Περιστατικά αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας σε νοσοκομεία. Να υπερασπίσουμε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες

Περιστατικά αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας σε νοσοκομεία

Κάτω το κράτος έκτακτης ανάγκης

Να υπερασπίσουμε δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες

   Στις 17/8 στο Θριάσιο νοσοκομείο αστυνομικοί φρουροί κρατούμενου ασθενούς επιχείρησαν να συλλάβουν την εφημερεύουσα γιατρό Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ. Αιτία ήταν η εναντίωση της γιατρού στην παρουσία ένοπλων μέσα στην κλινική, που ζήτησε να μην οπλοφορούν μέσα στο νοσοκομείο, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον νόμο. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αστυνομικοί της ζήτησαν να δώσει τα στοιχεία όλων εργαζομένων του νοσοκομείου που είχαν βάρδια και μάλιστα κάλεσαν για ενισχύσεις την ομάδα ΔΙΑΣ! Λίγους μήνες πριν 23χρονος με ψυχικά ασθενής που είχε μεταφερθεί από αστυνομικούς στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, άρπαξε το όπλο ενός από τους αστυνομικούς που τον μετέφεραν και αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι, για να υποκύψει λίγο αργότερα στα τραύματά του. Με την παρέμβαση του διευθυντή του νοσοκομείου αποτράπηκε η σύλληψή της γιατρού. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η Ένωση Αστυνομικών Δυτικής Αττικής κατήγγειλε τους γιατρούς για φακελάκια αντί να καταδικάσει το περιστατικό.

   Την Κυριακή 18 Αυγούστου στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μπήκαν αστυνομικοί στο κτήριο, μετά από απαίτηση συγγενή ασθενούς που δήλωσε ανωτάτη δικαστίνα και που θεώρησε πως ο γιατρός που είχε βάρδια είχε «εγκαταλείψει» τάχα το νοσοκομείο. Προφανώς ο γιατρός δούλευε κανονικά, τρέχοντας από όροφο σε όροφο για να προσέχει τους ασθενείς.

    Ο διοικητής του νοσοκομείου Βέροιας απείλησε με διακοπή της σύμβασής τους δέκα επικουρικούς εργαζόμενους σε περίπτωση που αρνούνταν να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνουν πως δε θα εγείρουν καμία απαίτηση εναντίον του αν δεν τους καταβληθούν οι μισθοί τους. Φυσικά κανένας από τους δέκα δεν υπέκυψε στις απειλές του διοικητή και δεν υπέγραψε την υπεύθυνη δήλωση.

   Τα περιστατικά μόνο τυχαία δεν είναι. Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΝΔ ενισχύει το κράτος έκτακτης ανάγκης και το δόγμα του «Νόμος και Τάξη», για να επιβάλλει ένα πιο σκληρό σύστημα εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούμε στον κλάδο της υγείας και παντού για να σταματήσουμε αυτή την βάρβαρη επίθεση και να προετοιμάσουμε την αντεπίθεσή μας.

– Κάτω η αστυνομοκρατία – Να απαγορευτεί η είσοδος των αστυνομικών στα νοσοκομεία

– Να προσληφθεί νόμιμο προσωπικό στα νοσοκομεία – Έξω οι εργολάβοι

– Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας και ελευθεριών.

– Κάτω το Κράτος Έκτατης Ανάγκης και το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης

– Αγώνας παντου για να ξηλώσουμε τα μνημόνια και τους υπηρέτες τους

Αντεπίθεση των Εργαζομένων