Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη τους! Αύξηση των δαπανών και στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ΤΩΡΑ!

Οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη τους!

Αύξηση των δαπανών και στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ΤΩΡΑ!

Η πανδημία του κορονοϊού είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για τις κοινωνίες και σημαίνει για όλες τις χώρες και για τη χώρα μας απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο. Τη μερίδα του λέοντος σε αυτόν τον ανθρώπινο πόνο και στις επιπτώσεις της πανδημίας θα έχουν πάλι οι φτωχοί και οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι αιτίες για την πανδημία και για τη μεγάλη συχνότητα υγειονομικών, περιβαλλοντικών κ.ά. κρίσεων δεν μπορούν παρά να αναζητηθούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στους πολέμους και την προσφυγιά, στη δραματική πτώση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων μετά από χρόνια άγριων νεοφιλελεύθερων επιθέσεων, στη διάλυση των συστημάτων υγείας.

Ο Covid-19, αν και εντοπίστηκε από τον Νοέμβρη του 2019 στην Κίνα, έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα και μετατράπηκε σε πανδημία, γιατί τόσο η Κίνα όσο και το σύνολο σχεδόν των χωρών, στον βωμό της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος και του κέρδους, εφάρμοσαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν επικίνδυνες πολιτικές άρνησης του κινδύνου. Για παράδειγμα, στη γειτονική μας Ιταλία, και ενώ ο κορονοϊός θέριζε στην Κίνα, δεν ήθελαν να διαταράξουν τόσο τις εμπορικές εκθέσεις και τις συμφωνίες που συνάπτονται κατά τη διάρκειά τους για την ιταλική βιομηχανία, όσο και τον τουρισμό, αν και είχαν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα κρούσματα του ιού.

Μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων υπήρξε και στη χώρα μας. Μοναδική προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα, ο τουρισμός, η παραγωγή και όχι η προστασία της υγείας του πληθυσμού. Έτσι, για παράδειγμα, στο όνομα της «επιχειρηματικότητας» ή λόγω έλλειψης τόλμης απέναντι στη θρησκοληψία, δεν αποφάσισαν έγκαιρα κανέναν περιορισμό και έλεγχο μετακινήσεων, είτε με την Ιταλία για να μην πληγεί ο τουρισμός, είτε σχετικά με το γκρουπ των προσκυνητών στα Ιεροσόλυμα. Ακόμη, άφηναν για μέρες τους ηλικιωμένους να γεμίζουν τις εκκλησίες, ενώ επέτρεψαν να διατυπώνονται δημόσια, επικίνδυνες και ανυπόστατες απόψεις περί μη μετάδοσης του ιού με τη «θεία μετάληψη».

Αφού απέτυχαν να ελέγξουν τη διασπορά του ιού, πήραν μέτρα περιορισμού (κλείσιμο σχολείων, ΑΕΙ, κινηματογράφων, θεάτρων, εμπορικών κέντρων κ.ά.) φθάνοντας στην απαγόρευση των μετακινήσεων. Αυτοί, που διέλυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, προσπαθούν να μας καταλογίζουν «ατομική ευθύνη» για την κατάσταση που επικρατεί. Μοναδικός πλέον στόχος της κυβέρνησης να «απλώσει» την επιδημία στον χρόνο, έτσι ώστε το υποστελεχωμένο Σύστημα Δημόσιας Υγείας (που στα χρόνια των μνημονίων αποδυναμώθηκε κι άλλο από υλικά και προσωπικό) να μπορέσει να ανταποκριθεί στην επέλαση του ιού και να μην καταρρεύσει. Κι αυτό γιατί φοβάται τις  αντιδράσεις και  την κοινωνική αναταραχή, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής αλλά και προσφυγικής κρίσης.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό Πρωθυπουργός, Κυβέρνηση και ΜΜΕ να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη δημόσια υγεία. Άδωνις και Μητσοτάκης, ως υπουργοί του Σαμαρά, μείωσαν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και έκλεισαν νοσοκομεία. Ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, πριν 8 μήνες που ανέβηκε στην εξουσία, ακύρωσε τις προσλήψεις 4.000 γιατρών. Ο υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πριν 3 εβδομάδες μας δήλωναν ότι το σύστημα είναι θωρακισμένο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε τον Φλεβάρη τον νέο αντι-ασφαλιστικό νόμο, ο οποίος δεν αφορά μόνο τις συντάξεις και την ουσιαστική ιδιωτικοποίησή τους, αλλά και όλο το δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο υποχρηματοδοτείται και καθημερινά πλέον υποβαθμίζεται. Οι θιασώτες και άκριτοι υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς, αυτοί που εκθείαζαν τις «αρετές» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και θαύμαζαν τις παροχές των ιδιωτικών δομών υγείας, αυτοί που μας παρότρυναν να κάνουμε ιδιωτικές ασφάλειες υγείας αντί να ενισχύσουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, αυτοί που μόλις χθες πρότειναν να αυξήσουν τα κρεβάτια νοσηλείας και τα εργαστήρια διαγνωστικών εξετάσεων των δημόσιων νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ, είναι αυτοί που διέλυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας και είναι οι μόνοι υπεύθυνοι. Δεν είναι μόνο ανίκανοι, αλλά επικίνδυνοι και δολοφονικοί και δεν πρέπει κανένας εργαζόμενος, φτωχός και νέος πλέον να τους εμπιστευθεί.

Η επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης λόγω κορονοϊού, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παγκόσμια, είναι δεδομένη. Ο κορονοϊός μπορεί να είναι μια αφορμή για το ξέσπασμα και την επιτάχυνση της κρίσης, δεν τη γεννά όμως σε καμία περίπτωση. Οι αστικές κυβερνήσεις και η κυβέρνηση της Ν.Δ., προκειμένου να μην ομολογήσουν ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα εξόδου από την κρίση έχουν αποτύχει παγκόσμια, φορτώνουν την καπιταλιστική κρίση σε μια «αιτία» όπως ο κορονοϊός. Έτσι, δικαιολογούν τις καταστροφές που θα συμβούν στην οικονομία και την κοινωνία. Νέες απώλειες θέσεων εργασίας, νέες απολύσεις, χρεοκοπίες, κλεισίματα επιχειρήσεων και επιπλέον αύξηση της ανεργίας, έχουν βίαια ξεκινήσει να προστίθενται σε μια ήδη τσακισμένη οικονομικά κοινωνία από την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών εδώ και μια δεκαετία. Τέλος, τα νέα αντεργατικά μέτρα που θα προστεθούν στα μνημονιακά μέτρα θα είναι μόνιμα και θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Πρέπει να ετοιμαστούμε για νέο κύμα επιθέσεων ενάντια στο βιοτικό μας επίπεδο και σε όλα τα δικαιώματά μας.

Στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση δεν χάνουν την ευκαιρία να περάσουν με μεγάλη ευκολία –επικαλούμενοι την έκτακτη ανάγκη – αντιδραστικά μέτρα που, ας μην τρέφουμε αυταπάτες, ήρθαν για να μείνουν, όπως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι μετακινήσεις προσωπικού, η εκ περιτροπής εργασία και η εργασία από το σπίτι, οι υπερωρίες που δεν καταγράφονται, το ελαστικό ωράριο, η επέκταση του ωραρίου (στα σούπερ μάρκετ) κ.ά. Εκμεταλλεύονται την κατάσταση και κάνουν μεγάλα βήματα προς την κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών, τη στρατιωτικοποίηση και αστυνόμευση της δημόσιας ζωής, προετοιμάζουν απαγόρευση των διαδηλώσεων και περιορισμούς για τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις του εργατικού κινήματος.

Ο ιός Covid-19, η οικονομική κρίση και τα αντεργατικά μέτρα εξαπλώνονται πολύ γρήγορα και είναι διαπιστωμένη η επικινδυνότητά τους. Ακόμη πιο επικίνδυνο είναι να αφήσουμε τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης σε αυτούς που μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση. Χωρίς πανικό, και ενώ παίρνουμε σχολαστικά μέτρα προφύλαξης, και κυρίως με πνεύμα συλλογικότητας και αλληλεγγύης, κόντρα στο επικίνδυνο παραμύθι της ατομικής ευθύνης, παραμένουμε ενωμένοι και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.

Με επιτροπές αλληλοβοήθειας, αγώνα, αντίστασης και κοινωνικού ελέγχου παντού, στην πολυκατοικία μας, στη γειτονιά μας, στη δουλειά μας, να προστατέψουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες, τη δημόσια υγεία, τα δικαιώματά μας, την ίδια την κοινωνία.

  • Άμεση μεταφορά των απαραίτητων πόρων για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με αύξηση του μόνιμου προσωπικού όλων των υγειονομικών υπηρεσιών. Στελέχωση τώρα (έπρεπε να είχε γίνει χθες) με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό όλων των δημόσιων νοσοκομείων και άνοιγμα των απαιτούμενων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) (πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ είναι κλειστές ελλείψει προσωπικού) καθώς και των Κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • Επίταξη-Εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών δομών υγείας και ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Εξασφάλιση των όρων διαβίωσης για όλο τον πληθυσμό

  • Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οικονομική ενίσχυση και κατ’ οίκον φροντίδα σε ηλικιωμένους και ομάδες υψηλού κινδύνου!
  • Απαγόρευση απολύσεων. Κανένας χαμένος μισθός-εισόδημα για αυτοαπασχολούμενους. Προσλήψεις σε καίριους τομείς (εφοδιαστική αλυσίδα κ.λπ.). Στήριξη των πιο αδυνάμων (άνεργων-προσφύγων-άστεγων).
  • Πάγωμα και διαγραφή χρεών για εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα
  • Να υπερασπίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις δημοκρατικές μας ελευθερίες
  • Αυστηρότατη τήρηση των υποχρεώσεων των εργοδοτών για συνθήκες υγιεινής, με δικά τους έξοδα, βαριές ποινές σε όσους δεν συμμορφώνονται. Άδειες με έξοδα των εργοδοτών. Δωρεάν μέτρα προστασίας σε δημόσιους χώρους.
  • Να σταματήσει τώρα η ψήφιση νόμων από την κυβέρνηση, εκτός από αυτούς που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας και την υλοποίηση μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας (όπως αυτά που προτείνουμε παραπάνω).
  • Άμεση κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και των «πλεονασμάτων». Διαγραφή του χρέους, σταματάμε τώρα την αποπληρωμή του και έτσι θα βρεθούν τα χρήματα για να γίνουν όλα τα παραπάνω.

Να βάλουμε ένα τέλος στις επικίνδυνες πολιτικές μείωσης των δαπανών για υγεία και παιδεία. Να αντιτάξουμε στη λογική του κέρδους την καθολική δωρεάν υγεία και παιδεία, υψηλού επιπέδου. Οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη τους.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

τηλ: 2310265730,  e-mail: antepithesi_ekp@hotmail.com