Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Oύτε στα jumbo ούτε πουθενά, καμία Κυριακή για τα αφεντικά!

OΥΤΕ ΣΤΑ JUMBO ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

Σε 24ωρη απεργία την Κυριακή 26/01 προχωρούν οι εργαζόμενοι του καταστήματος των Jumbo στην Πρέβεζα, μετά την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να προχωρήσει σε μονιμοποίηση της κυριακάτικης εργασίας σε Πρέβεζα και Κατερίνη. Το Εργατικό κέντρο Πρέβεζας αποφάσισε κινητοποίηση στις 10:30 στον χώρο του καταστήματος. Αυτή η απόφαση δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Τα τελευταία χρόνια, μνημονιακές κυβερνήσεις και εργοδότες έχουν επιβάλει δουλικές σχέσεις εργασίας, χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τον φόβο της ανεργίας να μπαίνει μπροστά σε όσους τολμούν να σηκώσουν κεφάλι.

Ο ιδιοκτήτης των Jumbo Α. Βακάκης, θέλησε μάλλον να ειρωνευτεί την νοημοσύνη των εργαζομένων, όταν υποστήριξε πως η διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων σε 7 μέρες, αποτελεί την απάντηση της επιχείρησής του στον τοπικό ανταγωνισμό και πως: «Εάν είχε την πολυτέλεια, θα πρότεινε να μην δουλεύουν ούτε τις Δευτέρες, ούτε τις Τετάρτες». Δεν επισήμανε, ωστόσο, πως  στο όνομα του ανταγωνισμού (από τον οποίο δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι) και της κρίσης έχουν κληθεί τα τελευταία χρόνια να δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς, να καλύπτουν πάνω από ένα πόστο ταυτόχρονα, χωρίς καμία εκπαίδευση ενώ ταυτόχρονα πρέπει να «βγάλουν τη δουλειά» στον μισό χρόνο και να πουν και  «ευχαριστώ» στους μισθούς πείνας και στα bonous. Την ίδια στιγμή που ο ίδιος και οι μέτοχοι της εταιρείας θησαυρίζουν. Τέλος, μάλλον παραλείπει εσκεμμένα να αναφέρει πως το πότε θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι το έχουν κατακτήσει οι ίδιοι μέσα από τους αγώνες τους.  Ούτε πολυτέλεια είναι, ούτε παραχώρηση.

Η πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους γίνεται όλο και πιο έντονη. Εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης και εποχιακοί εξαναγκάζονται από την διοίκηση να δουλεύουν και τις Κυριακές με το επιχείρημα ότι έτσι έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τον μισθό τους. Φυσικό το ελεύθερο στον κάθε Βακάκη έδωσε η σωρεία αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και έχουν χτίσει ένα τερατώδες μνημονιακό καθεστώς και το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης. Η προδοτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νόμο για τις 32 Κυριακές στρώνοντας τον δρόμο στη ΝΔ να συνεχίσει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και να δώσει το ελεύθερο σε εργοδότες να απομυζούν  τα κέρδη τους σε βάρος τους. Κεφάλαιο και εργοδότες έβρισκαν πάντα εμπόδιο στα σχέδιά τους,  τους ανυποχώρητους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην κατατρομοκράτηση και τη δουλοποίηση τους.


 

·  Καμία καταπάτηση της Κυριακάτικης αργίας, ούτε στα Jumbo ούτε πουθενά.

·  Κάτω το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης – Να καταργηθούν τα μνημόνια

·  Αυξήσεις στους μισθούς- Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας- Υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων

Αντεπίθεση των Εργαζομένων