Έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, το απόγευμα του Σαββάτου, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες της χώρας, ο Θάνος Μικρούτσικος.

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε το 1947 στην Πάτρα. Σπούδασε πιάνο στην Φιλαρμονική Εταιρία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο. Άρχισε να συνθέτει στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αλλά στη δισκογραφία  εμφανίστηκε το 1975, με τον δίσκο “Πολιτικά τραγούδια”, που βασίστηκε σε μελοποιημένα ποιήματα των Ναζίμ Χικμέτ και Βολφ Μπίρμαν με ερμηνεύτρια την Μαρία Δημητριάδη.

Τα πρώτα χρόνια της δισκογραφίας του εμφανίστηκε στρατευμένος στο πολιτικό τραγούδι με σπουδαίους μελοποιημένους δίσκους σε ποίηση Μαγιακόφσκι, Μάνου Ελευθερίου, Μπρεχτ και άλλων. Οι δίσκοι του “Καντάτα για τη Μακρόνησο”, “Τροπάρια για Φονιάδες”, “Φουέντε Οβεχούνα”, “Τραγούδια της Λευτεριάς”, “Μουσική πράξη στον Μπρεχτ”, είναι μέσα στο κλίμα των αγώνων της Μεταπολίτευσης της περιόδου 1975-78.

Στη συνέχεια, ήρθε ο πολύ σημαντικός δίσκος “Σταυρός Του Νότου”, ένα από τα διαμάντια της ελληνικής δισκογραφίας σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Ο συνθέτης άφησε στη δισκογραφία δύσκολα έργα που πειραματίστηκε με την ηλεκτρονική μουσική.  Όμως  ταυτόχρονα έδωσε στην ελληνική μουσική και αξεπέραστα λαϊκά τραγούδια. Αθάνατα θα μείνουν το “Ερωτικό” με την φωνή του Μανώλη Μητσιά,  η “Ρόζα”, το “Πάντα Γελαστοί” και το “Για μια Ντολόρες” με την φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου.

Συνεργάστηκε με όλη την αφρόκρεμα του ελληνικού τραγουδιού: Χάρις Αλεξίου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Κούτρα, Αφροδίτη Μάνου, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα κ.α.  αλλά και καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως με την ιταλίδα τραγουδίστρια “Milva” και τον αμερικάνο σαξοφωνίστα Gary Burton.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Είχε γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Το κύριο γνώρισμα στον ήχο του είναι ότι κατόρθωσε παντρέψει  τη μορφή του ελληνικού τραγουδιού με στοιχεία από την κλασική και σύγχρονη δυτική  παράδοση, τη μίξη των τονικών και ατονικών στοιχείων και τη μορφική παραλλαγή. Κατάφερε να συνθέσει μουσική πάνω σε μαθηματικά μοντέλα, στη βάση που δίδαξε ο Ιωάννης Ξενάκης.

Το έργο του αναγνωρίστηκε και στο εξωτερικό. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής (Λονδίνο, Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λιλ, Λυών, Ρενς, Μονπελιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λοζάνη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία, Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κωστάντζα, Νόργουιτς, Λουϊζιάνα, Σικάγο, Χονγκ Κονγκ, Μπουρζ, Μιλάνο, Λισαβόνα, Άγκυρα, Μοντεβίδεο, Μπουένος Άιρες, Σάο Πάολο, Κάιρο κ.α.) Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, καλλιτεχνικός διευθυντής στο Μέγαρο Μουσικής, Υπουργός Πολιτισμού κ.α. και έχει αναγνωριστεί για τη μουσική του δραστηριότητα επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Οι κατά καιρούς άστοχες πολιτικές του κινήσεις, δεν επηρέασαν το σπουδαίο καλλιτεχνικό του έργο, το οποίο ανύψωσε τον πνευματικό κόσμο των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενώ είχε παίξει σε δεκάδες συναυλίες αλληλεγγυης κ.α. Το έργο θα μείνει μια σπουδαία παρακαταθήκη στην  σύγχρονη ελληνική μουσική. Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στους συγγενείς και τους φίλους του.