Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης

Έφυγε από την ζωή  σε ηλικία 74 ετών ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης
 

O Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης. Με την επιβολή της δικτατορίας, άφησε το πανεπιστήμιο και κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του “Εθνικού Θεάτρου” το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του “Ελεύθερου Θεάτρου”, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75. Έχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς, όπως η Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ). Για την δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

Την περίοδο 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο “Ιθάκη” και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του “Περί Μαιάνδρου” και το 1999 το μυθιστόρημα “Απρόσμενα αισθήματα” από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του “Οι σαλτιμπάγκοι” από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Το 2011 θα κυκλοφορήσει το “Όλοι μαζί, τώρα!”, ένα προσωπικό αφήγημα για τη δημιουργία του “Ελεύθερου Θεάτρου” καθώς και την δράση επαναστατικών και αντιστασιακών οργανώσεων την περίοδό της χούντας. Τέλος το 2015 θα κυκλοφορήσει το “Ηθοποιός σημαίνει φώς”.

Ταυτόχρονα συνεργάστηκε στο θέατρο με σπουδαίους καλλιτέχνες, την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη “Νέα Πορεία”, την “Εθνική Λυρική Σκηνή”, το “Από Μηχανής Θέατρο”, το “Θέατρο Στοά” και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Το 2004 ίδρυσε τον θίασο “Σαλτιμπάγκοι”. Μεταξύ των παραστάσεων που θα πάρει μέρος  είναι “Ο Ορφέας στον Άδη” του Τενεσί Ουίλιαμς, “Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα¨ του Ευγένιου Ο’ Νηλ, “Η πρόβα του Νυφικού” από το μυθιστόρημα της Ντόρας Γιαννακοπούλου, η “Δυτική Αποβάθρα” του Μπερνάρ Μαρί Κολτές κ.α. Την περίοδο 2016-17 έπαιξε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το έργο «Ομπίντα, Οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη», που έγραψε ο ίδιος και υμνεί την προσωπικότητα του Ζαχαριάδη.  Αν και αυτό δείχνει μια προσκόλληση στον σταλινισμό και τα αδιέξοδα παλιότερων περιόδων του εργατικού κινήματος (όπως άλλωστε ισχύει για αρκετούς καλλιτέχνες και διανοούμενους), παρόλα αυτά δεν μειώνει το ήθος και την αξία του συνολικού έργου του Γιώργου Κοτανίδη.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Έπαιξε τον αστυνομικό που προκαλεί το μακελειό στην ταινία “Παραγγελιά”, που ήταν βασισμένη στην ιστορία του Νίκου Κοεμτζή, ενώ σύντομους ρόλους είχε και στις ταινίες “Από που πάνε για την χαβούζα;” με τον Θανάση Βέγγο, “Ηλεκτρικός Άγγελος” με τον Φαίδων Γεωργίτση, “Το στίγμα” του σκηνοθέτη Παύλου Τάσιου, στην διεθνή παραγωγή “Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι” κ.α., ενώ έγραψε και το σενάριο της ταινίας “Πάμπτωχοι Α.Ε.”.

Εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης (Ο συμβολαιογράφος, Οι μεν και οι δεν, Εγκλήματα), σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση (όπως στο Θέατρο της Δευτέρας), καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές. Έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια. Έκανε επίσης οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο.

Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στους συγγενείς και τους φίλους του.