Εξαγγελίες Μητσοτάκη: Δωράκια για το κεφάλαιο, ψίχουλα και νέες επιθέσεις για τους εργαζόμενους
ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Δωράκια για το κεφάλαιο, ψίχουλα και νέες επιθέσεις για τους εργαζόμενους
–
Από την Εργατική Πάλη Οκτώβρη
–
Ήδη από στους πρώτους μήνες η νέα κυβέρνηση έδωσε καθαρά δείγματα γραφής, διαψεύδοντας πολλές από τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Το πελατειακό κράτος όχι μόνο δεν χτυπήθηκε, αντίθετα ενισχύθηκε με τα νέα κομματικά φιντάνια. Τα αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την πιστή τήρησή τους μέχρι το τέλος του 2020 στην Άνγκελα Μέρκελ. Το “καθάρισμα” των Εξαρχείων είναι η καταστολή σε βάρος των πιο αδύναμων και κατατρεγμένων.
Ο νέος πρωθυπουργός, που εκλέχτηκε μόλις πριν από λίγους μήνες από το 40%, που διατείνεται ότι νομοθετεί για τις «νέες και καλές θέσεις εργασίας και την προστασία των εργαζομένων» μετέτρεψε και πάλι την πόλη της Θεσσαλονίκης σε φρούριο για να την επισκεφτεί. Περίπου 3.000-3.500 αστυνομικοί, κάποιοι από αυτούς τοποθετημένοι σε καταλήψεις, προσυγκεντρώσεις κ.λπ. ή αγκυροβολημένοι σε υπερυψωμένα κτήρια για την στενή παρακολούθηση των κινητοποιήσεων. Ελικόπτερα και drones της αστυνομίας στον αέρα, καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων από το μεσημέρι του Σαββάτου σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων από το Βελλίδειο.
Οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ είχαν πλήθος δωράκια και προνόμια για τους επιχειρηματίες και το κεφάλαιο, αλλά ψίχουλα και νέες επιθέσεις για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Ως «βασικούς πυλώνες» της στρατηγικής της κυβέρνησης παρουσίασε την «αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος», τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων» και τις νέες διευκολύνσεις στις τράπεζες στην προσπάθεια απαλλαγής τους από τα «κόκκινα» δάνεια.
- Για τα πρωτογενή πλεονάσματα, διευκρίνισε ότι η όποια μείωσή τους θα εξαρτηθεί από την πλήρη εφαρμογή των νέων μέτρων της 4ης «αξιολόγησης».
- Για την προσέλκυση «επενδύσεων», ξεκαθάρισε ότι θα «σαρώσει τα εμπόδια» που δήθεν μπαίνουν στους επιχειρηματίες, φέρνοντας για παράδειγμα το Ελληνικό, την «Eldorado Gold», την COSCO. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος, που -εκτός από την κατάργηση περιβαλλοντικών όρων- είναι στην ουσία ένα μίνι εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί την ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, πετσοκόβει τις συλλογικές συμβάσεις, περιορίζει την συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία κ.α.
- Για τα «κόκκινα δάνεια» προβλέπονται ένταση των εκβιασμών και πλειστηριασμών για τα λαϊκά σπίτια, απλοποίηση της πτωχευτικής διαδικασίας για τις επιχειρήσεις, νέο σύστημα εγγυήσεων για τις τράπεζες.
Παράλληλα, ο Μητσοτάκης παρουσίασε τις νέες φοροαπαλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση για το κεφάλαιο. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, από το 28% στο 20% σε δύο δόσεις (στο δρόμο που είχε ανοίξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!), όπως και του συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων στο 5% από 10%. Εκτιμάται ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές θα χαρίσουν στους επιχειρηματίες περίπου 7 ευρώ για κάθε 100 ευρώ κέρδους.
Επιπλέον, προωθείται η δυνατότητα υπεραποσβέσεων στο 200%, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε μηδενισμό του φόρου επί των κερδών για ορισμένες επιχειρήσεις. Συνολικά το φορολογικό νομοσχέδιο θα επιβαρύνει κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που θα χρεωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα από τις επιχειρηματικές εκπτώσεις. Και έπεται συνέχεια.
Τα υποτιθέμενα μέτρα «ελάφρυνσης» είναι:
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% που είναι σήμερα στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από το 2020, με διατήρηση του σημερινού αφορολόγητου ορίου, που ήδη έχει ισοπεδωθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
- Μείωση-ψίχουλα στον ΕΝΦΙΑ, που κατά τα άλλα θα καταργούνταν.
- Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη, που δεν έχει άλλο σκοπό παρά να στραγγίζει μέχρι τέλους τα λαϊκά στρώματα που δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να αντεπεξέλθουν.
- Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί μέσα στο 2020 πλην των υψηλών εισοδηματικών κατηγοριών (;), και πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
Πρόκειται για καθαρή κοροϊδία, το όποιο όφελος θα εξανεμιστεί από την λαίλαπα των σκληρών μέτρων. Υπολογίζεται ότι η «ελάφρυνση» από τις εξαγγελίες για έναν μισθωτό ή συνταξιούχο (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ, είναι περίπου 3,9 ευρώ το μήνα, όταν μέχρι το 2015 δεν πλήρωνε καθόλου φόρο εισοδήματος.
Το σύνθημα «Ανάπτυξη για όλους» μπορεί να είναι κούφιο όσον αφορά τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι όμως απολύτως συγκεκριμένο και γενναιόδωρο για το κεφάλαιο.
Ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ με πώληση του δικτύου και του ΟΑΣΘ, «εξυγίανση» των ΕΛΤΑ, «συνεργασίες» με τον ιδιωτικό τομέα για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Για τις Κατασκευές, εξήγγειλε αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του «φόρου υπεραξίας» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, έκπτωση 40% σε δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
Στις φαρμακοβιομηχανίες υποσχέθηκε τη δυνατότητα να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων τους – μέχρι 50 εκατ. – με τις υποχρεώσεις τους για το «claw – back».
Στις υποδομές με έμφαση την Ενέργεια και τις «πράσινες» επιχειρήσεις προανήγγειλε ευνοϊκά μέτρα
Ακόμη, ανακοίνωσε τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης για εξαγωγικές επιχειρήσεις στο στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, χωρίς καμία απολύτως κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Βεβαίως, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδας (ΣΕΒ) έσπευσε να εκφράσει σε ανακοίνωσή του «την απόλυτη ικανοποίηση για την υιοθέτηση από τον πρωθυπουργό των προτάσεών του».
Στα θεσμικά μέτρα, ο πρωθυπουργός ξεχώρισε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, και την επιστολική ψήφο, προαναγγέλλοντας το σχετικό νομοσχέδιο. Για τη συνταγματική αναθεώρηση είπε πως θα ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του χρόνου, με έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει «κυβερνησιμότητα», δηλαδή αστικές κυβερνήσεις απρόσβλητες από τη λαϊκή ψήφο.
Τέλος τα μέτρα για το «ψηφιακό κράτος» αποτελούν πάσης φύσεως ενισχύσεις στο κεφάλαιο και ένταση της καταστολής, όπως οι περικοπές στη δημόσια Υγεία με τον «εξορθολογισμό των προμηθειών» και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι προσλήψεις μόλις 2.000 νοσηλευτών και μόνο 2.000 γενικών γιατρών, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η «πλήρης αναθεώρηση» της Τεχνικής Εκπαίδευσης, η προώθηση της «κινητικότητας».
Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Το «αναπτυξιακό μπουμ» του Μητσοτάκη είναι μόνο ιδιωτικοποιήσεις, λεηλασία του δημόσιου πλούτου και περιβάλλοντος, ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, συνέχεια του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όσο θα εφαρμόζονται τα ακραία νεοφιλελεύθερα σχέδια, θα διογκώνονται τα χρέη, η ανεργία, η φτώχεια, η ελληνική οικονομία θα βουλιάζει στο σπιράλ της κρίσης.