ΣΣΠ: 20/9, Παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Συγκεντρώσεις

Αθήνα: Παρασκευή 20/9 ,18:00, Σύνταγμα

Γιάννενα: Παρασκευή 20/9 ,18:30, Νομαρχία

Οι κινητοποιήσεις – μαθητικές απεργίες ενάντια στη κλιματική αλλαγή, που ξεκίνησαν το 2018 από χιλιάδες νεολαίους σε Ευρώπη και Αμερική, πλέον έχουν εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα. Σημαντικός σταθμός για τον αγώνα, ήταν η επιτυχημένη παγκόσμια ημέρα δράσης για το κλίμα, τον περασμένο Μάρτιο, που έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι το ζήτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής μαζί με την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και τις αναρίθμητες συνέπειές του (απειλή του πολέμου, πυρηνικά, ανεργία, εξαθλίωση, κλπ), αποτελούν αιτία εξέγερσης για την νεολαία και τους εργαζόμενους. Έτσι, λοιπόν, στην προσπάθεια να κλιμακωθεί περαιτέρω αυτό το παγκόσμιο κίνημα, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019 θα πραγματοποιηθεί παγκόσμια απεργία για το κλίμα.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σήμερα μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο της περιβαλλοντικής καταστροφής. Πλέον, δεν αποτελεί ένα θέμα συζήτησης μόνο για «ειδικούς», αλλά αιτία κινητοποίησης εκατομμυρίων νεολαίων και εργαζομένων παγκοσμίως για το μέλλον τους. Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι τις τρομακτικές εξελίξεις: α) με την πύρινη λαίλαπα στον Αμαζόνιο (πνεύμονας της Γης), β) τις πυρκαγιές και το ανεξέλεγκτο λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία τον Ιούλιο του 2019 (έχασε 10 δις τόνους πάγου), γ) τις θανατηφόρες πυρκαγιές στη Μεσόγειο (μόνο το 2017 κάηκαν 9 εκατομμύρια στρέμματα δασικών περιοχών, έκταση ίση με ολόκληρη την Κύπρο), δ) μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, καύσωνες, τυφώνες, με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση, που αφήνουν τεράστιες καταστροφές και εκατόμβες νεκρών.

 Παράλληλα, παγκοσμίως συντελούνται τεράστιες αλλαγές που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τον Δεκέμβρη του 2015 υπογράφηκε η Συμφωνία του Παρισιού, που αποτελεί μια υποκριτική προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να μετριάσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και να αποτρέψουν μερικώς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, η οποία αποδείχθηκε εντελώς ανεπαρκής και κάλπικη. Καμία συμφωνία καπιταλιστών και ιμπεριαλιστών δεν θα έθιγε τα κέρδη των μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων (που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα). Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσαν να το δεχτούν και οι ΗΠΑ, για αυτόν τον λόγο, μετά την εκλογή του Τραμπ αποχώρησαν από την συμφωνία.

Επιπλέον, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε περιβαλλοντική συνθήκη και συμφωνία, επιμένουν στις εξορύξεις για τα ορυκτά καύσιμα – που έχει ήδη αποδειχθεί το πόσο ζημιογόνα είναι – και επιπλέον συνεχίζουν ακάθεκτοι να ρυπαίνουν το περιβάλλον με τοξικά απόβλητα, ακόμη και με ραδιενεργό νερό, π.χ. Η Ιαπωνία σχεδιάζει να ρίξει ραδιενεργό νερό από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό ωκεανό, επειδή, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, δεν υπάρχει επαρκής χώρος αποθήκευσης όλων των μολυσμένων υδάτων.

Τέλος, οι αποχωρήσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την συμφωνία για τα πυρηνικά, οι διάφορες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων και ασφαλώς η ανεξέλεγκτη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, εάν δεν τους σταματήσει ένα παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό κίνημα με ξεκάθαρο σχέδιο και προσανατολισμό, είναι πιθανόν να μας καταστήσει την τελευταία γενιά στον πλανήτη!

Ένας είναι ο υπεύθυνος για την περιβαλλοντική καταστροφή … ο καπιταλισμός!

Η ελληνική αστική τάξη και όλες οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις της, μέσα στην περίοδο της χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού και των μνημονίων, έχουν επιδοθεί σε έναν επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό, με τους ελληνοτουρκικούς ανταγωνισμούς (συμμαχία με ΗΠΑ και με τον άξονα Ισραήλ/Αιγύπτου) γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και σε ένα διαρκές ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της χώρας σε εταιρίες-κοράκια, όπως, El Dorado,REPSOL,TOTAL – που τις εμφανίζουν ως παραγωγικές επενδύσεις – με τις εντολές της ΕΕ/Ιμπεριαλιστών. Οι πολυεθνικές εταιρείες πάνω στον τομέα των ορυκτών καυσίμων νοιάζονται μόνο για το πως θα αρπάξουν το πετρέλαιο γρήγορα και με το λιγότερο δυνατό κόστος και αδιαφορούν εντελώς για κάθε περιβαλλοντική επίπτωση, για κάθε ανθρώπινη ζωή. Οι επιπτώσεις στις ζωές των εργαζόμενων και των φτωχών είναι ήδη ορατές.

Παράλληλα, στη χώρα μας έχουμε ήδη βιώσει μεγάλες οικολογικές και ανθρώπινες καταστροφές, που πλήττουν ιδιαίτερα την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Είναι αναρίθμητα τα γεγονότα που το επιβεβαιώνουν. Θανατηφόρες πυρκαγιές (Μάτι, Ηλεία, Εύβοια, Χαλκιδική), επαναλαμβανόμενες πλημμύρες με πολλά θύματα (Μάνδρα, Μαγούλα, Αθήνα) και επικίνδυνοι ακραία καιρικά φαινόμενα που χτυπούν αστραπιαία, αφήνοντας πίσω μόνο συντρίμμια και νεκρούς (Χαλκιδική).Η μόλυνση του νερού, του εδάφους και του αέρα σε πολλές περιοχές βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Στις βιομηχανικές περιοχές, τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου, άσθματος και άλλων σοβαρών ασθενειών προκύπτουν από τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας από τα εργοστάσια, π.χ. χρήση φίλτρων. Μια σειρά από πόλεις και περιοχές της χώρας έχουν υποστεί τεράστιες και σχεδόν ανεπανόρθωτες καταστροφές, είτε από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων – μεταλλευμάτων (Σκουριές, Ήπειρος, Αιγαίο), είτε από την καύση των λυμάτων (ΧΥΤΑ Βόλου, Λευκίμμης, Φυλής, Δυτικής Θεσσαλονίκης), με αποτέλεσμα η ζωή των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον να καταστρέφεται!

Δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη τους – Να εξεγερθούμε για τις ζωές και το μέλλον μας!

Μας καταδικάζουν σε θάνατο, σε μετανάστευση, σε βαριές και ανίατες ασθένειες μόνο και μόνο για τα κέρδη τους. Οι επιπτώσεις της κλιματικής καταστροφής δεν θα πλήξουν τους εκατομμυριούχους και τις οικονομικές ελίτ, αλλά αντιθέτως εμάς, την νεολαία, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δεν μπορούμε να τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν τη καταστροφή ανενόχλητοι. Οι μόνοι που μπορούν να αποτρέψουν αυτή τη καταστροφή είμαστε εμείς, που βιώνουμε καθημερινά τη σαπίλα του συστήματος και έχουμε συμφέρον για τη διατήρηση του πλανήτη και για τις επόμενες γενιές.

Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι να παλέψουμε ενωμένοι για το μέλλον μας ενάντια στο αντιδραστικό μπλοκ κυβέρνησης, πολυεθνικών, ΕΕ. Όπως έχουν αναπτυχθεί αυτοί οι σημαντικοί αγώνες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, έτσι λοιπόν, είναι και δικό μας χρέος να κινητοποιηθούμε άμεσα. Να συμμετάσχουμε δυναμικά την 20η Σεπτεμβρίου στις κινητοποιήσεις για την Παγκόσμια Μέρα Δράσης για το Περιβάλλον, που καλούν εκατομμύρια αγωνιστές παγκοσμίως. Να δώσουμε μία νέα κατεύθυνση στους αγώνες για το περιβάλλον, την κατεύθυνση της εξέγερσης ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και τα παράγωγά του.

Με αγώνες και εξεγέρσεις να σταματήσουμε την λεηλασία του περιβάλλοντος και των ζωών μας από τις πολυεθνικές και τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, πριν προλάβουν να καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμά τους, πριν η κατάσταση γίνει πλέον μη αναστρέψιμη. Τίθεται πλέον αντικειμενικά το δίλημμα: Σοσιαλισμός ή όλεθρος για όλη την ανθρωπότητα! Σε αυτό το ερώτημα πρέπει η νεολαία και οι εργαζόμενοι να επιλέξουμε το πρώτο! Να παλέψουμε για μια άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική, όπου η οικονομία και η παραγωγή θα λειτουργούν με βάση τις ανάγκες μας, άρα και με σεβασμό προς το περιβάλλον και όχι με βάση το ατομικό κέρδος, όπως στον καπιταλισμό.

  • Να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη βιοτικά μας δικαιώματα

  • Όχι στην μνημονιακή λεηλασία του περιβάλλοντος

  • Αγώνας ενάντια στις εξορύξεις της μόλυνσης και του θανάτου

  • Έξω από Ευρώ, ΕΕ, ΝΑΤΟ

http://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2019/09/20-2019.html