Aνακοίνωση για την 19η επέτειο του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος – Μιντανάο (RPM-M)
μετάφραση από το International Viewpoint
ΟικοΣοσιαλιστικός Διεθνισμός Τώρα!
Επαναστατικοί Χαιρετισμοί προς τους Εργάτες του Κόσμου!
Επαναστατικοί Χαιρετισμοί προς τους Συντρόφους του Επαναστατικού-Εργατικού Κόμματος – Μιντανάο, τους Συμπολεμιστές του Λαϊκού Επαναστατικού Στρατού και σε όλους τους άλλους Επαναστάτες Φίλους και Συμμάχους!
Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση θέτοντας όλους μας, την ανθρωπότητα και τη Γη, σε κίνδυνο. Αντιμέτωποι με την πανδημία του Κορονοϊού που πλήττει όλους τους λαούς και τα έθνη χωρίς ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο, τα εργαλεία προστασίας μας είναι μόνο η φυσική αποστασιοποίηση, η αλληλεγγύη και η συνεχιζόμενη πάλη για τα δικαιώματά μας, ακόμη και στην απομόνωση για να σπάσουμε την αλυσίδα της μόλυνσης.
Το πλαίσιο του καπιταλιστικού κέρδους πάνω από τις ζωές, αποκάλυψε ότι είναι μια αποτυχία και ότι η ανθρώπινη κοινωνία θα υποστεί τις συνέπειες και θα πρέπει να είναι έτοιμη να διαμορφώσει μια νέα κανονικότητα αντίθετη με την υπάρχουσα. Ένα νέο σύστημα στη γειτονιά, τους χώρους εργασίας και τα νοικοκυριά παντού στον κόσμο πρέπει να θέσει πρώτα, στο επίκεντρο των πάντων, τα απαραίτητα για την επιβίωση. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να βελτιωθούν ουσιαστικά και οι επιχειρήσεις πρέπει να δώσουν αρκετή προσοχή στην προστασία του εργαζόμενου και τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση της επιχειρηματικής κατεύθυνσης. Μεταξύ άλλων, οι κυβερνήσεις πρέπει να κινητοποιήσουν πόρους που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν αυτόνομες, βιώσιμες, οικολογικές και παραγωγικές γεωργικές οικονομίες. Η εκβιομηχάνιση πρέπει να βασίζεται σε ένα οικολογικό πλαίσιο, όπου οι ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον βρίσκονται στο επίκεντρο, πάνω από το κέρδος.
Χωρίς μαζικά τεστ σε ολόκληρες τις Φιλιππίνες, τα θετικά κρούσματα του COVID 19 πλησιάζουν τώρα το ρεκόρ των 9.000 κρουσμάτων, με περισσότερες από 500 περιπτώσεις θανάτου από τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Από τα σχεδόν 9.000 θετικά κρούσματα, περισσότεροι από 1.000 είναι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας (19%), ή 1 στους 5 μολυσμένους Φιλιππινέζους είναι εργαζόμενος στο τομέα της υγείας και τουλάχιστον 20 από περισσότερους από 500 θανάτους είναι γιατροί άμεσης επέμβασης. Έχει ειπωθεί επανειλημμένα ότι όταν ξεκινήσουν τα μαζικά τεστ, οι αριθμοί θα είναι πολύ υψηλότεροι.
Για την καταπολέμηση της μετάδοσης, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και έθεσε επικεφαλείς τα στρατιωτικά και αστυνομικά θεσμικά όργανα. Λένε στον λαό να μείνει σπίτι και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς βρίσκεται σε αναστολή. Οι κατασκευές, οι επιχειρήσεις και οι εργασιακοί χώροι που ανήκουν σε επουσιώδεις υπηρεσίες σταμάτησαν να λειτουργούν, θέτοντας τα εκατομμύρια των εργαζομένων με ημερομίσθιο και των μισθωτών στο έλεος της πενιχρής και αργοπορημένης κυβερνητικής υποστήριξης. Οι πρωτοβουλίες από τις τοπικές κυβερνήσεις και τις κοινωνικές οργανώσεις πάντα υπόκεινται σε έλεγχο από την ειδική ομάδα της κυβέρνησης.
Παρόλο που είναι αλήθεια ότι ο Κοροναϊός επηρέασε τους πάντες, τα φτωχά στρώματα και οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ντελιβεράδες και οι μεταφορείς, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι στη γεωργία, οι ψαράδες, οι συλλέκτες αποβλήτων και απορριμμάτων, οι εργαζόμενοι παντοπωλείων και άλλοι απαραίτητοι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για να ζήσουν όλοι, παρά τον υψηλό κίνδυνο του ιού. Με άλλα λόγια, η πανδημία επηρεάζει τους πάντες, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Και η κρίση πλήττει σκληρά τις γυναίκες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής αναπαραγωγής, και οι οποίες, περιορισμένες στα σπίτια τους, επιβαρύνονται με περισσότερη δουλειά και υφίστανται ενδοοικογενειακή βία. Οι αυτόχθονες λαοί, εκτός από τη φυλετική περιθωριοποίηση σε απάντηση του covid-19, συνέχισαν να βιώνουν εκτοπισμούς που προκαλούνται από ένοπλες συγκρούσεις, παρενοχλήσεις και απειλές από κρατικές και μη-κρατικές ένοπλες ομάδες και εταιρείες, κάνοντας πιο δύσκολη την κατάσταση γι’ αυτούς.
Η πανδημία έχει οδηγήσει επίσης και σε άλλες αποκαλύψεις, για το πώς η κυβέρνηση του Ντουτέρτε αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και, μεταξύ άλλων περιπτώσεων, για τον στρατό και την αστυνομία όσον αφορά την πολιτική εξουσία. Η ιεραρχική της δομή στην πολιορκία του Μαράουι το 2017, με τους ίδιους στρατιωτικούς διοικητές, έχει μεταφερθεί αυτούσια για να ανταποκριθεί στην πανδημία του κορονοϊού στη χώρα. Τώρα, η εξάπλωση του ιού έχει αποδοθεί στους «πεισματάρηδες» φτωχούς πληθυσμούς που σκόπιμα βγαίνουν έξω προς αναζήτηση τροφής, παρόλο που γνωρίζουν τους κινδύνους . Μετατρέπει αυτούς τους «πεισματάρηδες» σε αποδιοπομπαίους τράγους του εφησυχασμού και της ανικανότητάς της να αναστείλει την κατάσταση. Ντρέπονται να παραδεχτούν ότι οι κοινωνικές οργανώσεις και οι γιατροί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020 για τις πιθανές επιπτώσεις, μαθαίνοντας από την εμπειρία της Κίνας.
Στο 19ο έτος (1 Μαΐου 2020) της Σοσιαλιστικής μας Επανάστασης, το Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα – Μιντανάο (Rebolusyonaryong Partido ng Manggagawa-Mindanao ή RPM-M) συνεχίζει να παλεύει και να δεσμεύεται ως Κόμμα των μαζών του μόχθου, της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων λαών.
Η κρίση του coronavirus-19 απέδειξε μόνο ότι ο Σοσιαλισμός μας, ο Οικοσοσιαλισμός μας, είναι η αποτελεσματική απάντηση στο παρηκμασμένο καπιταλιστικό σύστημα και ότι οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου πρέπει να βασίζονται στη δική τους δύναμη.
Ας σταθούμε μαζί με τους πρωτοπόρους μας και ας απαιτήσουμε τη διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα σε δωρεάν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για όλους. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα ειδικά στους ευάλωτους τομείς και την ιατρική έρευνα για την ανθεκτικότητα στην πανδημία, ενώ ενθαρρύνουμε τους επιστήμονες και τους εμπειρογνώμονες και όλα τα κινήματα να ανυψώσουν τη συζήτηση και τις δράσεις για την πανδημία γενικά στους αγώνες της Κλιματικής Δικαιοσύνης. Να απαιτήσουμε δωρεάν μαζικές εξετάσεις. Εάν εμβόλια και φάρμακα είναι διαθέσιμα, πρέπει να είναι δωρεάν για όλους.
Ας παλέψουμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων με κάθε κόστος και μορφή και ας αντιμετωπίσουμε συλλογικά το άδικο σύστημα. Να παλέψουμε για εξασφαλισμένη εργασία και κοινωνική προστασία και ανακούφιση για όλους τους εργαζομένους ανεξάρτητα από κάθε κατηγοριοποίηση, καθώς και για όλους τους οικονομικά ευάλωτους στη χώρα. Να απαιτήσουμε κατώτατο εισόδημα, το οποίο πρέπει να είναι επαρκές για αξιοπρεπή ζωή και οι απολυμένοι εργαζόμενοι να επαναπροσληφθούν.
Ας συνεχίσουμε να οργανώνουμε την πολιτική και οικονομική ενδυνάμωση και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ καταπιεσμένων τάξεων και εθνών. Με αυτή μπορούμε, επίσης, να μοιραστούμε τη γνώση και τη σοφία για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού και ψυχολογικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των γεωργικών σπόρων και τον έλεγχο των ποικιλιών με επίκεντρο τον άνθρωπο. Η αλληλεγγύη μπορεί, επιπλέον, να οργανώσει επιτροπές έκτακτης ανάγκης για την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα για αμοιβαία βοήθεια και προστασία από τον κοροναϊό και άλλους πολιτικούς ιούς. Επομένως, ας απαιτήσουμε διαφάνεια και λογοδοσία και ας αντισταθούμε σε τυχόν αυταρχικά μέτρα και παραβιάσεις κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και ατομικών δικαιωμάτων.
Ας συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τους Αυτόχθονες Λαούς ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και επιθετικότητας. Αντιθέτως, πρέπει να μάθουμε από αυτούς πώς να διαχειριζόμαστε τους φυσικούς πόρους και τη φύση με βιώσιμο τρόπο και στο πλαίσιο της συλλογικής διακυβέρνησης.
Να απαιτήσουμε την υποστήριξη και ιεράρχηση των βασικών για την επιβίωση εμπορευμάτων και την εθνικοποίηση ζωτικών βιομηχανιών και υπηρεσιών για τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού συστήματος.
Να δυναμώσουμε την πάλη για την απόσυρση νόμων που συνέβαλαν στα δεινά των λαών πριν ή εν μέσω της πανδημίας, όπως οι νόμοι TRAIN, η ΠΝΠ εξόρυξης του 1995, o Νόμος περί Δασμοποίησης του Ρυζιού (Rice Tariffication Law) κ.λπ.
Είναι αναγκαία μια βαθιά αναδιοργάνωση της ανθρώπινης κοινωνίας και πρέπει να ξεκινήσει εδώ και τώρα!
1η Μαΐου 2020
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Επιτροπής
RPM-M, Μιντανάο