, μετά και την σταδιακή άρση των χουντικών απαγορεύσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και κρίσιμο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι πλέον όλο και πιο καθαρά και στην χώρα μας αλλά και παγκόσμια, με τους σημαντικούς κινδύνους της ακόμη μεγαλύτερης έξαρσης της οικονομικής κρίσης, της υγειονομικής κρίσης (λόγω της πανδημίας) και των επιθέσεων της κυβέρνησης στα δικαιώματά μας.

Πανδημία Ανεργίας!: Επανειλημμένα έχουμε αναδείξει πως αυτή η κρίση παραμόνευε και ουσιαστικά η αφορμή/καταλύτης για την εκδήλωσή της ήταν η έξαρση της πανδημίας του Covid-19. Όσο κι αν ήθελαν να μας πείσουν πως «η κρίση ήταν παρελθόν, οι θυσίες των εργαζομένων πιάσανε τόπο, τελειώσαμε με τα Μνημόνια» κλπ, η ίδια η πραγματικότητα τους διέψευσε! Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, ο φετινός Απρίλιος είναι ο χειρότερος εδώ και 20 χρόνια (!), αφού οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά 82% σε σχέση με πέρυσι, ενώ, οι απολύσεις τον ίδιο μήνα εκτοξεύθηκαν στις 41.350, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη, οι απολύσεις των εργαζομένων με ανασφάλιστη εργασία. Η επίσημη ανεργία θα φτάσει σε επίπεδα ακόμη μεγαλύτερα κι από εκείνα που είχαμε μπει στα Μνημόνια την περίοδο 2010! Τα λουκέτα εργοστασίων και επιχειρήσεων έχουν ήδη εκτοξευτεί και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη έκρηξή τους. Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, έχουν για άλλη μια φορά το θράσος, ενώ έχουν καταστρέψει το βιοτικό μας επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια, να μας λένε «να βάλουμε ξανά όλοι μαζί πλάτη», δηλαδή να πληρώσουμε ξανά οι εργαζόμενοι την κρίση τους.

Όσον αφορά την υγειονομική κρίση και τις χουντικές απαγορεύσεις: Ο λόγος που η κυβέρνηση επέβαλλε την προηγούμενη απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν λόγω της αδυναμίας και της διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και προφανώς και από αυτή την ίδια. Ταυτόχρονα, εκμεταλλευόμενη την πανδημία και με τις διάφορες απαγορεύσεις, μας δείχνουν ότι για να προχωρήσει ακόμα ένα μνημόνιο είναι απαραίτητη μια χούντα, χωρίς κανένα κάλυμμα.

Εμείς οι εργαζόμενοι κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, όχι ο Μητσοτάκης ή τα μέτρα του… Όσο και να θέλουν να αυτοπροβληθούν και να καυχιούνται για τον μικρό αριθμό των θυμάτων, η αλήθεια είναι πως εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (υγεία, μεταφορές, επισιτισμός κλπ) με κίνδυνο της ζωής μας και με την εργασία μας ήμασταν αυτοί που κρατήσαμε όρθια την κοινωνία όλο αυτό το διάστημα. Μετά το «Μένουμε Σπίτι = Πεθαίνουμε Σπίτι», σειρά έχει το «Μένουμε Ασφαλείς»… Έτσι επιχειρούν τώρα μια άρον των άρον επιστροφή στην «κανονικότητα», πασχίζοντας να ανοίξουν τα καταστήματα. Με την διαφορά όμως πως από εδώ και πέρα τίποτα δε θα στέκεται εμπόδιο στα συμφέροντα και στα κέρδη των επιχειρήσεων. Βρίσκοντας την κατάλληλη ευκαιρία της «καραντίνας» το προηγούμενο διάστημα, έχουν περάσει μια σειρά από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ουσιαστικά ένα νέο Μνημόνιο, καταργώντας όποιο εργατικό δικαίωμα είχε απομείνει. Δείχνοντας το πραγματικό τους ακραίο νεοφιλελεύθερο και αλήτικο πρόσωπο, εν μέσω της πανδημίας, βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν τα περιβαλλοντοκτόνα και αντι-εκπαιδευτικά εκτρώματα – νομοσχέδια, ενώ όπως δήλωσε κι ο ίδιος ο Μητσοτάκης μέσα στο Καλοκαίρι θα ψηφιστούν συνολικά 26 νομοσχέδια!.

Η ατομική ευθύνη επανέρχεται δριμύτερη… Όλο αυτό το διάστημα, επιχείρησαν μέσω των ΜΜΕ, μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία ενοχοποίησης και ατομικοποίησης/εγκλεισμού των εργαζομένων και των φτωχών. Τώρα σε αυτήν την φάση επαναφέρουν την ατομική ευθύνη, κουνώντας μας το δάχτυλο πως αν τυχόν και αυξηθούν τα κρούσματα, οι μόνοι υπεύθυνοι θα είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι. Όσο προσεκτικά κι αν προσπαθούν να μας παρουσιάσουν το σύνθημα «Μένουμε Ασφαλείς», είναι φανερό ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι η υγεία μας, αλλά ΜΟΝΟ η αγορά, η οικονομία και τα κέρδη των εργοδοτών.

Στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού…Είναι αλήθεια ότι ο κλάδος μας είναι αυτός που θα χτυπηθεί πραγματικά και ιδιαίτερα αυτός του Τουρισμού, αφού η φετινή τουριστική περίοδος μάλλον θα χαθεί, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας, όπως ήδη προαναφέραμε. Παρόλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι αρκετά σημαντικό : Oι εργοδότες που τώρα «κλαίγονται» στα ΜΜΕ και οργανώνουν συμβολικές διαμαρτυρίες, δεν μας λένε ότι τόσα χρόνια έχουν μαζέψει αρκετό «λίπος» και γέμισαν τα σεντούκια τους από τον δικό μας ιδρώτα. Άνοιγαν μαγαζιά σαν τα μανιτάρια, φέσωναν εργαζόμενους και προμηθευτές, πήραν και θα ξαναπάρουν δάνεια με την σέσουλα και επιδοτήσεις. Με την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία να είναι κανόνας και τη μη καταβολή Δώρων/Επιδομάτων/Κυριακών/Νυχτερινών κλπ. Τα ξενοδοχεία έκαναν χρυσές δουλειές με τον τουρισμό, κερδοσκόπησαν με τις επιδοτήσεις για την στέγαση των προσφύγων. Ο τζίρος από το delivery πανελλαδικά είναι κοντά στα 2 δις ευρώ! Ο τζίρος και τα καθαρά κέρδη των ξενοδόχων εκτοξεύτηκαν. Είναι οι πρώτοι που δεν δικαιούνται να σκεφτούν να «βάλουμε εμείς πλάτη»! Έχουμε βάλει, όχι μόνο πλάτη αλλά «πληρώσαμε» την ίδια μας την ζωή (20 νεκροί διανομείς σε ώρα εργασίας και δεκάδες περιστατικά ξυλοδαρμών, σεξουαλικών επιθέσεων κτλ). Ήρθε η ώρα να βάλουν αυτοί το χέρι στην τσέπη!

Η μόνη μας εμπιστοσύνη…στους δικούς μας αγώνες!

Δεν έχουμε, ειδικά τώρα, καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία, όποιας απόχρωσης κι αν είναι αυτή. Από την μία, η ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να δώσουν μαθήματα «υπευθυνότητας», παρακαλώντας να μην παρθούν σκληρά αντεργατικά μέτρα και κάνοντας συνδικαλισμό με e-mails. Από την άλλη όμως ακόμη χειρότερα, το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, το οποίο με τις κομματικές συγκεντρώσεις (ούτε καν πορείες ή απεργίες) της Πρωτομαγιάς, έδειξε ακόμη πιο «υπεύθυνη» στάση, ουσιαστικά την πλήρη υποταγή στο Κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, έβαλαν στο γύψο τα Συνδικάτα τα οποία ελέγχουν, επιβάλλοντας στα Δ.Σ. να συνεδριάζουν μέσω skype και viber!, παίρνοντας μόνοι τους αποφάσεις!(χαρακτηριστικό παράδειγμα το Συνδικάτο – ΣΕΤΕΠΕ Θεσ/νίκης).

Οργάνωση–Αγώνες η μόνη ρεαλιστική απάντηση στις επιθέσεις που έρχονται!

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά σκληρή για όλους εμάς τους εργαζόμενους. Να σπάσουμε τον μαζικό εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και την ατομικοποίηση που η κυβέρνηση προσπαθεί να μας επιβάλλει, για να μας φορτώσει ακόμη μια φορά την κρίση. Στους χώρους εργασίας απαιτούμε από τους εργοδότες να μας παρέχουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής (μάσκα, γάντια, αντισηπτικά). Οργανωνόμαστε – Εγγραφόμαστε – Συμμετέχουμε στο Συνδικάτο μας, γιατί ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση είναι η «Συλλογική μας Ευθύνη»!

Διεκδικούμε

  • Πραγματική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ΤΩΡΑ!
  • Αυστηρός έλεγχος στις επιχειρήσεις – Να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα δικαιώματά μας. Σε διαφορετική περίπτωση να κλείνουν.
  • Κανονικός, ολόκληρος μισθός μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση από το κράτος και τους εργοδότες. Επιδότηση ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους ανέργους του κλάδου.
  • Καμιά περιστολή των εργατικών μας δικαιωμάτων! Να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα των χουντικών ΠΝΠ.
  • Αναστολή όλων των απολύσεων από της 1/3/2020! Πραγματική απαγόρευση των απολύσεων.
  • Να κηρυχτεί ΑΜΕΣΑ Υποχρεωτική η Κ.Σ.Σ.Ε. στον Επισιτισμό για όλους τους εργαζόμενους καθώς και όλες οι κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται!
  • Επαναλειτουργία και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ) και αυστηρότερα πρόστιμα στους εργοδότες.
  • Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό