Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Τα λουκέτα επιχειρήσεων συνεχίζονται

ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ…

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Μετά το λουκέτο που έβαλε η εργοδοσία της ΒΙΟΧΑΛΚΟ για έναν μήνα στα εργοστάσια των θυγατρικών του που παράγουν χάλυβα και βρίσκονται στην Ελλάδα (Σιδενόρ, Sovel, Έρλικον, Πράκσυς και Ετήλ) πετώντας τους εργαζόμενους σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή μερικής απασχόλησης, συνεχώς προστίθενται κι άλλα. Αυτά αφορούν 4 μεγάλες κλωστοϋφαντουργίες και θέτουν σε διαθεσιμότητα 600 τουλάχιστον εργαζόμενους. Πρόκειται για την κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, τα κλωστήρια “Βαρβαρέσου” στη Νάουσα, την “Φιερατέξ” και την “ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ” στα Φάρσαλα. Οι εργοδοσίες αποφάσισαν την αναστολής λειτουργίας, επικαλούμενες την κατακόρυφη μείωση των παραγγελιών από το εξωτερικό (οι 4 αυτές κλωστοϋφαντουργίες εξήγαγαν το 70% του προϊόντος τους και οι εξαγωγές τους κάλυπταν το 10% των μεταποιητικών εξαγωγών της χώρας).

Είναι φανερό πως οι εργοδότες έχουν βρει μια χρυσή ευκαιρία στην περίοδο του κορονοϊού, με τις αντεργατικές ΠΝΠ που ψήφισε η κυβέρνηση, να εκμεταλλεύονται ακόμα πιο άγρια τους εργαζόμενους. Τα μέτρα που έχει πάρει ως τώρα η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού είναι αποκλειστικά υπέρ των εργοδοτών: αναστολή λειτουργίας του Εργάνη για τις δηλώσεις υπερωριών, των Επιθεωρήσεων Εργασίας, επιβολή της εκ περιτροπής εργασία, μείωση 50% στους μισθούς και μερικής απασχόληση για 6 μήνες, αναστολή εργασίας (αλλά οι εργαζόμενοι να δουλεύουν «μαύρα» ώστε οι εργοδότες να τους κλέβουν ακόμη και το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ) κ.λπ.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση της ΝΔ παπαγαλίζει ότι τα μέτρα που παίρνει είναι προσωρινά, εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού… Γιατί, η οικονομική κρίση δεν ήρθε τώρα με τον κορονοϊό, τώρα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και οδηγείται σε μια νέα κατάρρευση μεγαλύτερη κι από την κρίση του 2008-09. Είναι προφανές ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να επιβιώσει ο ελληνικός καπιταλισμός. Ρίχνοντας για άλλη μια φορά το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων, γιατί ξέρουμε ποιος θα πληρώσει πάλι τα νέα μνημόνια που πολύ σύντομα θα έρθουν: Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί κι η νεολαία.

Γι’ αυτό, εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να καθίσουμε άπραγοι στην εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά να συνεχίσουμε να απαιτούμε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ώστε να είμαστε υγιείς αλλά ακόμη περισσότερο να διαμαρτυρηθούμε με οποιοδήποτε τρόπο, με ενότητα και αλληλεγγύη, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά για την αντεργατική επίθεση και την ασυδοσία των εργοδοτών.

Να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε την Αντεπίθεσή μας, με μαχητικούς αγώνες να απαιτήσουμε την κατάργηση των μνημονίων και τη νέα αντεργατική λαίλαπα, που οδηγούν τους εργαζόμενους σε ασθένειες, στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

Επικοινωνία:

Αθήνα, 6951 089 409
Θεσ/νίκη, 6982 268 508 – 2310 265 730
 email: [email protected]