Οι θάνατοι στη Μόρια δεν είναι ατυχήματα! – Η ρατσιστική πολιτική ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ δολοφονεί

Εδώ και τώρα ελευθερώστε πρόσφυγες-μετανάστες, ανοίξτε τα σύνορα, δώστε στέγη, περίθαλψη, εργασία, ίσα δικαιώματα.

Σε μια συνέχεια του διαρκούς εφιάλτη που ζούνε πρόσφυγες και μετανάστες, λίγες μέρες μετά τον θάνατο ενός 5χρονου παιδιού που το πάτησε φορτηγό, μια τραγωδία ακόμα βρήκε τους κρατούμενους πρόσφυγες–μετανάστες στη Μόρια, που εξεγέρθηκαν όταν προκλήθηκε έκρηξη και πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα κουζίνας, οδηγώντας και στον θάνατο μιας γυναίκας.

Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης βρίσκονται πάνω από 12.000, ενώ η επίσημη χωρητικότητα είναι 3.000. Οι συνθήκες σε όλα αυτά τα στρατόπεδα είναι παραπάνω από άθλιες, οδηγώντας αναπόφευκτα σε τέτοιους θανάτους, αν οι πρόσφυγες δεν ελευθερωθούν άμεσα από εκεί. Είναι μια ξεκάθαρη σφαγή των προσφύγων και μεταναστών από τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, με την εγκληματική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με την Frontex και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Τα περασμένα χρόνια πνίγονταν πάνω από 1.000 τον χρόνο στη Μεσόγειο, παρόλο που το 2016-18 οι «ροές» (όπως απάνθρωπα χαρακτηρίζονται τα ταξίδια των απελπισμένων προσφύγων) μειώθηκαν. 3 εκ. πρόσφυγες κρατούνται στην Τουρκία αλλά και στη  Λιβύη, που βρίσκεται σε εμφύλιο, τροφοδοτώντας διαρκώς τα προσφυγικά κύματα και το χάσιμο ανθρώπινων ζωών.

Με την κρίση να φουντώνει, η ΝΔ αγωνιά να βάλει σε εφαρμογή μια από τις πιο άγριες αντιμεταναστευτικές ατζέντες. Την ώρα που υποκριτικά λέει πως λυπάται, ετοιμάζει νέες αντιπροσφυγικές εκατόμβες, με νέα μέτρα για δολοφονικές απελάσεις, χαρακτηρισμό των χωρών προέλευσης ως «ασφαλών», κατάργηση ουσιαστικά κάθε δικαιώματος στο άσυλο, για νέες Αμυγδαλέζες. Οι βουλευτές της σπέρνουν ρατσιστικό και φασιστικό δηλητήριο, αντιμετωπίζοντας ως εγκληματίες τους πρόσφυγες στις καταλήψεις. Ο Κύρτσος θέλει να στείλει τους μετανάστες σε ξερονήσια, ο Μπογδάνος τους βλέπει πράκτορες των Τούρκων, ο Γεωργιάδης μιλάει για εισβολή και ο Βορίδης αρνείται ότι στους «παράνομους» πρέπει να δίνεται ανθρωπιστική βοήθεια! Αστικά ΜΜΕ και γνωστές ακροδεξιές φυλλάδες συνεχίζουν να παρουσιάζουν ότι η πυρκαγιά προήλθε από τους …εξεγερμένους μετανάστες, που υποτίθεται δεν άφηναν την πυροσβεστική να κάνει τη δουλειά της!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολέμιος του ρατσισμού, ως κυβέρνηση υπηρέτησε και υπερασπίστηκε ανοιχτά την κτηνώδη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, το κλείσιμο των συνόρων, τα κέντρα–κολαστήρια όπου δήγησε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Οι λαοί και η εργατική τάξη της Ευρώπης και της Μεσογείου πρέπει εδώ και τώρα να δείξουμε την ταξική μας αλληλεγγύη και να απαιτήσουμε την απελευθέρωση προσφύγων και μεταναστών, τη χορήγηση εγγράφων. Την σίτιση, στέγαση και περίθαλψη για όλους, αλλά και τα ίσα δικαιώματα σε εργασία και αξιοπρεπή ζωή. Πρέπει να παλέψουμε για το άνοιγμα των συνόρων σε Ελλάδα και Ευρώπη, ώστε να πάνε σε όποια χώρα που επιθυμούν, μετακινούμενοι με ασφάλεια. Και πρωτίστως να συγκροτηθεί ένα αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που θα χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του, ενάντια στους ιμπεριαλιστές, στις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις των χωρών μας, που τρέφουν την απειλή και την φρίκη των πολέμων, του θανάτου και της καταστροφής στην περιοχή μας.