Έκτακτα μέτρα»: εμπαιγμός εργαζομένων και φτωχών από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ

«Έκτακτα μέτρα» εμπαιγμός των εργαζομένων και των φτωχών από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο κορονοϊός – Είναι κυρίως οι κυβερνήσεις και ο καπιταλισμός!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

 

Σήμερα η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε τα πολυδιαφημισμένα «έκτακτα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων»», για όσες επιχειρήσεις κλείνουν λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, που προβλέπουν τα παρακάτω

 

  1. Για τους εργαζόμενους που «αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους» (;), λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ για δύο μήνες. Δηλαδή 400 ευρώ το μήνα! Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους. To κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθό. Γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.
  2. Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.
  3. Προβλέπεται παράταση καταβολής του επιδόματος ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.
  4. «Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου» σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα «θα θεωρείται άκυρη.» Επίσης, θεσπίζονται μέτρα για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

 

1.500.000 είναι περίπου οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που σταματούν τη λειτουργία τους. Σε όλους αυτούς πρέπει να προστεθούν πάνω από 700.000 εργαζόμενοι που μένουν χωρίς δουλειά από σήμερα με το κλείσιμο των καταστημάτων. Εργαζόμενοι απολύονται, η ανασφάλιστη εργασία είναι καθεστώς, η μετατροπή συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας  το ίδιοι, οι αναγκαστικές άδειες ακόμα και άνευ αποδοχών είναι καθημερινό φαινόμενο. Ο πανικός που έχει σπείρει η ανικανότητα και οι εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης ΝΔ – που την ίδια στιγμή δίνει απλόχερα δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις και βάζει ως βασική προτεραιότητα την στήριξή τους-, έχουν εξαπολύσει ένα όργιο αυθαιρεσίας και ασυδοσίας εναντίον των εργαζομένων.

Απέναντι σε αυτή την οικονομική και κοινωνική καταστροφή, τα «έκτακτα μέτρα» της κυβέρνησης της ΝΔ, που μάλιστα απευθύνονται σε μόλις 500.000 εργαζόμενους (χωρίς  να είναι βέβαιο), όχι μόνο δεν μπορούν να συγκρατήσουν την κατάσταση, αλλά δημιουργούν οργή και αγανάκτηση. Για το εάν φτάνουν ή δεν φτάνουν τα 400 ευρώ το μήνα, καθώς είναι πολύ χαμηλότερο ποσό από τις μηνιαίες απολαβές πολλών εργαζομένων, πρόλαβε  να τοποθετηθεί, το γνωστό φασιστοειδές, νεοφιλελεύθερο σκουπίδι και πρωτεργάτης στην επιβολή των μνημονιακών πολιτικών που διέλυσαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπ. Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης: «Θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης, είπε, και συμπλήρωση ότι όταν οι άνθρωποι μένουν μέσα, λιγοστεύουν και τα έξοδά τους. Στην ουσία ο υπουργός έκανε τον προϋπολογισμό των εργαζομένων κι εκτίμησε: Και πολλά είναι τα 400 ευρώ όταν μένετε μέσα»!

 

Ο δρόμος για την χρεοκοπία και για νέα Μνημόνια έχει ανοίξει

Νέα πολύ σκληρά και επικίνδυνα μέτρα για τους εργαζόμενους ήρθαν για να μείνουν: εξοντωτικά ωράρια στα σούπερ μάρκετ 7:00πμ με 10:00μμ, άνοιγμα και τις Κυριακές, υπερεξουσίες σε κράτος και εργοδοσία να επιβάλλουν μονομερώς, ό,τι θέλουν για τον χρόνο και τον τόπο εργασίας, να προχωράνε σε μορφές καταναγκαστικής εργασίας (εξοντωτικά «ευέλικτο» ωράριο στο δημόσιο, πλήρως απορρυθμισμένη «εξ αποστάσεως εργασία»). Καμία ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων δεν μπορεί να επιβληθεί στους εργοδότες και επιχειρηματίες μέσα στην «ελεύθερη αγορά», στο Μνημονιακό καθεστώς και στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης Εργασίας, ειδικά μέσα σε μία σφοδρότατη κρίση σαν κι αυτή.

Τις τελευταίες ημέρες ΜΜ-Εξαπάτησης και τρομοκρατίας, κυβέρνηση αλλά και σύσσωμο το Μνημονιακό μπλοκ, επιχειρούν μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα περί «ατομικής ευθύνης», για να συγκαλύψουν και να περάσουν τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και των συλλογικών δικαιωμάτων μας. Θέλουν έτσι να εκμεταλλευτούν την πανδημία και την κρίση, για να κάνουν μεγάλα βήματα προς την κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών, όπως π.χ. απαγόρευση των διαδηλώσεων (την έχουν προετοιμάσει), δρακόντειους περιορισμούς για τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις του εργατικού κινήματος, στρατιωτικοποίηση και αστυνόμευση της δημόσιας ζωής (έκτακτη συγκρότηση ειδικών «κέντρων επιχειρήσεων» με υπερεξουσίες κ.λπ.).

 

Κανένας συνάδελφος δεν είναι μόνος του!

Η απάντησή μας πρέπει να είναι μια και αποφασιστική: Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι με ενότητα και αλληλεγγύη, σε κάθε χώρο εργασίας σε κάθε γειτονιά, να απαιτήσουμε την κατάργηση των Μνημονίων που έχουν φέρει την Δημόσια και Δωρεάν Υγεία στην διάλυση. Να μην πληρώσουμε εμείς ξανά την κρίση τους! Η μόνη μας «ευθύνη» είναι η Συλλογική και ο μόνος τρόπος για να μην πληρώσουμε την κρίση τους με την ίδια μας την ζωή είναι η οργάνωση και η μαχητική υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας!

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες:

 

– Να διασφαλίσει το κράτος τους μισθούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν και για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές. Καμία αλλαγή/κατάργηση/έκπτωση των εργατικών μας δικαιωμάτων.

– Αυστηρή επιτήρηση των επιχειρήσεων, για την τήρηση της Εργατικής Νομοθεσίας, και όλων των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.

– Αύξηση κονδυλίων για την Υγεία, άμεσες & μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών.

– Απαγόρευση των Απολύσεων

– Διαγραφή του χρέους για εξοικονομηθούν χρήματα ώστε να γίνουν όλα τα παραπάνω

 –

Αντεπίθεση των Εργαζομένων